Briós
Hozzávalók 12 darabhoz:
45 dkg fehér liszt
1 teáskanál só
2,5 dl tej
1 teáskanál cukor
2,5 dkg friss élesztő
5 dkg vaj
1 tojás
A kenéshez:
1 tojássárgája
kristálycukor
A langyos tejben keverjük krémesre az élesztőt a cukorral. A lisztet keverjük el a sóval, adjuk hozzá az élesztős tejet, a megolvasztott vajat és a tojást. Gyúrjuk össze alaposan a tésztát, dagasszuk 10 percen át, majd fóliával takarva kelesszük 1,5 órán keresztül.
Gyúrjuk át újra a tésztát, és osszuk 12 részre. Fokozatosan, hogy ne szakadjon a tészta, gyúrjunk mindegyik részből kukacokat, majd ezeket tekerjük fel csigának. Kelesszük őket újabb 45-50 percen keresztül. Sütés előtt kenjük meg őket egy evőkanál vízzel elkevert tojássárgájával, majd szórjuk meg kristálycukorral. 220 fokra előmelegített sütőben süssük készre a briósokat 15-20 perc alatt.
Elkészítés: 45 perc
Kelesztés: 2,5 óra
Sütés: 15-20 perc
Bazsalikomos málnazselé
Hozzávalók:
50 dkg málna (mirelit)
2 evőkanál méz
8-10 darab friss bazsalikomlevél
2 darab lapzselatin
A málnát forraljuk fel a mézzel, majd még melegen passzírozzuk át egy szűrőn, hogy a lehető legkevesebb mag maradjon benne. Keverjük el benne egyenként a lapzselatinokat, adjuk hozzá a csíkokra vágott bazsalikomleveleket. Töltsük üvegbe, hűtsük ki, majd tegyük a hűtőbe, 4-5 napig áll el.
Elkészítés: 35 perc + hűtés
Megjelent a legújabb Szuflé! A tartalomból: |
|