Gasztro

Veszélyben Magyarország kedvenc fagyija?

Nemcsak a magyar barackra, de az indiai és a mexikói vaníliára is rájár a rúd. Az idei termés ugyanis olyan gyenge, hogy lehet, hogy veszélyben a vaníliafagyi.
A legjobb vanília:

A madagaszkári vanília a fűszerek királya,  nevezik Bourbon Vanillának is. Ez a legjobb minőségű, és ezért több helyen (például Mexikóban) sokszor úgy hamisítják. Hihetetlenül magas árát (a sáfrány után a második legdrágább fűszer) annak köszönheti, hogy a virágai nyílását 12 órán belül kell megtermékenyíteni, ráadásul a virágok nem is egyszerre nyílnak, hanem 20 napon át folyamatosan. Ráadásul figyelni kell arra is, hogy hány virágot poroznak be, ugyanis ha túl sokat, akkor a termés minősége nem lesz annyira jó. A termések 9 hónapig nőnek, majd gyorsan le kell szedni őket, nehogy túlérjenek.

„Már a saját bőrünkön is érezzük az áremelést; mi egy olasz cégen keresztül szerezzük be a madagaszkári vaníliát, amelynek az ára 30 százalékkal nőtt idén. Mással pedig nem lehet helyettesíteni, így kénytelenek vagyunk megvenni” – nyilatkozta lapunknak Török Balázs, a Fragola fagyizó tulajdonosa.
A hirtelen drágulás miatt azonban azzal nem kell számolni, hogy a vanília ára drasztikusan megemelkedik. „Egyetlen íz ára nem lesz drágább csak azért, mert maga az alapanyag drágul, gondoljunk csak a pisztáciára, ami egy drága fagyinak számít, az eladási ára mégsem különbözik 40 fajtától” – érvelt a tulajdonos.

Ezek után pedig szerettük volna megtudni, hogy mi a Fragola híres vaníliafagyijának a receptje, de egy kedves „maradjon kulisszatitok”-kal kellett beérnünk. „Egy biztos, az alapanyagokkal nem szabad spórolni, a vaníliafagyi nem az a műfaj, amiből kimaradhat egy-két hozzávaló” – nyilatkozta Török úr, a titok tudója.

Ezért nem marad más, mint a mi kipróbált receptünk, amit fagyigép híján állandó kevergetés mellett kell fagyivá varázsolni.

Veszélyben Magyarország kedvenc fagyija? Vaníliafagyi

Hozzávalók (nagyjából egy liter lesz belőle):

1,75 dl tejszín, 1 vaníliarúd kikapart belseje
7 tojás sárgája
9 dkg kristálycukor

Elkészítés:

A tejszínt a vaníliával forráspontig hevítjük, majd picit lehűtjük (egy csipet só is mehet bele). Közben a tojást (lehetőleg robotgéppel) fehéredésig kikeverjük a cukorral. Majd habverővel összekeverjük a cukros tojást a tejszínnel, és lassú tűzön besűrűsítjük, fontos, hogy nem szabad felforrnia, ezért gyakran húzzuk le a tűzről, vagy csináljuk vízgőz felett.

Utána kicsit hűtsük ki a krémet és tegyük mélyhűtőbe, óránként egyszer botmixerrel keverjük át. Egészen addig csináljuk, amíg a fagyihoz megfelelő állagot el nem érjük.

Veszélyben Magyarország kedvenc fagyija? Ezt tudtad?

A Vanilla planifolia más növényekre felkúszó növény, eredeti hazája Mexikó, ahol már az Amerika felfedezése előtti időkben a kakaó ízesítésére használták. Félérett állapotban szüretelik, amikor a termés zöldes, vagy éppen sárgulni kezd. A leszedett termést először hőkezelik, szárítják, majd 8 hónapig dobozokban érlelik.

A fűszer (Vanillae fructus) 10–20 cm hosszú és 3–10 mm vastag toktermés. Fénylő felületű, hosszanti irányban ráncos, gyakran fehér vaníliakristályok ütnek ki rajta. (Forrás: wikipédia)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top