Clafoutis: a kimondhatatlan francia süti

Sűrű, krémes, és langyosan az igazi. Egy sütemény, ami a cseresznyés pite és a palacsinta egyéjszakás kalandjának eredménye.
A clafoutis (ejtsd: klafuti) egy limousini (franciaországi régió) desszert, amely sűrű palacsintatésztából és kimagozatlan fekete cseresznyéből készül. Az eredeti recept szerint a mag különösen fontos, ugyanis a sütés folyamán azok az aromájukkal ízesítik a tésztát. A helyiek annyira büszkék a saját receptjükre, hogy a Francia Akadémiát is sikerült meggyőzniük, hogy csak a fekete, magozatlan cseresznyéből készült desszertet nevezhetjük hamisítatlan clafoutis-nak. Ettől függetlenül a világ minden táján készítik, és nemcsak cseresznyével.

Rezgősen a jó

Aki hagyományos, harapható pitére vágyik, az süssön mást. A clafoutis ugyanis egészen más műfaj, a széle picit ropogós, a közepe pedig krémes és rezgős. Langyosan, megporcukrozva a legjobb.

Clafoutis: a kimondhatatlan francia sütiÍme, az eredeti recept a Larousse enciklopédia szerint

Hozzávalók 4-6 személyre:

• 50 dkg cseresznye (nehogy kimagozzuk)
• 10 dkg cukor
• 125 gramm liszt
• 3 tojás
• 1 csipet só
• 3 dl tej
• 1 evőkanál vaj

A cseresznyét megmossuk, megszárítjuk és a szárakat eltávolítjuk. Majd megszórjuk 5 dkg cukorral, és legalább félórán keresztül állni hagyjuk. Közben a lisztet átszitáljuk és elkeverjük a cukorral, a sóval, valamint a habosra vert tojásokkal. Majd szépen apránként hozzáöntjük a tejet. Egy sütőformát kivajazunk, majd beleöntjük a cseresznyét, és ráöntjük a sűrű palacsintatésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 30-40 percig sütjük.

Nem klasszikus, de finom más szaftos gyümölcsökkel is. Szederrel, almával, vagy akár sárgabarackkal is készült, és az sem árt neki, ha egy kevés fahéjat vagy vaníliát is keverünk a cukor mellé. Aki pedig a luxusra utazik, az a tej felét tejszínre cseréli.

Almás-diós
Almás-diós
Barackos
Barackos
 
Epres
Epres
 


Sós clafoutis

Clafoutis: a kimondhatatlan francia sütiHozzávalók:

• 50 dkg krumpli
• 15 dkg húsos szalonna
• 1 fej hagyma
• 4 dl tej
• 140 gramm liszt
• 4 tojás
• só, bors


Aki egy kicsit bevállalósabb, az próbálja ki a clafoutis-t sósan. Ehhez egy magas falú sütőedényt vajazzunk ki, rakjunk bele vékonyra szeletelt krumplit, hagymát és szalonnát, majd a fenti recept alapján a cukor kihagyásával készítsük el a sűrű palacsintatésztát. Öntsük rá a krumplira! Borsozzuk meg, és 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt süssük pirosra!

Tipp: Akinek még ennyi sem elég, az a tésztát ízesítheti petrezselyemmel vagy fokhagymával is. De a tetejére szórt sajttal sem lehet hibázni.

 

Megosztás
 
Címkék: Clafouti, desszert

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Melda 2012-07-03 11:24

Lehet, hogy adnak valami kis plusz aromát a magok, de rájuk harapni nem túl kellemes, akár még a foga is lecsorbulhat, letörhet tőle az embernek. Meg fogom csinálni ezt a sütit, mert jól hangzik, és egyszerű az elkészítése, de aroma ide vagy oda, magozott cseresznyét, vagy meggyet fogok beletenni.

gyapiani 2012-07-03 11:03

Sziasztok!

 

Nekem ez a süti egy Sthal Juditos recepttel van meg! Magozott cseresznyével és egy kis pálinkával meglocsolva, kicsit egyszerűbb tésztával! Isteni finom! Én nagyon szeretem sütni, és másfajta gyümölccsel is szoktam! Ráadásul 2db koszos edény van utána, amiben keverem, meg amiben sütöm! Szóval kimondottan háziasszony barát!

hexilein72 2012-07-03 10:48

En tutira kimagozom, ha megsütöm ezt a sütit. Utalom köpködni a magokat (meg az eper- vagy malnalekvarban sem szeretem a magokat).

Cactusflower 2012-07-03 10:45

Meg a kukacok is...

Torolt_felhasznalo_139892 2012-07-03 10:33

Hmm, de gusztusos, finom lehet. Vki megsuthetné nekem.

(az a valaki valoszinuleg én leszek)

rolabona 2012-07-03 10:23

"Az eredeti recept szerint a mag különösen fontos, ugyanis a sütés folyamán azok az aromájukkal ízesítik a tésztát."

Ligeia 2012-07-03 10:16

Nagyon finomnak hangzik! De miért ne magozzam ki a cseresznyét? Ennek van valami jelentősége? Mert nem valami élvezetes folyton köpködni a magokat...

Nők Lapja Cafe 2012-07-03 10:16

Sűrű, krémes, és langyosan az igazi. Egy sütemény, ami a cseresznyés pite és a palacsinta egyéjszakás kalandjának eredménye.

Nők Lapja Café: Clafoutis: a kimondhatatlan francia süti