Gasztro

Csinálj bodzaszörpöt házilag!

Indul a bodzaszezon, ezért most elárulunk egy kipróbált családi bodzaszörpreceptet és egy alkoholos változatot is.

A családban már gyerekkoromban is hagyomány volt a bodzaszörp, szódával ittam nagyon lassan, mert jéghideg volt. Mamim, aki mindig féltette a torkomat – júliusban is csak egy gombóc fagyit nyalhattam – tudta jól, hogy a bodzaszörp csak hidegen jó, és engedte. Ettől kezdve pedig igazi ínyenc itallá vált, az egyetlen olyan nyári szörp, amit jéghidegen ihattam. Néhány éve már én is kénytelen vagyok legyártani a saját szörpömet, mert a bolti (bár vannak igazán jók) nem az igazi. Mostanra már egy felnőtt változatot is kikísérleteztem, de ezt csak később.

A jó bodzaszörphöz jó bodza kell, a jó bodza pedig nem az M7-es vagy a Thököly út mellett terem, hanem falu- vagy erdőszélen. Menni kell érte. Ezért aztán melós, 2-3 zacskónyi bodza simán megvan egy óra alatt, amivel már lehet mit kezdeni. Csak az a virág jó hozzá, ami már teljesen kinyílt, de még nem szárad, csak fentről szedjük, mert azok kevésbé porosak. Figyelni kell, mert nem virágzik túl sokáig, ezért amint azt látjuk, hogy a tenyérnyi virágok kellően fehérek, azonnal csapjunk le rájuk.

Én így csinálom, szigorúan tartósítószer nélkül:

Csinálj bodzaszörpöt házilagHozzávalók kb. 4 liter szörphöz

  • 1 db 5 literes befőttesüveg – bármelyik hiperben lehet venni, de hiánycikk lehet, ha beindul a kovászosuborka-szezon
  • kb. 20 tenyérnyi bodzavirág – minél több van benne, annál intenzívebb lesz a bodzaíz
  • 1 citrom felkarikázva – jó alaposan mossuk meg, mert a többnapos ázást csak tiszta citrommal érdemes bevállalni
  • 4,5 liter víz
  • 60 dkg cukor
  • 3-4 gramm citromsav – attól függően, hogyan szereti

A vizet felforralom a cukorral együtt, kicsit besűrítem, hogy a szörpnek sűrűbb legyen az állaga. A bodzavirágokat jól megmosom. A szirupot beleöntöm az üvegbe, nagyjából a háromnegyedéig érjen, majd mehet bele a citromsav, és a bodzavirágok (jó sok), a tetejét beborítjuk a citrommal. 4-5 napig hűvös helyen érleljük a szörpöt úgy, hogy mindennap átkeverjük. Ha készen van, leszűrjük. Fogyasztásig hűtőben tároljuk. Aki szeretne télen is szörpöt, az tehet fel a mélyhűtőbe is, de írja rá, hogy mi van benne, mert tapasztalatból tudom, hogy pont úgy néz ki, mint a csirkealaplé.

Tipp: Aki szeret kísérletezni, az akácot is tehet bele, sztíviával vagy nyírfacukorral is elkészíthető, igazán ínyencek rakhatnak bele gyömbért vagy lime-ot is.

És most tizennyolc feletti bodzarajongóknak jöjjön az alkoholos változat. Egy pohárba 3 cl vodkát és ugyanennyi bodzaszörpöt töltök, teszek bele tört jeget és felöntöm szódával, a végén rakok bele 1-2 lime- vagy citromkarikát. A kerti partik igazi slágere lehet belőle. De a szirupot száraz pezsgővel is hígíthatjuk.

Dupla bodza!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top