Gasztro

Fertőzés miatt veszélyben a banán

Globális pusztító hadjáratot végez a banánfákat támadó gombafertőzés. Egy új kutatás során kimutatták, hogy az egész világon elterjedt, a banánt és törpe banánt érintő gombafertőzés Délkelet-Ázsiából származik.

Fertőzés miatt veszélyben a banánA betegség teljes egészében képes elpusztítani az egész banánfát

A Mycosphaerella fijiensis gomba okozta fekete levélfoltosodás nevű betegség a fotoszintézis folyamatára hat és idő előtti érést okoz, valamint befolyásolja a banán minőségét, mennyiségét és méretét. Stephanie Robert, a vizsgálat egyik szerzője szerint ez az egyik legfontosabb és legpusztítóbb banánbetegség a földön. „Apró pettyekkel kezdődik, majd a betegség átterjed a levélzetre és teljes egészében képes elpusztítani az egész banánfát” – magyarázza.

Terjed, és nem tudják megállítani

A kutatók 37 országból származó 735 banánlevél sávos elváltozását tudta feltérképezni és azonosítani a genetikai hasonlóságokat. A gombafertőzést 1963-ban észlelték először Fidzsin, akkor úgy hitték, hogy Pápua-Új-Guineáról vagy a Salamon-szigetekről származik. Azonban az új vizsgálat kiderítette, hogy a gomba változatosságának központja egész Délkelet-Ázsiában keresendő, beleértve Malajziát, a Fülöp-szigeteket, Indonéziát és Pápua-Új-Guineát. „Nagyon nehéz feltérképezni, hogyan terjed a fertőzés, amely jelenleg a karibi-térségben halad, és éppen megfertőzte Martinique-ot” – mondta a kutatásvezető.

Keress új gyümölcsöt?!

A mostani fertőzési hullám az úgynevezett Cavendish-banánt érinti leginkább, amely a világ fogyasztásának 99 százalékát adja. Ha nem sikerül megoldást találni a gyümölcsöt megtámadó gombára, akár teljesen eltűnhet a fajta.
A Cavendish azért válhatott egyeduralkodóvá a piacon, mert egy gombafajta korábban teljesen kipusztította  elődjét, a Gros Michelt.
A magyar banánfogyasztás folyamatosan nőtt a rendszerváltás óta, évente fejenként átlagosan 7 kilót eszünk. A magyar gyümölcsexport legjelentősebb tétele a banán, a maga 53 százalékával.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top