Spárgás fogások függőknek és hitetleneknek

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
A spárga nehéz ügy, ugyanis ha valaki nem ismeri a spárgabibliát, akkor belefuthat szálkás, rágós, kemény zöldségbe, amiből 10 óra főzés után is maximum lábtörlő lehet. Mi most megmondjuk a tutit.
2012. 05. 08. Gasztro rovat 

A leggyakrabban fehér és zöld spárgával találkozunk a piacokon, de létezik még lila színű is, de itthon elég ritka. A fehérnek kevésbé erőteljes az íze, de hamarabb lesz fás a szára, ezért gondosabb előkészítést igényel. A zöld sokkal intenzívebb ízű és jobban bírja a tárolást. Ezért aki először próbálkozik spárgával, az inkább ezzel próbálkozzon.

Csak frisset!

A spárgát csomagban árulják, és sokszor az alsó részét papírral takarják be. Ne féljünk kihúzni egyet és megnézni az alját, ha nagyon fonnyadtnak vagy fénytelennek tűnnek, akkor jobb, ha nem vesszük meg. Ha pedig az árus ránk szólna, hogy ne nyomkodjuk, akkor nyugodtan álljunk odébb, mert tuti sunnyog a kofa. A friss spárga szép fényes, rugalmas, a szárak egymáshoz érve pedig nyikorgó hangot adnak. Csak ilyet vegyünk.

Pucoljuk meg!

A zöld és a fehér spárgának is érdemes levágni a végét, ami még akkor is fás, ha a lehető legfrissebbet vesszük meg. A vastagabbakból akár 4 centit is levághatunk, annál kiábrándítóbb ugyanis nincs, amikor a spárgás fogás ehetetlenül fás. A fehér spárgát mindig pucoljuk meg, de aki biztosra akar menni, az a zöldet is lehántolhatja.

Spárgás fogások függőknek és hitetleneknekSpárga hollandi mártással

Zöld spárgából csináljuk, ugyanis annak van igazán erős íze ehhez a fogáshoz. Figyelem, csak frissen az igazi, ugyanis a hollandi nem szereti, ha melegítik, maximum melegen tartani lehet. Aki igazán szereti a spárgát, az a szezonban legalább négyszer egyen. 

Hozzávalók:

1 csomag spárga
4 tojássárgája
4 evőkanál víz
25 dkg tisztított vaj
1 evőkanál vaj
fél citrom leve (lehet kevesebb is)
Cayenne bors
só, bors

A spárgát sós vízben megpároljuk, majd hideg vízbe tesszük, hogy ne veszítse el a színét. Közben elkészítjük a mártást. A vajat felmelegítjük, de nem forraljuk, egészen addig, ameddig a tetején fehér hab nem keletkezik. A habot szedjük le, az áttetsző vajat pedig öntsük le az alatta keletkezett zavaros rétegről. (Ez lesz a tisztított vaj.) Egy fém keverőtálba beletesszük a tojássárgáját és a vizet, majd vízgőz felett egy habverővel folyamatos keverjük. Néha vegyük le a keverőedényt, nehogy a tojásból rántotta legyen. Szinte fehér, duplájára emelkedett habot kell kapnunk, amihez nagyjából 10 percig kell keverni a tojást. Ha a vaj egy kicsit kihűlt, akkor óvatosan – mintha majonézt csinálnánk – hozzákeverjük a tojáshoz. (Fárasztó meló, de megéri.) Ha túl sűrű lenne, akkor egy-két csepp vízzel hígíthatjuk, de nem többel. A végén hozzáadjuk a citrom levét, sózzuk, borsozzuk, és egy kevés Cayenne borsot adunk hozzá. Ha kész, a spárgát gyorsan átforgatjuk vajon és melegen tálaljuk.

Spárgás fogások függőknek és hitetleneknekSpárgakrémleves hitetleneknek


Hozzávalók

1 csomag spárga
1,5 dl tejszín
1,5 liter zöldségalaplé
1 marék reszelt parmezán
4 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
aki bátor, az turbózhatja szardellával is
só, bors
2 evőkanál vaj


A spárgát megpucoljuk és feldaraboljuk. A hagymákat felkarikázzuk és a vajon megfonnyasztjuk, a spárgát rádobjuk és 5-6 percig pároljuk. Felöntjük az alaplével és puhára fűzzük. Kiszedjük belőle a spárga virágos részét, és azokon kívül az egész levest átturmixoljuk. Egy szűrőn átpasszírozzuk, hogy nehogy kis szálak maradjanak benne, majd a tejszínnel beforraljuk. Hozzáadjuk a parmezánt, majd sózzuk, borsozzuk.
Tipp: Jól megy hozzá a pirított parasztsonka.

Spárgás fogások függőknek és hitetleneknekCsőben sült spárga


Hozzávalók:

1 kg spárga
1 ek olaj
2 ek vaj
2 ek liszt
4 dl tej
0,5 dl főzőtejszín
2 db tojássárgája
10 dkg reszelt sajt
1 ek zsemlemorzsa
őrölt szerecsendió


A spárgát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrve az olajjal kikent hőálló tálba rakjuk. A folytatás itt.


Címkék: recept, spárga
Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

hpiros 2012-05-08 19:54

čn imádom a spárgát, és másfél éves lányom is csak azt eszi ki ha van a kajában.

 

Mi spárga szezonban minden vasárnap spárgás kaját eszünk.

 Habár itt Németországban élünk, itt nagy kultúrája van, a csapból is spárga folyik ilyenkor. 

 Ebben az idöszakban nyilnak külön sparga éttermek 8legtöbbször a gazdaságok nyitják akiknek több hektár spárga földjeik vannak), de a rendes éttermek is szezonális étlapra felveszik ilyenkor.

 

A mi kis falunkban most 6 darab spárga árus bodé van, így minden pillanatban lehet firsset max elözö esti szedést venni. 

 

Az egyik nagy gazdaság minden évben csinál spárga fesztivált, a tanyáján, ami szuper szokott lenni, fini kaják és a gyerekeknek állatsimogató.

 

Spárga az amit muszáj ennem 2 hónapon keresztül. 

 

pihe** 2012-05-08 19:32

ó te áldás vagyol a háznál, tudnál nekem postázni 3 ládácskával az első osztályúból? :)

zöldspárgák 2012-05-08 19:29

Hol lehet Budapesten friss spárgát venni, no meg olyat, amit szakszerüen tárolnak?

Ma voltam a Nagycsarnokban: siralmas a helyzet. Vagy a papirmandzsettában árulják, csak úgy szárazon, vagy láttam egy nagy rekeszben ömlesztve is, kis spárgát, nagy spárgát, vékony és vastag spárgát egy rakáson.

A spárgának halál a szárazság. Amint hazahozom, nedves konyharuhába szoktam rakni, úgy eláll 2 napig is a hütöben.

Külföldön szintén így árulják, akkor sosem lesz fás, hanem vajpuha és nagyon finom.

Rengeteg felhasználási módja van, levesnek is nagyon finom. Rántva is, de akkor kicsit elö kell fözni, de csak pár percig.

A leves: 4 személynek kb. fél kg spárga darabolva. Hagymát futtatsz, rádobod a spárgát, kevergeted kicsit jó forró tüzön, majd sózod borsozod, és felöntöd fél liter tej és fél liter vízzel. 18 percig fözöd kis lángon, felversz 2 dl tejszínt, belekeversz óvatosan 2 tojás sárgáját, és ezt bele a levesbe. Nem szabad forralni, mert összeugrik a leves, csak amíg elöször feljön a hab, azonnal le a tüzröl.

 

Alufóliában is lehet a sütöben sütni, kis vajat rá, nem is kell rá más. Nagyon finom lesz.

Krumplival tálalva fél kg-t kell fejenként számolni.

Omlettben is nagyon finom, hollandi szósszal nyakonöntve.

 

Olvastam, hogy Csongrád megyében termesztik, na ott a honlapon láttam képeket (gyömbér tanya), ott tényleg úgy osztályozzák, ahogy kell, szuper lehet ott, csak sajna: nagyon messze van. 

Torolt_felhasznalo_879276 2012-05-08 17:47

A zöld, nyersen... legjobb!!! 

pihe** 2012-05-08 17:45

sárgarépaecetnek olvastam:)) egyszer ettem spárgát, az a fajta, hogy megeszed de semmi különös... és ha nincs mellette hús, hát öt perc múlva kifejezetten éhezel :D

korix 2012-05-08 17:36

Vigyázz, hogy tényleg frisset vegyél, jól legyen megpucolva és ne főzd túl. Jó étvágyat!

 

Én nagyon szeretem. A zöldet simán megeszem nyersen magában.

nesze_neked 2012-05-08 17:28

hát, én még hitetlen vagyok, de ki fogom próbálni

Nők Lapja Cafe 2012-05-08 17:28

A spárga nehéz ügy, ugyanis ha valaki nem ismeri a spárgabibliát, akkor belefuthat szálkás, rágós, kemény zöldségbe, amiből 10 óra főzés után is maximum lábtörlő lehet. Mi most megmondjuk a tutit.

Tovább a cikkre...

Nyereményjáték Theodora

Theodora

Játékunkon Theodora ajándékcsomagot nyerhetsz!

Játszom
Nyereményjáték Orbit

Orbit

Nyerj egy évre elegendő Orbit Bubblemint rágót és egy rágó adagolót!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

A 10 éves hárfaművész

A 10 éves hárfaművész

Alisa Sadikova még csak 10 éves, de elképesztő...
Facebook lájkok száma
„Ha mozdulok, egész vagyok”

„Ha mozdulok, egész vagyok”

Szabad tánc, terápia és mozgásmeditációs módszer...
Facebook lájkok száma
Fergeteges fotók: macskáikkal táncolnak a gazdik

Fergeteges fotók: macskáikkal táncolnak a gazdik

A cicák állítólag maguk kérik, hogy táncoljon velük a...
Facebook lájkok száma
13+1 ötlet kerti zuhanyzóra

13+1 ötlet kerti zuhanyzóra

Ugyan még nem a legjobb az idő, de álmodozni és...
Facebook lájkok száma
Ami a kulisszák mögött van: őrült sztárallűrök

Ami a kulisszák mögött van: őrült sztárallűrök

Adele öltözőjében mindig lennie kell ciginek, de tilos...
Facebook lájkok száma
Út a semmibe – lenyűgöző képek

Út a semmibe - lenyűgöző képek

Az Atlanti út 8 hídból áll. A Romsdal-félszigetet köti...
Facebook lájkok száma
Családi titkairól vallott Várkonyi Andrea

Családi titkairól vallott Várkonyi Andrea

A Tények műsorvezetője eredetileg orvosnak készült, ám...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Tangó: Tűz, szenvedély, erő, erotika

szenvedély és erotika

Tűz, szenvedély, erő, erotika, bizalom, odaadás,...
Facebook lájkok száma
Színes-vicces plakátok a természetért

Színes-vicces plakátok a természetért

Érdekes, vicces, meghökkentő plakátok, amelyek a...
Facebook lájkok száma
Ők a filmipar legdögösebb pasijai

Ők a filmipar legdögösebb pasijai

A romantikus filmek elmaradhatatlan „kellékei” a...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Mesebeli növényalagutak, ahol végigsétálnánk

Mesebeli növényalagutak, ahol végigsétálnánk

Ha tudnánk irányítani az álmainkat, akkor azt...
Facebook lájkok száma342
A jóganadrág váltja le a farmert

A jóganadrág váltja le a farmert

Az amerikai tinik szerint a farmer már nem menő.
Facebook lájkok száma184
Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Hivatalos játékkészlet lehet a kreatív apuka...
Facebook lájkok száma100
Együk vagy ne együk? 10 tévhit az étkezésben

10 tévhit az étkezésben

Ehetünk-e tojást, vagy inkább korlátozzuk a...
Facebook lájkok száma89
Oreo torta

Oreo torta

Te is imádod az Oreo kekszet? Képzelj el egy egész...
Facebook lájkok száma89
3 recept avokádóval

Avokádó

Most akkor zöldség vagy gyümölcs? A végeredmény, úgy...
Facebook lájkok száma87
Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

A többség kényszer hatására válik prostituálttá
Facebook lájkok száma58
Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Egy elszánt nő, aki változtatni akar a külsején,...
Facebook lájkok száma51

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem