Gasztro

Főzelékkurzus: Kelkáposzta-főzelék konfitált fokhagymával

Mautner Zsófi legújabb könyvében bebizonyítja, hogy a főzelék nem közellenség, hanem igazi ínyencfogás. Tanulj tőle te is! Négyrészes sorozatunk első része következik.

Nem vagyok könnyű helyzetben, amikor írásban igyekszem meggyőzni bárkit is arról, hogy mennyire jók a főzelékek. Erről a kelkáposzta-főzelékről (és általában a kelkáposzta-főzelékről) kóstolás nélkül például ember nem hiszi el nekem, hogy zseniális. Az általános vélekedés értelmében a főzelék műfaja igazán szörnyű. A legborzasztóbb a sárgaborsó-főzelék, második helyen a tökfőzelék áll, a bronzérem pedig a kelkáposztáé. Nem felejtem el, hogy amikor egy főzőműsorban közöltem, én bizony kelkáposzta-főzeléket szeretnék főzni, úgy néztek rám, mintha elhagyott volna a józan eszem. Aztán persze a stáb az utolsó cseppig bekanalazta. Ráadásul nincs benne sem kimondhatatlan nevű egzotikus fűszer, sem pedig beszerezhetetlen hozzávaló. Mindössze két alapanyag: kelkáposzta és burgonya. Na meg a tetején jó minőségű olívaolaj és néhány gerezd konfitált fokhagyma. Kérem Önöket, adjanak neki egy esélyt.

Hozzávalók (2-3 adag)

60 dkg burgonya, meghámozva, 2×2 centis kockákra vágva
6 dl leszűrt zöldség- vagy húsleves
4 dkg hideg vaj, felkockázva
3 evőkanál olaj
½ fej kelkáposzta, vékonyan fellaskázva
só és frissen őrölt bors

a tálaláshoz jó minőségű olívaolaj

A konfitált fokhagymához:
2 fej fokhagyma
2 dl olaj vagy olvasztott libazsír

1. A burgonyát az alaplében kb. 15 perc alatt lefedve puhára főzzük.

2. A konfitált fokhagymához az olajat vagy libazsírt felmelegítjük, beletesszük a gerezdjeire szedett, héjas fokhagymát, és 20 percig alacsony lángon sütjük. Ha kész, szűrőkanállal kiszedjük a zsiradékból, és ha kicsit kihűlt, eltávolítjuk a héját.

3. A megfőtt burgonya felét szűrőkanállal kivesszük, turmixgépbe tesszük, és annyi főzőlevet adunk hozzá, amennyi ellepi. Simára pürésítjük, közben belekeverjük a hideg vajat.

4. Egy nagy serpenyőt szárazon felforrósítunk, és amikor már szinte füstöl, hozzáadjuk az olajat és a kelkáposztát. Néhány percig pirítjuk, amíg a levelek kissé összeesnek és enyhén karamellizálódnak, de még ropogósak. Sózzuk-borsozzuk.

5. A pirított kelkáposzta egyik felét, és az egészben hagyott, leszűrt burgonyakockákat beleforgatjuk a pürébe.

6. Tálaláskor rátesszük a kelkáposztacsíkok másik felét, a konfitált fokhagymát, és végül meglocsoljuk olívaolajjal.

 

Főzelékkurzus: Kelkáposzta-főzelék konfitált fokhagymával

A recept Mautner Zsófia legújabb könyvében, a Gyere velem főzni! – Slambuctól bambuszig-ban jelent meg. Kattints és rendeld meg!  

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top