Gasztro

Így szeresd meg a gyökérféléket!

Nemsokára itt vannak a friss gyökérfélék, de addig a télen felhalmozott készleteket is el kell használnod, mondjuk így.

Sárgarépa

A sárgarépa Közép-Ázsiából származik, napjainkban ismert formáját holland kertészek nemesítették. Elsősorban levesek ízesítésére használják, valamint főzelékekben, salátákban, sőt a bébiételeknek is egyik kedvelt alapanyaga. Hűtőben sokáig eláll, de érdemes fóliában vagy frissen tartó dobozban tárolni, mert könnyen megfonnyad. A nyár eleji zsenge sárgarépa a legízletesebb.

Élettani hatása
A sárgarépa – ahogyan sárga színe is jelzi – gazdag A-provitaminban (béta-karotinban). Az A-provitamin természetes antioxidáns, segíti a szív- és érrendszer védelmét, valamint a daganatos betegségek megelőzésében is jótékonyan hat. Gazdag káliumban, így jó vízhajtó hatású. A vér lúgosításával segíti a máj működését, így például a nehézfémek kiürülését.  

A színek hatása
A narancs- és a sárga színű ételek pozitívan befolyásolják szervezetünket és hangulatunkat egyaránt. Elősegítik az emésztést, a szervezet méregtelenítését, erősítik az immunrendszert és segítenek a megfázás elkerülésében.

Lelki megerősítés
Érdemes a sötét, téli hónapokban sárga ételeket enni. Ha fáradtak vagy lehangoltak vagyunk, ezek a színek felfrissítenek.

Petrezselyemgyökér (fehérrépa)

A fehérrépa valódi neve petrezselyemgyökér, és a zellerfélék családjába tartozik, íze is a zellerre emlékeztet. Két változata van: levélpetrezselyem és gyökérpetrezselyem. Dél-Európából származik, ma már világszerte ismert és használt növény. Felhasználása a sárgarépához hasonlóan történik.

Élettani hatása
Zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. C- és E-vitamintartalma, valamint ásványianyag-tartalma magas, fogyasztása a téli hónapokban kifejezetten ajánlott.

A színek hatása
A fehér színű ételek pozitív hatással vannak egészségünkre, kitisztítják, és általánosan erősítik szervezetünket.

Lelki hatás
A fehér szín segít a pozitív gondolkodásban, meditálásban.

RECEPTEK

Így szeresd meg a gyökérféléket!Rozé fehérrépakrém-leves

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:
2 evőkanál szűz olívaolaj
1 vöröshagyma, megtisztítva és felaprítva
3 nagyobb petrezselyemgyökér, karikákra vágva
2 nagy burgonya, kockákra vágva
1 biozöldségleves-kocka

1 kiskanál szárított kakukkfű
2 dl tejszín vagy zabtejszín
1 dl száraz vörösbor
1 csokor friss petrezselyemzöld, finomra vágva

A felforrósított olajon a hagymát és a petrezselyemgyökeret elkezdjük pirítani. Néhány percig kevergetve pároljuk, majd 1 liter vízzel felöntjük, a burgonyát és a leveskockát beledobjuk. Sózzuk, a kakukkfűvel fűszerezzük, és 20-25 percig takaréklángon főzzük. A tejszínt és a bort beleöntjük, majd összeturmixoljuk. A tűzre visszatesszük, néhány perc alatt újra felforraljuk, majd a petrezselyemmel meghintjük, és forrón tálaljuk. Fokhagymás vagy sajtos pirítós jól illik hozzá.

Így szeresd meg a gyökérféléket!Zöldfűszeres sárgarépalepény

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg reszelt sárgarépa
1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
1 mokkáskanál őrölt római kömény
1 mokkáskanál koriander
2 evőkanál friss petrezselyemzöld, apróra vágva
2 evőkanál metélőhagyma, apróra vágva
1 mokkáskanál sütőpor
1 evőkanál szezámmag
15 dkg sárgaborsó- vagy csicseriborsóliszt
3 tojás
só, frissen őrölt fekete bors
a sütéshez: 1 dl szűz olívaolaj

Egy nagy tálban a répát a hagymával, a fűszerekkel, a sütőporral, a szezámmaggal, a liszttel és a tojásokkal összekeverjük, majd sózzuk, borsozzuk. Az olívaolajat nagy serpenyőben felmelegítjük, a masszát 8 részre osztjuk, kerek pogácsákat formázunk belőlük, és mindkét oldalukon szép pirosra sütjük.

Tipp: Kitűnő mártással tálalhatjuk, ha 3 dl natúr joghurtba 1 gerezd áttört fokhagymát, 1-1 evőkanálnyi, a receptben szereplő zöldfűszert keverünk, sóval, borssal ízesítjük, és a sárgarépafasírthoz kínáljuk.

Így szeresd meg a gyökérféléket!Sárgarépafelfújt

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók 6-8 személyre:
50 dkg hámozott sárgarépa, karikákra vágva
3 dkg xylit
3 tojás
fél mokkáskanál vaníliaőrlemény vagy egy vaníliarúd kikapart belseje
1 csipet őrölt fahéj
5 dkg puha vaj vagy ghí (tisztított vaj)
3 evőkanál kókuszliszt
1 kiskanál sütőpor

A sárgarépát gőz fölött puhára pároljuk. Kicsit kihűtjük, és egy konyhai robotgépbe tesszük. A többi hozzávalót is belerakjuk, alaposan összeturmixoljuk, és amikor a keverék már teljesen egynemű és krémes, akkor kisméretű, kerámia szuflésütő edényekbe kanalazzuk. Egy nagy tepsibe kétujjnyi vizet öntünk, a megtöltött edényeket beleállítjuk, és 170 °C-ra (légkeveréses sütőben 155 °C) előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütjük. A tészta, sütés közben szépen felpuffad. Miután a sütőből kivesszük, a szuflé összeesik, de ez a felfújtakra jellemző. Melegen vagy langyosan egyaránt nagyon kellemes, könnyű, téli desszert.

Így szeresd meg a gyökérféléket!

Ízek és Érzések magazin az egészségtudatos táplálkozásért!

Aktuális lapszámunk témái: házi kekszek egészséges alapanyagokból – gyerekbarát melegszendvicsek – mit együnk a téli fáradtság leküzdéséért? – értékes vitaminforrás a hajdina – receptek ételérzékenyeknek. Aktuális lapszámunkat keresse az újságárusoknál!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top