Gasztro

Itt az eper, jön a cseresznye és a málna!

Végre elindult a gyümölcsszezon! Innentől a kertek ontják a gyümölcsöket, amelyek nemcsak remek vitaminforrások, hanem nagyszerű alapanyagok egészséges finomságokhoz.

Sajnos nem olyan hosszú az eperszezon, hogy rá lehessen unni, de szerencsére hamarosan követi a ropogós cseresznye, a lédús meggy és a fenséges málna. Itt-ott, ahol nem fagyott meg, lesz sárgabarack is. De lehet bízni a ribizliben, a szilvában és a nyári almában is. A legtöbb gyümölcs önmagában, tejszínhabbal vagy csokoládéval ugyanúgy csábító, mint smoothie alapanyagaként. A banán-eper smoothie klasszikus, akárcsak az tejszínhabos eperturmix, de legalább egyszer az életben ki kell próbálni a málnás-almás smoothie-t és a meggyturmixot is, utóbbihoz nem is a tej legjobb, hanem tej és natúr joghurt fele-fele arányban.

Itt az eper, jön a cseresznye és a málna!

Itt az eper, jön a cseresznye és a málna!A smoothie-t tejérzékenyek is fogyaszthatják, hiszen csak friss gyümölcsökből, 100%-os gyümölcslevekből, vízből és jégből készül – esetleg mézzel lehet édesíteni –, de ugyanolyan sűrű és finom, mint a turmix. Igaz, az sem utolsó szempont, hogy igazi vitaminbomba, amely a nyári melegben oltja a szomjat és hűsít.

A gyümölcsök legrégebbi és legkedveltebb tartósítása a lekvár. Ehhez nem kell más, mint friss és hibátlan gyümölcs, cukor és tartósítószer. Eperlekvár főzésénél két dolgot kell szem előtt tartani: csak ép epreket tegyünk a lábasba, és ne legyünk lusták keverni, nehogy leégjen. A málnalekvárt sokan átpasszírozzák, pedig magokkal az igazi. A meggyet viszont könnyebb lekvárrá főzni, ha magozás után lecukrozzuk, kiadja a leve egy részét, és ezután főzzük sűrűre. A megmarad meggylé felhasználható smoothie-hoz vagy vízzel hígítva, nagyszerű, nagymama konyháját idéző szörp.

Cukor nélkül gyümölcscentrifuga segítségével állíthatunk elő gyümölcsleveket, amelyek az egészséges szomjoltó kategóriába tartoznak, akárcsak azok a házi készítésű fagylaltok, amelyeket gyümölcspépek felhasználásával készítünk. A nyári almából, szilvából és sárgabarackból nagyon finom pépek készíthetőek, amelyek a reggeli, natúr joghurtnak is remek ízt adnak.

Itt az eper, jön a cseresznye és a málna!
 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top