Piacmustra Bodrogiékkal: májusi finomságok

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
Sorozatunk második részében a Bodrogi család séfjei a piacok májusi kínálatából válogattak, nem is akármilyen fogásokhoz.
Piacmustra Bodrogiékkal: májusi finomságok2012. 05. 17. Gasztro rovat 

Vásárolj piacon! Egyrészt mert a friss terményeknél nincs egészségesebb, ráadásul ha a közeledben is megtalálható magyar zöldségekkel és gyümölcsökkel főzöl, a környezeted is hálás lesz. Szóval ne feledd, abból főzz, aminek szezonja van! 

Piacmustra Bodrogiékkal: májusi finomságokRopogós spárgasaláta eperöntettel, rozé kacsamellel

Hozzávalók (4 fő részére):

• 10 dkg fehér spárga
• 10 dkg zöld spárga
• 30-40 dkg friss, leveles saláta ízlés szerint
• 20 dkg eper
• 10 dkg méz
• 20 dkg kacsamell
• só, durvára őrölt bors
• vaj, olívaolaj, balzsamecet


A kacsamellet sóval és durvára őrölt borssal megszórjuk és felhevített olívaolajon, bőrével lefelé kezdve minden oldalán körbepirítjuk, majd 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt rozéra sütjük, és hagyjuk kihűlni. A fehér spárgát a fejétől 4-5 cm-rel lefelé kezdve, zöldséghámozóval kb. egy mm vastagságban meghámozzuk, majd enyhén sós, cukros, kevés citrommal ízesített, forrásban lévő vízben kb. 15 perc alatt roppanósra főzzük, majd jeges vízben kihűtjük.

A zöld spárgát két végén megfogjuk, és kettétörjük (ott törik el, ahol már nem fás). A fás részből zöldségalaplevet vagy spárgakrémlevest is főzhetünk (lásd a következő receptet!)

Az epret megtisztítjuk, megmossuk, és a felét negyedekre vágjuk, a másik felét a mézzel és egy csipet sóval pürésítjük.

A salátákat alaposan megmossuk, a leveleket összetépkedjük, majd a fehér spárgát kb. 5 cm-es darabokra vágva hozzáadjuk, és olívaolajjal, kevés balzsamecettel lazán összekeverjük.
A zöld spárgát néhány csepp olívaolajon, kevés borssal ízesítve hirtelen megpirítjuk.
Tálalás: Egy mély- vagy salátás tányérba halmozzuk a salátaleveleket, megcsurgatjuk eperöntettel, eperdarabokat szórjuk a tetejére, ráhelyezzük a grillezett zöld spárgát, majd a vékonyan felszeletelt kacsamellet ráhalmozzuk.

Spárgakrémleves zöldspárga-tempurával

Piacmustra Bodrogiékkal: májusi finomságokHozzávalók (4 fő részére)

• 40 dkg fehér spárga
• 8 db zöld spárga
• 1 dl tejszín
• 10 dkg vaj
• 1 közepes fej vöröshagyma
• só, szerecsendió, fehér bors
• 1 dl 3,5%-os tej
• fél dl száraz fehérbor
• fél tk kristálycukor
• fél citrom leve
• 1 ek étkezési keményítő

tempura:
• 10 dkg rizsliszt
• étolaj a sütéshez


A fehér spárgát alaposan megtisztítjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, vajon megfuttatjuk, és rátesszük az egy cm-es karikákra vágott, megpucolt spárgát. Sóval, szerecsendióval, őrölt borssal, fűszerezve 10-15 percig pároljuk. Amikor elpárolgott a leve, felengedjük 6 dl vízzel és felfőzzük, majd hozzáadjuk a citromot, a cukrot és a fehérbort és a sót. Amikor már olyan puha, hogy szinte szétesik a spárga, botmixerrel pürésítjük, majd nagyobb lyukú szitán átpasszírozzuk úgy, hogy csak a szálas rostok maradjanak fenn. Ekkor hozzákeverjük a tejszínt, majd a levest újraforraljuk, és a vízzel elkevert étkezési keményítővel krémleves sűrűségűre sűrítjük.

A zöld spárga levágott végeit felkarikázzuk és enyhén sós, citromos és cukros vízben puhára főzzük, majd botmixerrel az előzőekhez hasonlóan átpasszírozzuk.

Tempura:
Amíg az olaj forrósodik, elkészítjük a tempuramasszát: a rizslisztet kevés jeges (jégkockás) vízzel palacsintasűrűségűre keverjük, majd – ha már forró az olaj – a zöld spárgákat, miután a fás végeket egy mozdulattal letörtük, beleforgatjuk a masszába, és néhány pillanat alatt ropogósra sütjük, majd szalvétával leitatjuk róla a felesleges olajat.

Tálalás: A levest mélytányérba merjük. A tejet felhabosítjuk, és a leves közepére kanalazzuk, majd körbelocsoljuk a zöld spárga átszűrt szószával. A spárgatempurát a leves mellé kínáljuk.

RPiacmustra Bodrogiékkal: májusi finomságokopogós pontyfilé tökmagolajos újburgonya-salátával

Hozzávalók (4 fő részére)

• 80 dkg pontyfilé
• 80 dkg újburgonya
• só, bors, tökmagolaj
• esetleg új fokhagyma
• egy fél csokor snidling
• fehérborecet
• cukor (ízlés szerint)

Az újburgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, majd ha kihűlt, meghámozzuk, és fél cm vastag karikákra szeleteljük. Meglocsoljuk néhány kanál tökmagolajjal, megszórjuk az összevágott snidlinggel és frissen őrölt borssal, egy csipet sóval, ízlés szerint fehérborecettel és egy kis cukorral, és néhány csepp vízzel összekeverve állni hagyjuk.
A pontyfiléket a húsa felől kb. 2 mm-enként a bőrig beirdaljuk úgy, hogy a szálkákat átvágjuk (ezt halljuk is a művelet alatt). Megsózzuk, durva szemű borssal fűszerezzük, és paprikás lisztbe forgatjuk, majd bő forró olajban ropogósra sütjük.

Tálalás: A tányér közepén kiformázzuk a burgonyasalátát, ráteszünk egy-egy szelet ropogós pontyot, majd a saláta levével finoman körbelocsoljuk. Citromgerezddel díszítjük, és aki kedveli, az végül egy kevés új fokhagymát is reszelhet a halra.

 

Piacmustra Bodrogiékkal: májusi finomságok

Tetszettek a család receptjei? Ha igen, akkor látogass el a Bodrogi étterembe, ahol az étlapon tuti biztosan találsz néhány családi kincset is! A sorozat második részét pedig keresd júniusban, PIACMUSTRA BODROGIÉKKAL címmel!

Nézd meg, mik a család titkos receptjei!

 

 

Legfrissebb a címlapról:
Peller Mariann: Kornél jár
Kapcsolódó hozzászólások
Ehhez a cikkhez még nem érkezett hozzászólás
Nyereményjáték Alveola

Alveola

Megnyerheted az Alveola ajándékát, a 3 db Cuisinart mini robotgépek egyikét!

Játszom
Nyereményjáték Nesquik kakaó ital

Nesquik kakaó ital

Megnyerheted a Nesquik ajándékát, egy Nesquik családi csomagot!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Megható: egy idegennek adta a cipőjét a buszon

Egy újabb bizonyíték arra, hogy igenis vannak még...
Facebook lájkok száma

Elloptak egy Csontváry-képet a MODEM-ből

A festmény több mint százmillió forintot ér.
Facebook lájkok száma
Így készül a mennyei orgonaszörp

Így készül a mennyei orgonaszörp

Az orgonáról legtöbbször a csodás virágillat jut...
Facebook lájkok száma

A világ legkisebb állatkertjének igazgatója az orrával festő fiú

Gyermekbénulásban szenved, kezét, lábát nem tudja...
Facebook lájkok száma
Tóth Gabi nevében mocskolódott egy idegen

Tóth Gabi nevében mocskolódott egy idegen

Tóth Gabi a közösségi oldalon keresztül fordult...
Facebook lájkok száma

Tavaszi parfüm – házilag

Idén úgy fest, mintha igazi tavasz lenne. A fák szépen...
Facebook lájkok száma
Különleges adásra készül Tatár Csilla

Különleges adásra készül Tatár Csilla

Tatár Csilla most először mutatta meg a nagy...
Facebook lájkok száma
Ökoanyu – szőnyegtisztítás egyszerűen

Ökoanyu – szőnyegtisztítás egyszerűen

Itt a tavaszi nagytakarítás ideje. Ökoanyu most egy...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma4
Ma kezdődik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Ma kezdődik a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A 300 könyvújdonságot felvonultató eseményen mintegy...
Facebook lájkok száma
Ismét nagy botrányt okozott Justin Bieber

Ismét nagy botrányt okozott Justin Bieber

Kiverte a biztosítékot a popénekes a tokiói...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

10 szuper Facebook-oldal anyukáknak

Íme, a mi kedvenceink!
Facebook lájkok száma571 Hozzászólások száma3
Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Négyszázan voltak, ma 42 ezren vannak. Magyarországon...
Facebook lájkok száma302 Hozzászólások száma6
A jóganadrág váltja le a farmert

A jóganadrág váltja le a farmert

Az amerikai tinik szerint a farmer már nem menő.
Facebook lájkok száma223
Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Hivatalos játékkészlet lehet a kreatív apuka...
Facebook lájkok száma133
3 recept avokádóval

Avokádó

Most akkor zöldség vagy gyümölcs? A végeredmény, úgy...
Facebook lájkok száma110
Egyenjogúság otthon (is) – házimunka egyenlő arányban a férfiakkal?

Házimunka egyenlő arányban

„Amíg otthon nem tekinted magad egyenlőnek, a...
Facebook lájkok száma80 Hozzászólások száma8
Lebuktak a mosószerek

Lebuktak a mosószerek

Az, hogy a mosószerekben olyan anyag van, amitől a...
Facebook lájkok száma73 Hozzászólások száma40
Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Egy elszánt nő, aki változtatni akar a külsején,...
Facebook lájkok száma69

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem