1000 forintból: reggeli a családnak

„1000 forintból” című sorozatunkban ezúttal reggeli kencéket mutatunk, amelyekből három gond nélkül kijön abból a bizonyos ezresből. Innentől csak rajtad áll, hogy mit kap a család tízóraira!

1000 forintból: reggeli a családnakHúsos kencék

Májkrém:

1 hagyma – 30 forint
2 ek olívaolaj – kamra
0,5 kg csirkemáj – 300 forint
Só – kamra
Frissen őrölt bors – kamra
1 tk mustár – kamra


A hagymát finomra vágjuk, a májat megmossuk, tisztítjuk, felkockázzuk. A finomra vágott hagymát 2 evőkanál olívaolajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott májat és körbepirítjuk, majd lefedve még 5 percig főzzük. Ínyencek itt keverhetnek hozzá pár evőkanál konyakot vagy bort is. Ezt követően leturmixoljuk, majd ízesítjük sóval, borssal, kevés mustárral.

További variációk: készíthetjük mazsolával, zöldfűszerekkel (kakukkfű, majoránna), tehetünk hozzá ropogós szalonnadarabokat is. Lágyíthatjuk az állagát tejszínnel is, vagy készíthetjük paradicsommal-paprikával, lecsósan. A szavatossági ideje minimum 1 hét, ha nem nyúlkálunk bele morzsás késsel!

1000 forintból: reggeli a családnakTepertőkrém:

40 szem tepertő – 500 forint (mi libát vettünk, és az bizony nem olcsó buli)
2 csepp citromlé – 40 forint (1 db citrommal számolunk)
Botmixer
(só, frissen őrölt bors) – kamra


A tepertőt lemixeljük a citromlével, ha kell, sóval-borssal ízesítjük. Klasszikusan lila hagymával, de savanyú uborkával és paprikával is zseniális! Tepertőt készíthetünk otthon is, amennyiben hízott libát-kacsát veszünk, bőrét lehúzzuk, felkockázzuk, és minimális zsiradékon ropogósra kisütjük.



Zöldséges kencék


1000 forintból: reggeli a családnakKarfiolkrém szerecsendióval

A karfiolt sokan nem szeretik, pedig főzve krémesen lágy, picit diós ízű. A szintén diós hatású barna kenyérre kenve fenomenális!

1 kis fej karfiol – 200 forint
Só – kamra
Frissen őrölt bors – kamra
Szerecsendió frissen reszelve – kamra
(1 marék pirított dió) – 130 forint


A karfiolt megfőzzük, majd leszűrjük, turmixoljuk és ízesítjük. A diót száraz serpenyőben megillatosítjuk és durvára vágjuk, majd a krémbe keverjük.

 

 

1000 forintból: reggeli a családnakZöldborsós-brokkolis sajtkrém

2 ek zöldborsó – mi mirelit borsót vettünk, abból fél kiló volt 300 forint
Kis fej brokkoli fele – 200 forint
Só – kamra
Frissen őrölt bors – kamra
10 dkg sajt – 1090 forintért találtunk trappistát (de azért annál finomabbat is el tudunk képzelni)


A borsót és a brokkolit megpároljuk, majd leturmixoljuk, beízesítjük. Ha kihűlt, apróra vágott sajtkockákkal tehetjük gazdagabbá, de összekeverhetjük 1 doboz natúr sajtkrémmel is.

 

 

1000 forintból: reggeli a családnakSültpaprika-krém

1 kaliforniai paprika – 150 forint
Só – kamra
Bors – kamra


A paprikát sütőben 200 fokon szinte feketére sütjük, majd egy kerámiatálba tesszük és lefolpackozzuk, így a külső héja felpuhul, és ha kihűl, könnyedén eltávolítható róla. Ezt követően leturmixoljuk. Apróra vágott sonkakockákkal vagy simán sajtkrémmel összekeverve is remek, persze csak akkor, ha belefér a büdzsébe.

Mi 50 forintos puccos kiflit vettünk, fejenként kettőt.

Még több 1000 forintos recept:
– Keleti vacsi Mexikóból
– Sütőtökös vegavacsi

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Gorgon Lilith 2012-03-05 14:35

Szerintem ez attól függ, ki melyik ideológia mellett kötelezi el magát. Bármi legyen is a véleményünk a táplálkozásról, mindketten találunk néhány tanulmányt, cikket, trendet, ami alátámaszthatja az álláspontunkat - és ami gyengítheti a másikét.

 

Mi arra törekszünk, hogy a lehető legkevesebb feldolgozott élelmiszert vegyünk, mert annál kevesebb az esélyünk az ízfokozók, térfogatnövelők, más adalékanyagok fogyasztására.

 

Zsiradékot pedig használunk: extra szűz olívaolajat (nem olívapogácsából). De mivel nem készítünk rántott vagy olajban sült dolgokat, 3-4 hónapig elég egy 2000 forintos üveg. Nem kétlem, hogy vannak hasonlóan jó minőségű napraforgóolajok, én csupán az előtt állok megrőkönyödve, amikor azok, akik ezt nem engedhetik meg maguknak, tovább folytatják a frissensültek és sült krumplik gyártását 300 Ft-os, hitvány olajokból - ahelyett, hogy zsírszegényebben étkeznének. (Egyébként egy átlagos felnőttnek kb. 40-60 gramm zsír bevitele elégséges. Ezt 2 sertésszelettel vagy 2-3 szelet lisztes-margarinos süteménnyel már el is érhető - és akkor még hol a nap többi étkezése?!)

 

Törekszünk még továbbá arra, hogy minőségi ételeket fogyasszunk - de kis mennyiségben. A férjem például egy igen jó erőben lévő 82 kg-os úriember, de napi 5 étkezés és 1 óra sport mellett neki is bőven elég 150 gramm csirkemell ebédre, valamilyen tápanyagban gazdag körettel. Pedig ő is olyan családban nőtt fel, ahol mennyiségi, és nem minőségi étkezés folyik. Az apukája a mai napig fel akar fordulni éhen, ha nem frissensült, disznótoros, vagy valamilyen kelt tészta az ebéd... Én is a túrósbuktás-kakóscsigás-kocsmázós-dohányzós-kávézós egyetemi évek után jutottam idáig. Hosszú évekbe telt, amíg szépen, folyamatosan átalakítottuk az életmódunkat, és beillesztettük a napi 5 étkezést, a napi szintű főzőcskét, a saját kenyér sütését, és a napi 1 óra sportot. Egyszerűen jobban érezzük így magunkat.

 

Ja, és még valami. Annak idején lelkes hívei voltunk a menzázásnak, mert úgy gondoltuk, hogy az akkori 500-600 Ft-os menüárakat lehetetlen otthoni főzéssel lekörözni. Hát... Elre tervezett menüvel hetente egyszer járunk bevásárolni a piacra és utána 1-2 üzletbe, szupermarketbe. Így fejenként 600-800 Ft-ból hozzuk ki a napi kaját. Még táblázatot is gyártottam kezdetben, hogy ellenőrizhessük. Most pedig épp egy edzésprogramot csinálok, azért írom, hogy miből mennyit eszem, amúgy nem szoktam. A reggelim:

60 gramm házi kenyér: 25 Ft;

37 gramm túró (Aldi, 209.-) 31 Ft;

8 gramm natúr joghurt (Tesco, 159.-) 3 Ft;

21 gramm retek (150.-/fél kg, piac) 7 Ft;

43 gramm paradicsom (550.-/kg, piac) 24 Ft

ehhez általában hozzájön 30-40 gramm valamilyen mellsonka, 2000 Ft/kg áron még lehet jó minőségűeket kapni a Spar-ban, ez tehát még 60-80 Ft.

= 90 Ft - felvágottal: 150-170 Ft

 

Ezután a tízóraim és desszertem mondjuk egy vagy fél csomag Győri Édes Jó Reggelt!, amiből az akciók során szoktunk betankolni, így 80-90 Ft-ra jön ki csomagja. (Ez se az egészségesség mintapéldánya, de imádom :) Vagy 1-2 alma vagy körte (a piacon 220-250 Ft az alma kilója, a körte 280-380 Ft/kg). És így tovább ebéddel, uzsonnával, vacsorával...

eda-1952 2012-03-05 13:33

Azért, mert pont az jutott eszembe...))) Ha vajas-mézes kenyeret írok, az jobban tetszik? Akár rozskenyéren is, szeretem. Meg a mai reggelidet is, csak a zabpehellyel lehet kizavarni  a világból, de hát nem vagyunk egyformák. Látod, amit ma reggel ettél, az igazi reggeli, egészséges és többféle hasznos dolog van benne. A müzliben szerintem nincs, az egy rostos édesség--vagy mi.

Szóval van amiben tudunk egyetérteni, no kivéve abban, hogy a túrós, paradicsomos, retkes, noch dazu csirkemellsonkás reggeli olcsó...(((

Egyébként eszméletlen kifejezéseid vannak étolajra, zsírra...))) Utóbbinál azért tévedsz, mert sokszor úgy sütik ki a zsírt, hogy frissen sütnek le benne húst, csirkemájat.... Arról nem is beszélve, hogy akármelyik főzési alapanyagra mondhatod, hogy "egyszer már feldolgozott"...bár nem értem, ez miért baj. Én nem főzök zsirral, nincs is itthon, ha véletlenül kéne pl a fentemlített sült húshoz, akkor veszek zsírszalonnát, de keveset. A sütőzacskóval nem igazán barátkoztam meg, így aztán könnyű olvasni a grillezett és ilyen húsok káros hatásairól...)))

Ja és ha már itt tartunk: nem használsz zsiradékot semmihez? Milyen alapon undorító körülményezed le az olajokat? Láttál egyáltalán már ilyent? Mert én jártam és tettem az üvegemet a hidegen sajtoló gép alá, s frissen csurgott bele a napraforgó olaj.Ma is vehetném, de nem tudtam megbarátkozni a hidegen sajtolt olaj főzés közben eregetett szagával.

Gorgon Lilith 2012-03-05 13:03

Én meg azt nem értem, hogy a müzli alternatívája ugyan miért a "sülthúszsír"?!

Mi sem madáreleségen élünk, eszünk sült húst meg süteményeket is! Csak épp a sült húsnak nem kell feltétlenül 1 liter undorító körülmények között készített növényi olajban, vagy egy állat által egyszer már feldolgozott zsírban búvárkodnia, mielőtt megeszem. Lehet ugyanis grillezni vagy sütőzacskóban sütni. A süteményreceptnek sem kell feltétlenül úgy kezdődnie, hogy "végy 50 dkg fehérlisztet és 50 dkg margarint..."

Azt meg pont lesza@rom, hogy a müzli nem autentikus magyar kaja - ellenben az általam vásárolt zabpehely magyar vállalkozásból származik, nem a hipermarketekben dobáltam bele a bevásárlókocsiba.

Egyébként ma szendvicset reggeliztem, a férjem készítette rozskenyérből, a magam készítette túrókrémmel, valamint retekkel, paradicsommal. Raktam volna rá csirkemell sonkát is, csak nem volt itthon. Egyszóval, egészségesen is lehet változatosan étkezni. No meg olcsón.

eda-1952 2012-02-21 11:54

"A müzli az egyik legnépszerűbb reggeli étel"

Hol?...))) Kétségtelenül terjed itthon is, mint minden külföldön népszerű dolog, de hogy elterjedt lenne, utánad szabadon: ez külföldön szart spanyolviasz....))) De nem baj, aki szereti egye, csak nem látom be, miért ne lehetne (sőt kellene) néha mást is enni. Akár egy sülthúszsíros kenyeret paradicsommal.

cabron 2012-02-21 11:31

Én a padlizsánkrémet úgy szoktam lefagyasztani, hogy csak a szétnyomkodott, széttört padlizsánt fagyasztom le, akkor ízesítem, amikor kiolvasztottam.

Mi hagymásan, majonézesen szoktuk enni. + só, bors. 

cabron 2012-02-21 10:56

Nyilván, ha az lenne a cikkben, hogy hagymás, szalonnás, kolbászos rántotta, hurka, zsíros kenyér és hasonlók, akkor meg azért ordibálnának...

 

Én sem értem, hogy mitől ne lehetne reggelire jóllakni egy kis padlizsánkrémtől is akár. A lényeg szerintem, hogy legyen változatos az étrend.

 

A férjem fizikai munkát (is-többnyire) végez, mégsem esik ki a kapa a kezéből, amikor padlizsánkrém a reggeli. :)

Torolt_felhasznalo_940001 2012-02-20 19:05

Egyetértek azokkal, akik szerint a költséget teljes egészében ki kell mutatni. Két ek olívaolaj 0,5 dl, minimum 50 Ft...
Azt viszont nem értem, hogy ha 2 kanál borsó kell, akkor miért a fél kiló árát állítja be. A többi megmarad mondjuk leveshez. Nálam pedig kilós (néha kétkilós) borsó van a fagyasztóban, amiből szükség szerint használok.

Amúgy a lényeghez: én szoktam májkrémet csinálni, négy kis dobozra osztom el és három megy a fagyasztóba. Tökéletesen kiolvad és 1-2 nap alatt elfogy. Padlizsánkrém is jobb fagyasztva, kevésbé romlik kevesebb sóval is. Valószínűleg a többi kence is fagyasztható lehet.

Igényes egyedülállók társkeresője
Elittárs: regisztráljon és találja meg az elvárásainak megfelelő társat!

További információk>>>