Gasztro

Nincs többé csirkemell – spórolj a húsokon!

A takarmányok árának növekedése miatt tavasztól valószínűleg drágulni fognak a baromfifélék, különös tekintettel a csirke- és a pulykamellre. Lehet, hogy megéri leszokni a száraz húsokról? Szerintünk igen. És vannak tippjeink is.

Ha a hírek igazak, akkor egy kiló csirke- vagy pulykamell ára akár 40-50 forinttal is drágulhat, úgyhogy aki nem függője, az jobban jár, ha átszokik más húsfajtákra, amelyek sok esetben sokkal finomabbak. A piacon járva azt figyeltük, hogy a nyugdíjasok milyen húsokat választanak hétvégére. A Bosnyák téri piac tökéletes hely volt arra, hogy rutinos nyugdíjasokat kilesve mi is újítsunk a saját repertoárunkon.

Ennyi zöldség kell hozzá
Ennyi zöldség kell hozzá

A legújabb kincs: a kacsa far-hát

Húslevest főzni csontos húsból a legjobb, marhafarok, egész tyúk, húsos csont… Minél erőteljesebb a hús íze, annál finomabb lesz a levesünk. Mi eddig legtöbbször marhaoldalast választottunk velős csonttal vagy egész tyúkot. A tyúk kilónkénti ára viszont elég húzós, ráadásul a marha sem a legolcsóbbak közé tartozik. Ezen a bizonyos pénteken azonban kifigyeltük, hogy cekkeres nénik és bácsik állnak sorba a baromfipult azon oldalán, ahol az olcsóbb húsokat találhatjuk. Egytől egyig kacsa far-hátat vettek kacsanyakkal és kacsaszárnytővel kiegészítve. Mi is kipróbáltuk. Vettünk egy 70 dekás far-hátat és négy nyakat, amiért nagyjából 600 forintot fizettünk. Aztán beszereztünk néhány zöldséget (kelbimbó, kelkáposzta, hagyma, krumpli, fokhagyma, fehér- és sárgarépa és zeller), majd elindultunk haza. A mélyhűtőben még volt egy paprika nyárról, azt is beletettük, így a levesünk nagyjából 1200 forintból kijött. És négy fő 2 napra bőven jól lakik vele.

Amire figyelj:

– A kacsának elég jellegzetes íze van, azért jól be kell „zöldségelni” a levest.
– Elég hamar megfő, ezért nyugodtan hozzátehetjük a répát és a krumplit is, miután felforrt.
– Mehet bele a szokásosnál több egész bors, mi öt liter leveshez 10 szem borsot tettünk.

Tesztelő családunk egészen odáig volt a levestől, és követelték, hogy kerüljön fel az étlapunkra.

Spórolj a Sülvefővével! – hagymás-tejfölös csirke
Nincs többé csirkemell – spórolj a húsokon!

Pörkölt csirkéből? Csak hó elején

Persze mi is odavagyunk a csirkepörköltért, de hó vége felé a pénztárcánk jobban jár, ha lecseréli a csirkét pulykanyakra. Ráadásul az eredmény is sokkal finomabb lesz, annak legalábbis biztosan, aki szereti a cupákos húsokat. Mi fejenként egy fej hagymát számolunk a recepthez, amit szinte pépesre szétfőzünk, hogy a pörkölt szaftja kellően sűrű legyen.

Amire figyelj:

– Ne engedd magad átverni, inkább vastagabb nyakakat kérj, amin jó sok hús van!
– Ha van otthon fonnyadt tölteni való paprikád, akkor azt is beleteheted a pörköltbe!
A család egyik fele imádta, a másik viszont csak nehezen fogadta el, hogy nem színhús van a pöriben.

Nincs többé csirkemell – spórolj a húsokon!Új kedvenc: malac

Legnagyobb szerencsénkre a malachús még mindig nem tartozik a drága alapanyagok közé. Mi ugyan disznótarjáért álltunk be a sorba, de az előttünk vásároló nagymama arra biztatott minket, hogy inkább vegyük a 800 forintért árult malachúst. Vettünk kilós karajt, amit almával sütöttünk meg.
A malac bőrét bevagdostuk, majd sóztuk-borsoztuk, majd hagyma- és almaágyra tettük, öntöttünk alá egy kevés vizet, lefedtük alufóliával, majd 180 fokos sütőben 50 percig sütöttük, azután mézből és baracklekvárból készült mázzal bekentünk és további 15 percig sütöttük fólia nélkül, ameddig a malac bőre nem pirult meg.

Amire figyelj:

– A malac bőre könnyen megég, ezért az elején muszáj fólia alatt sütni.
– Próbáld ki a receptet gyökérzöldségekkel is!

A család egyik tagjának sem volt kifogása a recept ellen, de a férfitábor legközelebb inkább chilis-mustáros verziót enne.

Te hogyan spórolsz? Milyen olcsó húsos receptjeid vannak?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top