De anya, hisz te konfitálsz!

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Tudtad, hogy amit nagyanyád abálásnak hív, az most az egyik legmenőbb gasztronómiai eljárás? És hogy amit minden második hétvégén eszel, az valójában rillette?
Írta: Tánya2012. 06. 27. Gasztro rovat 

A magyar gasztronómiai forradalommal egyre több konyhai eljárás került be köztudatba, annál menőbb egy szakács, minél több ilyet tud, possírozd így, konfitáld úgy, és persze a csirkesupréme az alap, ha azt nem szereted, „semmit sem érsz” a gasztrosznobok agyon-sous vide-olt világában. Pedig ha tudnád, hogy nagyanyád sparheltjén mennyi konfitált kacsa készült… Játssz velünk, és találd ki, hogy vajon gasztroguru vagy-e.

De anya, hisz te konfitálsz! 1. Melyik eljárás ez?

A húst saját zsírjában hosszan és viszonylag alacsony hőfokon sütik. Leginkább kacsát, libát vagy sertést szoktak ilyen eljárással sütni. Előnye, hogy a száraz húsok is szaftosak lesznek, ráadásul a sok bő zsír légmentesen zárja le a húst, amitől sokáig eltartható lesz.

A mi receptünk:

A húst nagyobb darabokra vágjuk és (száraz)pácoljuk. Ez a következőképpen zajlik: sóval-borssal bedörzsöljük, ezután jöhetnek a zöldfűszerek (rozmaring, kakukkfű, majoránna), fokhagyma, babérlevél, majd egy éjszakát a húst hűtőben pihentetjük. Másnap megtörölgetjük, forró serpenyőben körbepirítjuk, majd egy lehetőleg vastag falú sütőedénybe pakoljuk őket. Mehet mellé zöldfűszer, fokhagyma is. Olvasztott zsírral felöntjük, hogy ellepje a húsokat. 50-80 fokon hőkezeljük mindaddig, míg a villa akadálytalanul a húsba hatol (kb 3-4 óra). Itt két lehetőségünk van: vagy a zsírban hagyjuk kihűlni, vagy a zsírt és a húslét elválasztjuk egymástól és a színtiszta zsiradékkal öntjük fel a húsokat.

Megoldás a cikk alján!

De anya, hisz te konfitálsz! 2. Melyik eljárás ez?

A húst hideg vízben tesszük fel főni, majd úgy főzzük, hogy a víz ne zubogjon, csak egészen lassan gyöngyözzön. A hideg vízben való főzésnél a húsból a főzés során távozik a kocsonyás rész, amelynek köszönhetően a főzővíz ízletesebb lesz.

A mi receptünk:

1 kiló kocsonyahúst 40 dkg füstölt hússal együtt hideg vízbe teszünk, fokhagymával, sóval, borssal és babérlevéllel ízesítjük. Lassan puhára főzzük a húsokat, ha szükséges, lehaboljuk. Az így elkészített „levest” tálakba szedjük, majd hűtőben megdermesztjük.

Megoldás a cikk alján!

De anya, hisz te konfitálsz! 3. Mi ez?

A csirkét úgy daraboljuk fel, hogy a mell mellé kapjunk a szárnyból is.

A mi receptünk:

A tanyasi csirkét az említett módon feldaraboljuk, majd a szokott módon panírozzuk, azzal a különbséggel, hogy a zsemlemorzsa helyett nagyobb darabokra tört kukoricapelyhet használunk. Az így bebundázott húsokat egy kevés olajjal megspricceljük, majd 180 fokos sütőben készre sütjük.

Megoldás a cikk alján!

De anya, hisz te konfitálsz! 4. Mi ez?

A 3-4 centi hosszú és 0,5 centi széles  fehérrépát, sárgarépát és zöldbabot külön-külön megfőzzük, majd forró vajon átforgatjuk őket, majd hozzáadjuk a sült húsból kisült pecsenyelé egy részét. Sült csirkéhez tálaljuk.

Tipp: Kerülhet bele még brokkoli vagy cukorborsó is, de Franciaországban vannak olyan helyek, ahol babot is tesztnek bele. 

Megoldás a cikk alján!

 

De anya, hisz te konfitálsz! 5. Mi ez?

Legtöbbször disznóhúsból készül, de mostanában egyre divatosabb a kacsából gyártott változata. A húst apró kockákra vágják, majd a saját zsírjában addig „főzik”, ameddig rostjaira nem esik szét a hús. A húst ezek után lecsepegtetik, majd szétpasszírozzák, esetleg turmixolják, majd annyi zsírral öntik fel a húst, amennyi ellepi. A kész pástétomot hűtik, majd üvegedényekben tárolják.

A mi receptünk:

1 kiló szaftosabb sertéshúst kockákra vágunk, közben kb. 250 gramm sertészsírt felolvasztunk, beledobunk 3-4 gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, beleteszünk egy ág rozmaringot, és öntünk hozzá 0,5-1 dl vizet. Ha a zsír felolvadt, beletesszük a húst, és lassan, gyöngyözve sütni kezdjük. 3-4 órán keresztül a főzzük, majd a húst kiszedjük és turmixoljuk, majd felöntjük egy kevés zsírral, elkeverjük. Kapcsos üvegben legalább 1 hétig eláll.

Megoldások:

1.    Konfitálás
2.    Posírozás
3.    Supréme
4.    Jardinere
5.    Rillette


Na ugye, hogy menő a mamád?

Legfrissebb a címlapról:
Peller Mariann: Kornél jár
Ajánlott oldalak: Recept, Konyha, Pacal, Pite
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Torolt_felhasznalo_928547 2012-06-28 12:46

én meg rezignálok.....

nok_apja 2012-06-28 12:33

Én meg csak egy kis urbálással tudnék csatlakoznék a csapathoz.

Empty 2012-06-28 12:29

Grétsy László pedig kollabálna, ha látná ezt a topikot

 

 

 

Amúgy a cikk azon  állítása, miszerint én minden második hétvégén rillette-t eszem, nem helytálló. Csak gondoltam, szólok...

Amarynda 2012-06-28 11:30

Akkor en ezt lajkolni fogom ha nem banod;)

 

 

Torolt_felhasznalo_294051 2012-06-28 11:27

Én meg kondoleálok veled...:'(

Amarynda 2012-06-28 11:18

En meg exitalok ennyi baromsagtol

sarga_rozsa87 2012-06-28 10:49

Nem is tudtam, hogy én szoktam konfitálni :)

Nők Lapja Cafe 2012-06-28 10:49

Tudtad, hogy amit nagyanyád abálásnak hív, az most az egyik legmenőbb gasztronómiai eljárás? És hogy amit minden második hétvégén eszel, az valójában rillette?

Nők Lapja Café: De anya, hisz te konfitálsz!

Nyereményjáték Bögre áprilisban

Bögre áprilisban

Megnyerheted a Nők Lapja Café egyedi bögréjét!

Játszom
Nyereményjáték Theodora

Theodora

Játékunkon Theodora ajándékcsomagot nyerhetsz!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Egy újabb bizonyíték arra, hogy igenis vannak még...
Facebook lájkok száma

Elloptak egy Csontváry-képet a MODEM-ből

A festmény több mint százmillió forintot ér.
Facebook lájkok száma
Így készül a mennyei orgonaszörp

Így készül a mennyei orgonaszörp

Az orgonáról legtöbbször a csodás virágillat jut...
Facebook lájkok száma

A világ legkisebb állatkertjének igazgatója az orrával festő fiú

Gyermekbénulásban szenved, kezét, lábát nem tudja...
Facebook lájkok száma
Tóth Gabi nevében mocskolódott egy idegen

Tóth Gabi nevében mocskolódott egy idegen

Tóth Gabi a közösségi oldalon keresztül fordult...
Facebook lájkok száma

Tavaszi parfüm – házilag

Idén úgy fest, mintha igazi tavasz lenne. A fák szépen...
Facebook lájkok száma
Különleges adásra készül Tatár Csilla

Különleges adásra készül Tatár Csilla

Tatár Csilla most először mutatta meg a nagy...
Facebook lájkok száma
Ökoanyu – szőnyegtisztítás egyszerűen

Ökoanyu – szőnyegtisztítás egyszerűen

Itt a tavaszi nagytakarítás ideje. Ökoanyu most egy...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma4
Ma kezdődik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Ma kezdődik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A 300 könyvújdonságot felvonultató eseményen mintegy...
Facebook lájkok száma
Ismét nagy botrányt okozott Justin Bieber

Ismét nagy botrányt okozott Justin Bieber

Kiverte a biztosítékot a popénekes a tokiói...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

Íme, a mi kedvenceink!
Facebook lájkok száma571 Hozzászólások száma3
Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Négyszázan voltak, ma 42 ezren vannak. Magyarországon...
Facebook lájkok száma302 Hozzászólások száma6
A jóganadrág váltja le a farmert

A jóganadrág váltja le a farmert

Az amerikai tinik szerint a farmer már nem menő.
Facebook lájkok száma223
Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Hivatalos játékkészlet lehet a kreatív apuka...
Facebook lájkok száma133
3 recept avokádóval

Avokádó

Most akkor zöldség vagy gyümölcs? A végeredmény, úgy...
Facebook lájkok száma110
Egyenjogúság otthon (is) – házimunka egyenlő arányban a férfiakkal?

Házimunka egyenlő arányban

„Amíg otthon nem tekinted magad egyenlőnek, a...
Facebook lájkok száma80 Hozzászólások száma8
Lebuktak a mosószerek

Lebuktak a mosószerek

Az, hogy a mosószerekben olyan anyag van, amitől a...
Facebook lájkok száma73 Hozzászólások száma40
Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Egy elszánt nő, aki változtatni akar a külsején,...
Facebook lájkok száma69

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem