Gasztro

Főzelékkurzus: Korianderes sárgaborsó

Sárgaborsóból főzeléket, na abból már ettünk eleget a menzán. Most itt a lehetőség, hogy végre megszeressük. Mautner Zsófi titkos receptje következik.

Azt hiszem, a sárgaborsó annyira jellegtelen, hogy még arra sem méltatjuk, hogy igazán szenvedélyesen utáljuk. Mert a paradicsomos káposzta vagy a finomfőzelék legalább heves érzelmeket vált ki, na de szegény sárgaborsó?! Én sem sorolnám feltétlenül a kedvenceim közé – a családban egyenesen plakátragasztónak csúfolták egyesek –, de nem azért, mert nem szeretem, hanem mert mindig megfeledkezem róla. Kivéve, ha ebben az új formájában kerül elém. Két dolgot állapítottam meg: egyrészt teljesen érthetetlen, hogy jutott eszébe valaha valakinek berántani a sárgaborsót. Hiszen önmagában is olyan tömény és sűrű, hogy a liszt csak tovább erősíti csirizes jellegét. Másrészt a sárgaborsó sok friss zöldfűszerrel (például korianderrel, petrezselyemmel vagy mentával) egészen új dimenzióba lép. Kétféleképpen a legmeggyőzőbb: vagy teljesen natúr állapotában, nem is pürésítve, kevés citrommal és jófajta olívaolajjal meglocsolva, amolyan salátaként; vagy zöld citrommal, rengeteg korianderrel, chiliolajjal és fűszerekkel. El lehetne még menni indiai irányba, az ő sárgaborsó-főzelékük a matar dal, ebbe a főzés végén keverik a tisztított vajban pirított fűszerkeveréket.

Főzelékkurzus: Korianderes sárgaborsó-főzelék chiliolajjalHozzávalók (2–4 adag)

30 dkg sárgaborsó, megmosva, átválogatva
8 dl leszűrt zöldség- vagy húsleves
1 fej vöröshagyma, megtisztítva
6 gerezd fokhagyma
só és frissen őrölt bors
1 teáskanál currypor
½ zöld citrom leve
1 csokor friss korianderzöld, finomra aprítva
2–4 evőkanál chiliolaj

1. A sárgaborsót, a húslevest, az egészben hagyott vöröshagymát és a héjas fokhagymagerezdeket beletesszük egy lábasba. Sózzuk-borsozzuk, és hozzákeverjük a curryport, majd az egészet 1–1,5 óra alatt puhára, de nem pépesre főzzük. (Kuktában kb. 30 perc alatt megfő).

2. A hagymát és fokhagymát eltávolítjuk, aztán szűrőkanállal egy tálba kivesszük a megfőtt sárgaborsó felét. A többit robotgéppel simára pürésítjük, majd összekeverjük az egészben hagyott borsóval.

3. A főzeléket ízesítjük zöldcitromlével, korianderzölddel, a tetejére pedig chiliolajat locsolunk.

Megjegyzés: Chiliolaj már a legtöbb delikátüzletben kapható, de magunk is elkészíthetjük: kb. 1 dl olívaolajat felhevítünk, majd ráöntjük 1 evőkanál chilipehelyre. 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Főzelékkurzus: Kelkáposzta-főzelék konfitált fokhagymával

A recept Mautner Zsófia legújabb könyvében, a Gyere velem főzni! – Slambuctól bambuszig-ban jelent meg. Kattints és rendeld meg!  

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top