Gasztro

Hiánycikk lesz a csirkecomb?

A tojás ára az egekben, az áremelés vajon a csirkecombot és a -mellet sem kíméli?

Hiánycikk lesz a csirkecomb?Szombat, 10:31 – a „délutánosok” között érkezünk a Bosnyák téri piacra, mint mindig. De eddig soha nem tapasztalt látvány tárul elénk. Nincs csirkecomb. Sehol. Az „Elnézést, csirkecomb van?” kérdésre a hentesek rendre ugyanazt felelik: „Jaj, drága kisasszony, hát már kilenckor se volt egy darab sem, nemhogy tízkor!” Nagyszerű, akkor mostantól az lesz, hogy 8-kor kell kelni, ha a kedvenc csirkés fogásunkat szeretnénk ebédre? A helyzet ugyanis úgy néz ki, hogy sokan jelentős felhalmozásba kezdtek, legalábbis ami a drágulás előtt álló húsokat illeti. Indul a raktározás, a háziasszonyok újra beüzemelik a garázsban lévő hűtőládát és 20 kiló mélyfagyasztott csirkével várják a jobb napokat.

Egy-egy nagyobb hiperben is érezni lehet a növekedést. „A Tesco áruházaiban több baromfihúst vesznek a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva. Azt azonban nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ez a várható áremelkedésről szóló híreknek köszönhető” – nyilatkozta lapunknak Pálfalvi Márta, a Tesco vállalati kapcsolatokért felelős menedzsere. Mégis mi az oka annak, hogy mindenki ezerrel rohan a fagyasztó felé?

Három szakaszban drágul a csirke

„A baromfi ára nagyjából 2008 óta nem emelkedett, pedig azóta volt számos gáz-, takarmányár- és áfaemelés is. Ahhoz, hogy a gazdák életben maradjanak, muszáj volt most árat emelni, különben sokan csődbe mennek, és ugyanaz történik a baromfipiacon, amit a tojások esetében már most is tapasztalhatunk” – nyilatkozta lapunknak Földi Péter, a Magyar Baromfiszövetség szaktanácsadója. A szövetség szerint nagyjából 20 százalékos emeléssel kell számolnunk, amely 3 részletben fog megtörténni, ami egyenként 6-7 százalékos árnövekedést jelent. Az első fázison most voltunk túl, a másodikat május elejére tervezik, a harmadikkal pedig júliusban kell számolni. Ez összességében 140-150 forintos kilónkénti árnövekedést jelent.

Hiánycikk lesz a csirkecomb?Nagy a különbség egyes helyeken

A csirkecomb árában már eddig is nagy különbségek voltak, egyes helyeken 510 forintot, máshol akár 840 forintot is elkérhetnek egy-egy kilónyi friss húsért. Ezért ha a drágábbik verzióval számolunk, akkor könnyen elérheti a csirkecomb kilónkénti ára az 1000 forintot, ami még akkor is húzós, ha nem vagyunk kimondottan árérzékenyek.

Te vennél 1000 forintért csirkecombot?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top