200 forint és egészséges, mi az?

A kovászolni való uborka kilója 150 és 200 forint között mozog, egy kilónyi pedig elég ahhoz, hogy isteni fogás legyen belőle vacsorára. Gyorsan és olcsón.
200 forint és egészséges, mi az?Mielőtt azonban mindenki rohanna a piacra, nem árt megtanulni, hogy hogyan vegyünk jó minőségű uborkát.

1. Mindig nézd, nyomogasd meg, ugyanis az uborka nagyon hamar elkezd veszíteni a víztartalmából, ezért bepuhul. Ami kívülről puha, az belülről szivacsos, sőt akár keserű is lehet.
2. Ne vegyél olyan helyről, ahol nem válogathatsz! Sok kofa pontosan tudja, hogy az uborka hamar megszottyan, ezért ha néhány nap alatt nem sikerül eladniuk, akkor megpróbálják frissel összekeverni… A gyanútlan vevő pedig hazaviszi a használhatatlan ubit.
3. Legyen rajta virág! Az ugyanis az jelzi, hogy igazán friss portékával állunk szemben.
4. Ha a vége kicsit sárga, az azt jelzi, hogy érett, nem pedig azt, hogy rossz.

Tudtad, hogy az uborka serkenti a vese és a bél működését?
Miért jobb a kovászolni való uborka?

1. Ritkán keserű.
2. Sokkal erőteljesebb az íze.
3. Sosem annyira vastag a héja, hogy pucolni kelljen.
4. Sokáig eláll.

Akár ránthatod is
Akár ránthatod is
Receptek

Rántott uborka

Hozzávalók:
Fejenként 3-4 uborka
1-2 tojás habosra verve
Liszt
Morzsa (lehetőleg a sajátot használjuk, és aki szereti, azt tehet bele szezámmagot is)
Só, bors

Az uborkát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd a szokásos módon bepanírozzuk. Ne sózzuk be az uborkát, mert szottyos lesz. Bő olajban kisütjük, és fokhagymás majonézzel tálaljuk.

Joghurtos uborkasaláta

Hozzávalók:
4-5 uborka
2 dl joghurt
1 evőkanál lenolaj
só, bors
zöldfűszerek: kapor, kakukkfű


Az uborkát felkarikázzuk. A fűszernövényeket felaprítjuk, majd a joghurthoz adjuk, sózzuk-borsozzuk és az olajjal együtt összekeverjük. Az öntetet rátesszük az uborkára, majd frissen megesszük. Másnap is finom, de akkor az uborka már nem ropog.

Tipp: Jól megy mellé a dió is, de akkor érdemes dióolajat használni.
Megosztás
 
Címkék: nyár, uborka
Ajánlott oldalak: Recept, Nyár, Konyha, Pite

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

petymeg* 2012-06-26 18:01

atyaég, ez borzasztó lehet.

és semmikép nem egészséges, ha rántott plusz majonéz. 

 

de az az uborkaleves jól hangzik! 

csutak51 2012-06-26 17:44

Ja, és hogy ne legyen vízízű a rántott uborka...

 

A rántott tökféléknél én a panírozó lisztbe keverek fűszereket -törött bors/őrölt fehérbors/őrölt szerecsendió + só-, így nem enged levet (ha előre besózzák, meg igen) és nem lesz vízízű egyik sem!

csutak51 2012-06-26 17:39

Stahl Judit petrezselyem krémlevese

 

Ezt már többször megcsináltam, hidegen is, melegen is, isteni!

 

Különösen, ha van némi füstöltsonka-levem a mélyhűtőben, de megteszi helyette -az alap-hús, v zöldséglébe- belefőzött szalonnabőrke is.:)

 

Hasonló a Te receptedhez, a Tiéd a joghurt miatt kevésbbé hízókúrás. Kipróbálom majd!:)

Torolt_felhasznalo_879276 2012-06-26 17:37

A kovászos uborka leves (meg fagyi) még sokkal finomabb! (Én nem szeretem a nyers uborkát) :)

semiramis 2012-06-26 16:54

vizizü lesz. ;)

 

viszont csinalhatsz uborkalevest:

 

akarmilyen (en kigyot szoktam) uborkat (hamozva) felkockazni, sozni, icipicit cukrozni, citromozni, allni hagyni, majd (mikor levet eresztett) turmixolni. natur joghurttal, füszerekkel keverni, 2 orara hütöbe rakni. isteni. (en csinalok hozza fokhagymas piritott kenyerkockat). a forro nyari napok kb. negyeden mast nem is akar enni a csaladom (es nyerö, mert az ifjak is el tudjak kesziteni:)).

csutak51 2012-06-26 15:37

 

"..... és egészséges, mi az?"

Tuti, hogy bő olajban kirántva, fokhagymás majonézzel is????:D

 

Ma tanakodtamépp el ezen. Rántogatás közben, mert tököt, padlizsánt és patisszont rántottam ebédre. Isteniek mind!

 

Így alighanem kipróbálom az uborkát is!;)

Terika 2012-06-26 15:19

Nahát, idáig még nem jutott eszembe uborkát panírozni és kirántani ... Pedig a cukkinivel és a tökkel is ezt teszem ... azt hiszem kipróbálom, de inkább karikákra, vagy szeletekre vágva ..

Nők Lapja Cafe 2012-06-26 15:19

A kovászolni való uborka kilója 150 és 200 forint között mozog, egy kilónyi pedig elég ahhoz, hogy isteni fogás legyen belőle vacsorára. Gyorsan és olcsón.

Nők Lapja Café: 200 forint és egészséges, mi az?