Gasztro

Kétfogásos nyaralás: Marokkó

Új gasztrosorozatunkban nyaralni megyünk két fogás erejéig. Te pedig kipróbálhatod, hogy ízlik az adott ország konyhája és van-e kedved ellátogatni. Ha igen, akkor van egy-két tippünk, hogy mit érdemes még megkóstolnod.
2 fogásos nyaralás: Marokkó

Aki járt már Marokkóban, az tudja, hogy az ország jóval többet tud felmutatni egy jó báránysültnél. Fűszeres sültjei és kuszkuszból készült ételei a világ legfinomabb ételei közé tartoznak. Tagine (ejtsd: tazsin) nevű egytálétele pedig bármelyik pillanatban le tudná söpörni akármelyik extrán jól elkészített chilis babot. Egy-két különleges fűszerre ugyan szükséged lesz, ha autentikus marokkói fogást akarsz feltálalni, de nem vészes a helyzet. A legnehezebben beszerezhető dolog a sóban pácolt citrom, amit magad is elkészíthetsz. A legtöbb marokkói ételnek egyébként pont ez adja meg a jellegzetesen pikáns ízét. Ezen kívül nem árthat, ha kicsit felfrissíted a fűszergyűjteményedet, Marokkóban ugyanis nem spórolnak az ízekkel. Az egyik legfőbb ízesítő a római kömény, aminek semmi köze a hagyományos, nálunk ismert köményhez. De legyen otthon nagy mennyiségben chili, fokhagyma, koriander és fahéj is. Ha pedig valami igazán különlegesre vágysz, akkor csinálj csípős harissát!

Házi harissa

Hozzávalók:

• 12 szárított piros chili
• 1 ek. koriandermag
• 2 tk. köménymag
• 1 gerezd fokhagyma
• 1/4 tk. só
• 5 ek. olívaolaj

A chilik szárát és magjuk egy részét eltávolítjuk, 30 percig meleg vízben áztatjuk, hogy megpuhuljanak. Szárazon megpirítjuk a magokat, megőröljük. A fokhagymát elkeverjük a sóval, felaprított chilivel. Hozzáadjuk a fűszereket, fokozatosan adagolva az olajat is, majd addig keverjük, míg majonéz sűrűségű lesz. Zárjuk üvegbe, hűtőben tároljuk, ahol 3 hétig eláll

Akkor most jöjjön három marokkói fogás, amit te is megcsinálhatsz otthon!

Csirketagine

Bár nem szükséges hozzá hagyományos tagine-sütő, azért nem árt, ha beszerzel egyet. Nem olcsó mulatság, de biztos, hogy ki fogod használni, ha rájössz mennyire praktikus főzni benne. 

2 fogásos nyaralás: MarokkóHozzávalók 4 személyre:

• 2 félbevágott csirkemell
• 4 csirkecomb
• só és frissen őrölt bors
• 2 csokor újhagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 1 csipetnyi sáfrány
• 0,5 dl olívaolaj
• 1 teáskanál őrölt római kömény
• 2 teáskanál őrölt gyömbér
• 2 fahéjrúd
• 15 deka magozott, fekete olajbogyó
• 1 pácolt citrom
• 2 dl paradicsomkonzerv
• 2 sárgarépa nagyobb darabokra vágva
• 1 paradicsom felkockázva
• ízlés szerint mehet még hozzá csicseriborsó

A csirkét sózzuk, borsozzuk. A fűszereket (kivéve a fahéjat) egy mozsárban összeőröljük. Az olajon megfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, majd jöhet bele a fűszerkeverék. A csirkét és a zöldségeket rádobjuk a hagymás alapra, majd felöntjük a paradicsomkonzervvel és egy kevés vízzel. Hozzáadjuk a fahéjat és a sóban eltett citrom vékonyra vágott héját. Lassú tűzön puhára főzzük a „ragut”, majd az utolsó 10 percben mehet bele a konzerv csicseriborsó és az olajbogyó. Ha nem elég sós, a végén még fűszerezhetjük. Kuszkusszal tálaljuk.

Zöldfűszeres kuszkuszsaláta

A kuszkusz a marokkóiak speciális körete, ami gyorsan elkészül és nagyon sokféleképpen fogyasztható. Sütemények és egytálételek is készülnek belőle. Lisztből és benedvesített búzadarából készül, és a néhány helyen még a mai napig kézzel készítik. Európában meglehetősen sokat egyszerűsítettek az autentikus elkészítési módon. A kuszkuszt egyszerűen csak felöntik másfélszeres mennyiségű vízzel és lefedik, így nagyjából 10 perc alatt megpuhul. Marokkóban ezzel szemben gőzölik. Egy lukacsos edényt tesznek egy lábos fölé, amiben dús zöldségalaplevet főznek. Így sokkal finomabb lesz a köret, bár jóval időigényesebb elkészíteni.

2 fogásos nyaralás: MarokkóHozzávalók 4 személyre

• 4 dl kuszkusz
• 10 dl forró víz vagy alaplé
• 2 evőkanál olívaolaj
• apróra vágott menta és koriander (de petrezselyemmel is jó lehet)
• 2 fej apróra vágott paradicsom (csak a húsa, a többi mehet a tagine-ba)
• fél fej lila hagyma apróra vágva
• római kömény
• só
• bors
• egy marék mazsola

A kuszkuszt beáztatjuk, közben pedig a hozzávalókat összevágjuk. Miután a kuszkusz megpuhult, fűszerezzük római köménnyel, sóval, borssal, és ráöntjük az olívaolajat is. Majd jöhet bele a hagyma, a paradicsom és az előzőleg vízbe áztatott mazsola is. Hozzáadjuk a zöldfűszereket és alaposan összekeverjük.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top