Gasztro

Eddig csak étteremben etted? Mostantól magadnak főzöd!

Van jó néhány olyan étel, amit a többség csak vendéglőben eszik – pedig nem nehéz elkészíteni őket. Rájuk lehet szokni otthon is!

Csirkecurry

Miért állunk neki nehezen otthon?

Mert a bolti currypor nem az igazi, ráadásul sokan olajat vagy hagyományos vajat használnak a curryhez, pedig ghível, vagyis tisztított vajjal a legjobb. Nem olcsó mulatság, mivel 1 kiló vajból nagyjából 800 gramm tisztított vaj lesz, ráadásul elkészíteni sem egyszerű. De a jó hír az, hogy csillagászati áron ugyan, de indiai boltokban lehet venni. Mi most egy olyan verziót mutatunk, amelyben nincs se margarin, se vaj, se napraforgóolaj, sőt a bolti currypor helyett mi magunk kutyultuk ki a fűszerkeveréket. Indiában a legtöbb háziasszony pont így teszi, ezért nem lehet egy „nemzetközileg” elfogadott curryporról beszélni. Ezért arra biztatunk mindenkit, hogy találja meg a sajátját, és ossza meg velünk a receptet.

Hozzávalók 4 személyre:

Eddig csak étteremben etted? Mostantól magadnak főzöd1 db kb. kilós csirke 8 darabra vágva


2 gerezd fokhagyma


2 vékony szelet friss gyömbér


2 teáskanál pirított kókuszreszelék


1 teáskanál kardamommag

2 szem szegfűszeg


2-2 teáskanál őrölt kömény és édes köménymag

0,5 teáskanál római kömény

0,5 garam massala


1 teáskanál őrölt görög széna


2 teáskanál őrölt koriandermag


1 teáskanál őrölt chili paprika


1-2 friss chili apróra vágva


2 db kockára vágott vöröshagyma


3 db kockára vágott paradicsom


1 teáskanál só


3 teáskanál ghí


3 dl kókusztej

A fűszereket a hagymával mozsárban vagy aprítógépben egyneműsítjük. A tisztított vajat felhevítjük, majd rádobjuk a csirkét. Kicsit átpirítjuk, majd rádobjuk a fűszerkeveréket, és félkészre pirítjuk. Ezután ráöntjük a kókusztejet és a darabolt paradicsomot, ha túl sűrű lenne, akkor vízzel hígítjuk. Lassú tűzön egy óra alatt készre főzzük. Jázminrizssel tálaljuk.

Ramen

Miért állunk neki nehezen otthon?

Mert sokan azt sem tudták, hogy mi az a ramen. Nagyon leegyszerűsítve a ramen az a kínai zacskós tésztaleves, de nem a bolti változat. Ez valami sokkal jobb, olyan, amitől a lázas beteg hirtelen talpra áll, a másnapos pedig egy perc alatt frissebb lesz, mint az első pohár pálinka előtt. A titka pedig a tökéletes és lassan főtt alaplé, a roppanósan frissre hagyott zöldségek és a kínai tészta, amit meg se próbáljunk otthon legyártani, inkább vegyük készen, pl. a Lidlben vagy ázsiai boltokban. De aki nem teheti, az vegyen egy zacskós levest és szedje ki belőle a tésztát!

Eddig csak étteremben etted? Mostantól magadnak főzödHozzávalók 2 személyre:

2 evőkanál szezámolaj


2 gerezd fokhagyma


1 teáskanál friss gyömbér


30 g szárított shiitake gomba, de aki szerencsés, az frisset is kaphat


0,5 kg filézett csirkemell

1 liter  alaplé (hagymából, fehér- és sárgarépából, valamint a csirkemell csontjából főzzük)


6 evőkanál szójaszósz


1 teáskanál cukor

só


Soba tészta (kínai tészta)

0,5 doboz konzerv bambuszrügy

néhány levél kínai kel


2 újhagyma

A szárított gombákat  1-2 órán át áztatjuk, míg megpuhulnak. Egy lábasban, alacsony lángon melegítsük fel a szezámolajat. Adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, majd, majd mehet a kockára vágott csirkemell, öntsük fel az alaplével, sózzuk, és adjuk hozzá a cukrot és a szójaszószt. Főzzük a csirkét puhára, majd jöhet a levesbe a tészta, a bambuszrügy és a gomba. Főzzük nagyjából 10 percig, majd tálalásnál adjuk hozzá a felkarikázott lila hagymát. Figyelem, csak frissen az igazi!

Gong Bao csirke

Miért állunk neki nehezen otthon?

Szeretnénk ott kezdeni, hogy sokan nem ismerik a Gong Bao csirkét, mert a hagyományos kínai gyorséttermekben nem árulják. Aki viszont egyszer kóstolta, az szerelmese lett. Mi pont így vagyunk ezzel. Van egy eldugott étterem Pesten, ahova néhányan a szerkesztőségből hatalmas lelkesedéssel járunk, és mindig ezt rendeljük. Hogy mi a titok? A wok és az, hogy egyszerre sosem készíthetünk belőle nagy mennyiséget (max. 1-2 fő), na és persze a keményítő, szóval jöjjön a recept…

Eddig csak étteremben etted? Mostantól magadnak főzödHozzávalók 1 személyre

1 gerezd fokhagyma

1 szál újhagyma (kell a szára is)

2 evőkanál napraforgóolaj

10 dkg csirkemell

2 evőkanál keményítő

1 mokkáskanál rizsecet

1 evőkanál szójaszósz

só

cukor

víz

chili

kb. 20 szem földimogyoró

A kb. 1 centis kockákra vágott csirkemellet összekeverjük a keményítővel felével és néhány kanál vízzel, legyen a hús iszapos, de ne tocsogjon. Hagyjuk a húst 10 percig ebben „pácban”. Közben az újhagymát vágjuk fel karikákra. A maradék keményítőt oldjuk fel vízben. A wokban forrósítsuk fel az olajat és dobjuk rá a csirkemellet, nagyon magas hőmérsékleten pirítsuk meg a csirkét, majd dobjuk rá az újhagymát, a fokhagymát, a chilit, a szójaszószt, a rizsecetet és a cukrot. (Figyelni kell, hogy az ecettől ne legyen savanyú, ezért inkább apránként adjuk hozzá. Pirítsuk át, majd jöhet rá a mogyoró és a keményítővel elkevert víz. Ne hagyjuk állni, frissen tálaljuk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top