Gasztro

Uborkás és ketchupös nyalókát villantanak a menő séfek

'92-ben még boldogan majszoltuk a piros kakasos nyalókát, '98-ban a kólás volt a trendi. 2012-ben pedig mindenki szopogasson kovászos uborkásat!
forrás: kultography.hu
Forrás: kultography.hu

A nyalóka sokáig a perifériára szorult, a gasztronómiai forradalommal azonban olyan régen elfeledett édességek és alapanyagok kerültek előtérbe, amelyek évekkel korábban még a konyhák közelébe sem kerülhettek. Vattacukrot adni desszert gyanánt éveken keresztül megbocsáthatatlan bűn, az elmúlt években azonban egyre több helyen jelenik meg az étlapokon. Ugyanígy van ez a nyalókával is. Senki ne a hagyományos fogtöméskiszedő borzalmakra gondoljon.

2012-ben a nyalóka valami egészen más, izgalmas, szexi dolog, ami számos meglepetést rejt magában. Tudja ezt a budapesti Borkonyha étterem séfje is, Sárközi Ákos, akinek a múlt heti Budai Gourmet fesztiválra készült kovászosuborka-jégkrémje a vendégek egyik kedvenc fogása lett. „Az emberek úgy tűntek, mintha a gyerekkorukba nyaltak volna bele, kíváncsiak voltak az elsőre talán furcsa ételre, amiben a hagyományos ízek új formában köszöntek vissza” – mesélte a séf. A recept egyébként egyszerű, az étterem a saját házi készítésű kovászos uborkájából főz krémlevest, zöldségalaplével, az uborka saját levével és más zöldségekkel felturbózva, amit aztán kaporral és mézzel ízesítenek és turmixolnak. Ez a fagyi alapja, amit aztán később formába töltenek, és egy úgynevezett sokkolóval lefagyasztják. „Az egészet úgy kell elképzelni, mint egy nagyon sűrű fagylaltot. A vendégek aztán kedvük szerint akár mézbe forgatott sült kolbászforgáccsal is megszórhatták, a frissítő, kicsit savanykás nyalánkságot.”

Ketchup helyett
Ketchup helyett

Ketchupnyalóka és társai
Aki azt gondolná, hogy a kreativitás kimerül a kovászosuborka-nyalókában, az jobb, ha erősen megfogja a szék karfáját, egy amerikai cég ugyanis megalkotta a ketchuppótló nyalókát, amit pizza vagy akár virsli mellé is nyalhatunk. A gyártók azt ígérik, hogy az új találmányuk sokkal nagyobb élvezeti értékkel fog bírni, mint a hagyományos ketchup. Mi kételkedünk…

Akiken pedig még ez sem lenne elég, azok megkóstolhatják a Gourmet nyalóka névre elkeresztelt sorozat juharszirupos szalonnás változatát. Ennél jóval fogyaszthatóbb a sóskaramell-nyalóka, amelyet otthon is elkészíthet bárki, Ízbolygó receptje alapján.

Lilában a szalonnás
Lilában a szalonnás
Sós karamellás
Sós karamellás

Még mindig nem elég? Akkor jöjjön egy galéria furcsa nyalókákkal!

Még több nyalóka
Még több nyalóka

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top