Gasztro

Összecsapnak a felvágottak: bolti kontra házi

Megpróbáltuk megverni a bolti felvágottakat, ízfokozó, bőrke és darálmány helyett "igazi" alapanyagokat használtunk. Háromból kettőnél nyertünk.

Munka után rohanunk a boltba, szerzünk 15 deka felvágottat, 6 zsemlét, tejet és ha nem túl drága, talán még valami zöldség is fér a kosárba. Mit nekünk adalékanyag vagy ízfokozó. Májat ugyan már sütöttünk le, és a sült oldalasos zsemle sem ritka, de legtöbbször valamilyen vékonyra szeletelt felvágott vagy májkrém kerül a szendvicsünkbe. Aztán elkezdtük figyelni, hogy fél kiló mélyhűtött csirkemáj 200 forint, ezzel szemben van olyan májkrém, aminek 2000 forint is lehet kilója. Ez pedig már akkora különbség, hogy megéri házi májkrémet gyártani, és ha már házi májkrém, akkor miért ne próbálnánk meg még kétféle felvágottat legyártani. Szóval így kezdődött… 

Már a csomagolás is hizlal?

Az elhízás és a cukorbetegség kialakulásában szerepe lehet a műanyag csomagolásnak is. Legalábbis erről szól A PLoS ONE című lapban közzétett legfrissebb tanulmány. A cikk tanúsága szerint a mindennapi élet szinte minden területén kapcsolatba kerülünk olyan vegyületekkel, amelyek már rendkívül kis mennyiségben is képesek felborítani a szervezet hormonháztartását. Az egyik ilyen vegyület a biszfenol-A (BPA), a műanyagipar fontos alapanyaga, és ennek egészségre gyakorolt hatását régóta vizsgálják. Ezt a vegyületet korábban már kapcsolatba hozták a prosztatarákkal és az emlődaganattal, most úgy vélik, hogy az inzulintermelést és a zsírháztartást is fel tudja borítani, vagyis szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kialakulásában.

Májkrém házilag

További fázisfotókért kattints a képre
További fázisfotókért kattints a képre!

Hozzávalók egy közepes adaghoz

0,5 kg csirkemáj
1 ujjnyi kolozsvári vagy valamilyen füstölt szalonna
1 evőkanál kacsa- vagy libazsír
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors, mustár, majoránna
0,5 dl tejszín
egy kevés bor – elhagyható

A csirkemájat megtisztítjuk, lemossuk, és amennyire lehet, megszárítjuk, ezután aprítógéppel a lehető legapróbbra, szinte krémszerűre „vágjuk”. A szalonnát a zsírral együtt felhevítjük, majd jöhet bele a vöröshagyma. Világosbarnára sütjük, majd rádobjuk a májat és a fokhagymát. Ízlés szerint fűszerezzük borssal és majorannával, majd hozzáadjuk a tejszínt és a bort. A májat csak addig sütjük, hogy épphogy átsüljön, a túlsütött máj ugyanis kemény lesz. Miután kicsit kihűlt, botmixerrel vagy késes aprítóval összeturmixoljuk. Ha kell, sózzuk, és egy kevés mustárt is adunk hozzá, majd gépi habverővel habosra keverjük.

Tipp: Mivel a máj hamar oxidálódik, ezért érdemes olvasztott kacsazsírral bevonni a tetejét, hogy ne barnuljon meg.

A házi ár: 700 forint/kg.

Bolti ár: 1500 forint/kg.

Elkészítési idő: 30 perc.

Fogjuk-e csinálni? Igen.

A nagy kóstolás:

„Aki valaha is evett házi májast/májkrémet/májpástétomot, az nem szívesen veszi meg többé a boltit – többségük egyforma, egy-két márka emelkedik csak ki az átlagos kínálatból.
A házi verzió meglepően hússzerű, helyenként látható/érzékelhető húsrészekkel. Tömörebb állagú, ízes, hagymás, telt, finom, miközben a bolti érezhetően nem áll másból, mint ízfokozókból és állományjavítókból, de az állománya legalább jó.

„Döbbenetes a különbség a házi májas sűrű, krémes állaga és a boltokban kapható utánzatok kenőcs-halmazállapota között, az ízéről nem is beszélve. Kár magyarázni, előbbinek echte májíze van, utóbbi meg nyomokban tartalmaz valamit, ami arra emlékeztet. Néha, ha átüt a műanyagízen. Úgyhogy biztosan ki fogom próbálni a receptet, mert idejét nem tudom, mikor ettem/vettem utoljára májast – egyszerűen azért, mert elég (hülye) tudatos vagyok ahhoz, hogy elolvassam a címkét. És amint ott meglátom a bőrke és a gépi csontozású kitételeket, mindig megtorpanok, és visszarakom. Hát ezek után majd legyártom magam – intenzív, finom, és érdemes volt megnézni, fél óra elteltével mivé szublimálódott a bolti, és hogyan fogyott el a teszten a házi.”

Debreceni karaj

További fázisfotókért kattints a képre
További fázisfotókért kattints a képre!

Valahogy mindig azt gondoltuk, hogy a karajba bevarázsolni a kolbászt igazi szakácsmutatvány, és csak annak sikerül, aki dobostortát is tud sütni. Pedig nem így van. Nagy rajongói vagyunk ennek a felvágottnak, de eddig sosem álltunk neki. Pedig nem nehéz, és talán a máj után ennek volt a legnagyobb sikere.

Hozzávalók (5 napra simán elég)

1 kg csontozott karaj (lehet venni csontosat is, és akkor a csontból szuper leves lehet hétvégére)
1 rúd füstölt száraz kolbász (ha nem elég kemény a kolbász, akkor előtte érdemes 1-2 órára mélyhűtőbe tenni)
só, bors

Elképzelhető, hogy ennél elegánsabban is meg lehet oldani, de nekünk így sikerült: a karajt „felállítottuk”, és egy jó hegyes kést átszúrtunk rajta, az ujjunkkal kicsit kitágítottuk a lyukat, majd egy határozott mozdulattal áttuszkoltuk rajta a kolbászt. Ezek után behempergetjük sóba és borsba, majd irány a sütő. Alufóliával lefedett tepsiben 180 fokon nagyjából 50 percen keresztül sütjük. Hidegen szeleteljük. Akinek van szeletelőgépe, az jobban jár, ha azzal porciózza ki a felvágottat. Elég gazdaságos felvágott, ugyanis egy zsemlébe bőven elég 1-2 szelet, amíg a boltiból 4-5 szeletet is elnyelt a péksütemény.

Tipp: Aki szereti a mustárt, az a sütés felénél bekenheti vele.

A házi ár: 1200 forint/kg.

Bolti ár: 2500 forint/kg.

Elkészítési idő: 10 perc, plusz 50 perc sütés.

Fogjuk-e csinálni? Igen.

A nagy kóstolás:

„A bolti gumis, de könnyebb elrágni, a házi rostosabb, nem annyira puha, itt valóshús-érzésünk van.
Ízre nem rossz a boltinak ez a típusa, de a házi azért veri, nem beszélve a kolbászról, amiből a létező legolcsóbb, legvacakabbat szokták minden készételbe tenni – itt nagy előnyre tehetünk szert a miénkkel.”

„A boltinak megvan a jellegzetes pácsóíze, amit én nagyon szeretek, a házi viszont eszméletlenül laktató volt. Sőt én a kapott szeletek közül egyet meg is melegítettem. Imádtam.”

Aszpikos zöldséges felvágott

További fázisfotókért kattints a képre!
További fázisfotókért kattints a képre!


Az első kettő sikere után nagy lett a mellényünk, mit nekünk aszpik, menni fog ez is. Megvettünk minden hozzávalót, gondosan kiterveltük, hogy mennyi finom zöldség kerül majd felvágottba, és persze a húst sem fogjuk kispórolni. A lelkesedésünk egészen a felvágás pillanatáig megmaradt, azonban akárhogy próbáltuk, egyetlen értékelhető szeletet sem sikerült kinyernünk. A szuper színes és még annál is adalékmentesebb felvágottunk alkotóelemeire hullott szét… Ráadásul az egész olyan végtelenül ízetlen volt, hogy muszáj volt levonni a következtetéseket: házi aszpikos felvágottnak csak az álljon neki, akinek van türelme. Most következzen az a recept, ami működőképes.

Hozzávalók (egy 25 centis rúd lesz belőle):

0,5 kg csirkemell
1 liter húsleves
zöldségek, amiket szeretünk: paprika, répa, gyöngyhagyma, savanyú uborka, olívabogyó etc.
4 zacskó aszpik (mi dr. Oetker-féle kis zacskós változatot vettünk)

Mi fele víz, fele húsleves kombinációval dolgoztunk, amitől az aszpik íztelen lett. Először 2 zacskó zselatint használtunk, figyelmen kívül hagyva az anyai figyelmeztetést, miszerint „túl híg lesz ez így, lányom”, és úgy is lett. Ne legyen benne túl sok zöldség és hús, ugyanis szét fog esni, és lehetőleg vágjunk mindent apróra, mi sajnos ezt is elrontottuk.

Ez a recept azonban sikerre van ítélve. A csirkét sós, boros, fokhagymás vízben puhára főzzük, majd apró darabokra vágjuk (ez nálunk kimaradt).Mi ezt az „alaplevet” használtuk fel az aszpik elkészítéséhez, egészen pontosan vízzel hígítottuk, amitől elég ízetlen lett. Közben egy másik edényben pároljuk meg a többi zöldséget, kivéve azokat, amiket nyersen teszünk bele (uborka, paprika). A zselatint 10 kanál vízben feloldjuk, majd lassan kevergetve tűz felett hozzáöntjük a levest és felmelegítjük. Nem szabad forralni. Langyosra hűtjük. Ameddig a zselatin hűl, egy formát kibélelünk folpackkal, és belerétegezzük a szilárd hozzávalókat. Ezután óvatosan hozzáadjuk a zselatint, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Tipp: Csak az próbálja ki, akinek kellően erősek az idegei.

A házi ár: Kb. 1400 forint, nagyjából 1,25 kg lesz belőle.

Bolti ár: 2200 forint/kg.

Elkészítési idő: 1 óra.

Fogjuk-e csinálni? Nem.

A nagy kóstolás:

Sajnos érdemi kóstolókról nem tudunk beszámolni, ugyanis a házi csodánk kinézete annyira elrettentett mindenkit, hogy köszönettel, de inkább kihagyták a kínálkozó alkalmat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top