De anya, hisz te konfitálsz!

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Tudtad, hogy amit nagyanyád abálásnak hív, az most az egyik legmenőbb gasztronómiai eljárás? És hogy amit minden második hétvégén eszel, az valójában rillette?
Írta: Tánya2012. 06. 27. Gasztro rovat 

A magyar gasztronómiai forradalommal egyre több konyhai eljárás került be köztudatba, annál menőbb egy szakács, minél több ilyet tud, possírozd így, konfitáld úgy, és persze a csirkesupréme az alap, ha azt nem szereted, „semmit sem érsz” a gasztrosznobok agyon-sous vide-olt világában. Pedig ha tudnád, hogy nagyanyád sparheltjén mennyi konfitált kacsa készült… Játssz velünk, és találd ki, hogy vajon gasztroguru vagy-e.

De anya, hisz te konfitálsz! 1. Melyik eljárás ez?

A húst saját zsírjában hosszan és viszonylag alacsony hőfokon sütik. Leginkább kacsát, libát vagy sertést szoktak ilyen eljárással sütni. Előnye, hogy a száraz húsok is szaftosak lesznek, ráadásul a sok bő zsír légmentesen zárja le a húst, amitől sokáig eltartható lesz.

A mi receptünk:

A húst nagyobb darabokra vágjuk és (száraz)pácoljuk. Ez a következőképpen zajlik: sóval-borssal bedörzsöljük, ezután jöhetnek a zöldfűszerek (rozmaring, kakukkfű, majoránna), fokhagyma, babérlevél, majd egy éjszakát a húst hűtőben pihentetjük. Másnap megtörölgetjük, forró serpenyőben körbepirítjuk, majd egy lehetőleg vastag falú sütőedénybe pakoljuk őket. Mehet mellé zöldfűszer, fokhagyma is. Olvasztott zsírral felöntjük, hogy ellepje a húsokat. 50-80 fokon hőkezeljük mindaddig, míg a villa akadálytalanul a húsba hatol (kb 3-4 óra). Itt két lehetőségünk van: vagy a zsírban hagyjuk kihűlni, vagy a zsírt és a húslét elválasztjuk egymástól és a színtiszta zsiradékkal öntjük fel a húsokat.

Megoldás a cikk alján!

De anya, hisz te konfitálsz! 2. Melyik eljárás ez?

A húst hideg vízben tesszük fel főni, majd úgy főzzük, hogy a víz ne zubogjon, csak egészen lassan gyöngyözzön. A hideg vízben való főzésnél a húsból a főzés során távozik a kocsonyás rész, amelynek köszönhetően a főzővíz ízletesebb lesz.

A mi receptünk:

1 kiló kocsonyahúst 40 dkg füstölt hússal együtt hideg vízbe teszünk, fokhagymával, sóval, borssal és babérlevéllel ízesítjük. Lassan puhára főzzük a húsokat, ha szükséges, lehaboljuk. Az így elkészített „levest” tálakba szedjük, majd hűtőben megdermesztjük.

Megoldás a cikk alján!

De anya, hisz te konfitálsz! 3. Mi ez?

A csirkét úgy daraboljuk fel, hogy a mell mellé kapjunk a szárnyból is.

A mi receptünk:

A tanyasi csirkét az említett módon feldaraboljuk, majd a szokott módon panírozzuk, azzal a különbséggel, hogy a zsemlemorzsa helyett nagyobb darabokra tört kukoricapelyhet használunk. Az így bebundázott húsokat egy kevés olajjal megspricceljük, majd 180 fokos sütőben készre sütjük.

Megoldás a cikk alján!

De anya, hisz te konfitálsz! 4. Mi ez?

A 3-4 centi hosszú és 0,5 centi széles  fehérrépát, sárgarépát és zöldbabot külön-külön megfőzzük, majd forró vajon átforgatjuk őket, majd hozzáadjuk a sült húsból kisült pecsenyelé egy részét. Sült csirkéhez tálaljuk.

Tipp: Kerülhet bele még brokkoli vagy cukorborsó is, de Franciaországban vannak olyan helyek, ahol babot is tesztnek bele. 

Megoldás a cikk alján!

 

De anya, hisz te konfitálsz! 5. Mi ez?

Legtöbbször disznóhúsból készül, de mostanában egyre divatosabb a kacsából gyártott változata. A húst apró kockákra vágják, majd a saját zsírjában addig „főzik”, ameddig rostjaira nem esik szét a hús. A húst ezek után lecsepegtetik, majd szétpasszírozzák, esetleg turmixolják, majd annyi zsírral öntik fel a húst, amennyi ellepi. A kész pástétomot hűtik, majd üvegedényekben tárolják.

A mi receptünk:

1 kiló szaftosabb sertéshúst kockákra vágunk, közben kb. 250 gramm sertészsírt felolvasztunk, beledobunk 3-4 gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, beleteszünk egy ág rozmaringot, és öntünk hozzá 0,5-1 dl vizet. Ha a zsír felolvadt, beletesszük a húst, és lassan, gyöngyözve sütni kezdjük. 3-4 órán keresztül a főzzük, majd a húst kiszedjük és turmixoljuk, majd felöntjük egy kevés zsírral, elkeverjük. Kapcsos üvegben legalább 1 hétig eláll.

Megoldások:

1.    Konfitálás
2.    Posírozás
3.    Supréme
4.    Jardinere
5.    Rillette


Na ugye, hogy menő a mamád?

Ajánlott oldalak: Recept, Konyha, Pacal, Pite
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Torolt_felhasznalo_928547 2012-06-28 12:46

én meg rezignálok.....

nok_apja 2012-06-28 12:33

Én meg csak egy kis urbálással tudnék csatlakoznék a csapathoz.

Empty 2012-06-28 12:29

Grétsy László pedig kollabálna, ha látná ezt a topikot

 

 

 

Amúgy a cikk azon  állítása, miszerint én minden második hétvégén rillette-t eszem, nem helytálló. Csak gondoltam, szólok...

Amarynda 2012-06-28 11:30

Akkor en ezt lajkolni fogom ha nem banod;)

 

 

Torolt_felhasznalo_294051 2012-06-28 11:27

Én meg kondoleálok veled...:'(

Amarynda 2012-06-28 11:18

En meg exitalok ennyi baromsagtol

sarga_rozsa87 2012-06-28 10:49

Nem is tudtam, hogy én szoktam konfitálni :)

Nők Lapja Cafe 2012-06-28 10:49

Tudtad, hogy amit nagyanyád abálásnak hív, az most az egyik legmenőbb gasztronómiai eljárás? És hogy amit minden második hétvégén eszel, az valójában rillette?

Nők Lapja Café: De anya, hisz te konfitálsz!

Tévhitek helyett... Facebook lájkok száma8

Tévhitek helyett...

Öntsünk tiszta tejet a pohárba, beszéljünk az ESL dobozos tejről

Nyereményjáték Orbit

Orbit

Nyerj egy évre elegendő Orbit Bubblemint rágót és egy rágó adagolót!

Játszom
Nyereményjáték Bögre áprilisban

Bögre áprilisban

Megnyerheted a Nők Lapja Café egyedi bögréjét!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

„Az életem tényleg az, amivé a gondolataim teszik”

„Az életem tényleg az, amivé a gondolataim teszik”

Érdemes egy próbát tenni és tulajdon gondolataink...
Facebook lájkok száma
Ilyen álomvilágban él anya és lánya

Ilyen álomvilágban él anya és lánya

„Néha nehéz volt eldönteni, hogy ki az irányító, ki...
Facebook lájkok száma
Ezer napon múlik az élet?

1000 napon múlik az élet?

Mindannyian a legjobbat akarjuk a gyermekeinknek,...
Facebook lájkok száma
Megszabadult legendás tetoválásától Pamela Anderson

Leszedette tetoválását Pamela Anderson

Az ötven felé közeledő Pamela Anderson rájött, hogy...
Facebook lájkok száma
Elvált nőként a társkeresőn

Elvált nőként a társkeresőn

Én is ehhez a módszerhez fordultam. Szégyen, nem...
Facebook lájkok száma
Ezért vitáznak annyit a házastársak

Ezért vitáznak annyit a házastársak

Miközben vudubabák segítségével mérték, mennyire...
Facebook lájkok száma
Női táskák elengedhetetlen kelléke: az extra kártyatartó!

Női táskák abszolút kelléke: az extra kártyatartó!

A pénztárca remek dolog, mert nemcsak pénzt rakhatunk...
Facebook lájkok száma
Nagyot zakózott Kim Kardashian – fotó

Nagyot zakózott Kim Kardashian – fotó

Kellemetlen baleset érte Kim Kardashiant egy...
Facebook lájkok száma
Így néz ki Kim Kardashian a műhaja nélkül – fotók

Így néz ki Kim Kardashian a műhaja nélkül – fotók

Rövidebb és gyérebb a frizurája.
Facebook lájkok száma
Marihuánaautomatát állítottak fel

Marihuánaautomatát állítottak fel

Három hónappal a marihuána legalizálása után üzembe...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Várkonyi Andrea: „Gáborral hagyjuk élni egymást”

Várkonyi Andrea-interjú

A papír nem számít.
Facebook lájkok száma319
„Néha aggódunk, nehogy összeessenek” – miért van annyi bukás a nyelvvizsgán?

Nyelvvizsga – miért van annyi bukás?

A diákok 40 százaléka megbukik
Facebook lájkok száma152 Hozzászólások száma139
Lenyűgöző fotók: majdnem 70 éve ugyanaz a lakás berendezése

Lenyűgöző fotók: majdnem 70 éve ugyanaz a lakás berendezése

Íme egy darabka, kiváló állapotban megőrzött múlt.
Facebook lájkok száma121 Hozzászólások száma11
Így még tuti nem hallottad Elvis slágerét

Így még tuti nem hallottad Elvis slágerét

Világszerte elismert klasszikus zenészek mutatták meg...
Facebook lájkok száma99
VV Alexa feltöltette száját, mélyen vallásos anyja kiborult - fotó

Megváltoztatta külsejét VV Alexa - fotó

VV Alexa a minap feltöltette a száját, ez a tette...
Facebook lájkok száma86 Hozzászólások száma4

Elbúcsúztatták Szabó Gyula színművészt

Családja, pályatársai, barátai, tanítványai és...
Facebook lájkok száma81 Hozzászólások száma3
Büszke volt cigány származására a némafilmek sztárja

Büszke volt cigány származására a némafilmek sztárja

Ma 125 éve született Londonban Charlie Chaplin...
Facebook lájkok száma66
A mai gyerekek nem tudják, mire való a walkman – videó

A mai gyerekek nem tudják, mire való a walkman – videó

Magánál a készüléknél már csak a kazetta okozott...
Facebook lájkok száma52

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem