Gasztro

Rázva jó – csinálj salátaöntetet üvegben!

Ne keverd, rázd! Aztán öntsd rá a pofonegyszerű salátöntetet friss zöldségre, vagy használd sült hús mellé szószként. Öt igazi kedvenc következik.

Ha valaki egyszer rákap annak az ízére, hogy mekkora élvezet egy pici üveget rázni ahelyett, hogy kanállal kevergetnénk a szószt, az onnantól kezdve mindent így akar majd megcsinálni. Mi most 5 salátaöntetet mutatunk, amelyeket garantáltan szeretni fog a család.

Néhány szó a mennyiségekről

Ellentétben a süteményekkel, itt nincs szükség mérnöki pontosságú méricskélésre. Ez az úgynevezett löttyintett műfaj, ahol mindenki az ízlése szerint édesíthet vagy savanyíthat. Egyre azonban figyelni kell, a joghurtos önteteknél az olajat csak azért használjuk, hogy krémesebb állagot kapjunk, az ecet pedig csak a pikánsság miatt kell, ezért azt sem szabad túlzásba vinni.

A receptek mindegyikénél ugyanaz a szabály: a hozzávalókat tedd egy üvegbe és rázd addig, ameddig homogén öntetet nem kapsz.

Egyszerű ecetes öntet

Ez egy alapöntet, ami minden létező salátával finom, mehet rukkolára vagy jégsalátára, de az uborka és a paradicsom is finom vele.

Rázva jó – csinálj salátaöntetet üvegben!

 

Hozzávalók: 

Balzsamecet (0,5/3)
Olívaolaj (2/3)
Citromlé (0,5/3)
Mustár
Só bors

Tipp: használhatsz balzsamecet helyett fehérbor vagy almaecetet.

Mézes mustáros öntet

Szintén egy klasszikus, ami nemcsak salátákhoz, de húsok mellé is tökéletes.

Rázva jó – csinálj salátaöntetet üvegben!

Hozzávalók:

Méz
Magos mustár
Almaecet
Olívaolaj

Tipp: tegyél bele egy kevés csilit, hogy még kontrasztosabb legyen az öntet. 

Rokfortos öntet

Nem szabad alábecsülni ezt az öntetet. Ha valaki megtanulja, az onnantól kezdve a rabjává válik, ugyanis nemcsak salátákhoz, de grillezett húsokhoz és zöldségekhez is jól passzol, sőt mártogatósként is elég szép karriert futhat be. Ami pedig nagy előnye, hogy valamiért a rokfortutálók is megeszik.

Rázva jó – csinálj salátaöntetet üvegben!


Hozzávalók: 

Rokfort reszelve
Újhagyma
Apróra vágott petrezselyem
Joghurt
Só, bors
Olívaolaj

Tipp: Próbáld ki joghurt helyett tejföllel, és ha igazán ínyenc szeretnél lenni, akkor dióolajat és darált diót is tehetsz az öntetbe. 

Pepi Rigoni jalapenosöntete

Az van, hogy Pepi imádja a csípőset, minden mennyiségben. Nincs az az étel, ami elég erős lenne neki. Így aztán megérdemelt már egy igazán tökös öntetet, amit ehet salátával, sült krumplival, de akár hamburgerbe is tehet belőle.

Rázva jó – csinálj salátaöntetet üvegben!


Hozzávalók:

Joghurt
Olívaolaj
Reszelt fokhagyma

Savanyított jalapeno paprika
Római kömény – nem szabad túl sokat tenni belőle

Tipp: akár csirkehúst is pácolhatsz ebben az öntetben

Zöldfűszeres öntet

Hagyományos tavaszi öntet, aki szeretné az akár tésztasalátára is teheti.

Rázva jó – csinálj salátaöntetet üvegben!

Hozzávalók:

Joghurt
Zöldfűszerek: snidling, bazsalikom (de tárkonnyal és oregánóval is finom)
Só, bors
Reszelt fokhagyma
Olívaolaj

Tipp: próbáld ki kefírrel is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top