Gasztro

Sertésmáj “saltimbocca” módra, taleggio sajtos rakott burgonyával

Varju Viktor konyhafőnök receptje a Bock Bisztróból.

Hozzávalók 4 főre:

A sertésmájhoz:                
                
800 g sertésmáj        
100 g liszt        
50 g vaj            
50 ml szőlőmagolaj        
8 db zsályalevél        
40 ml vörösbor        
8 db sonkaszelet        
sóvirág                
bors                
                
A rakott burgonyához:                
                
1000 g tisztított burgonya        
80 g vaj        
1 ek. liszt        
300 ml tej        
só                
bors                
150 g taleggio (lágy érlelt sajt) 
vaj a kikenéshez    

           
Elkészítése:

A sertésmájat megtisztítjuk az esetleges erektől és nemkívánatos részektől, és egyenletes, vékony szeleteket vágunk belőle.

Egy serpenyőben vaj és szőlőmagolaj keverékén a lisztezett, borsozott, de nem sózott (!!!) májszeleteket úgy sütjük meg, hogy közepük félangolos maradjon. A visszamaradt sütőzsiradékba egy korty vörösbort öntünk, hogy a letapadt pörzsanyagok felszabaduljanak. Miközben lassan beforraljuk, zsályaleveleket teszünk bele. A májat a szószba tesszük, de már nem melegítjük.

Innen azonnal a tányérra emeljük és egy zsályalevelet teszünk a májra, majd vékony szelet pármai vagy más érlelt sonkaszeletet teszünk a tetejére. (A májat a sonka ráhelyezése előtt lehet sózni, de érdemes a sonka sósságát ellenőrizni ezelőtt.) A serpenyőben maradt boros-vajas keverékkel dekorálhatjuk a tányért.

A rakott burgonyához 1 mm vastag szeletekre vágjuk a hámozott burgonyát. Ne tegyük vízbe, hogy a természetes keményítőtartalma megmaradjon. Vékony tejmártást (besamelt) készítünk, amit jól kiforralunk és leszűrünk. A tepsit kivajazzuk és egy réteg burgonyát teszünk bele fél fedésben, majd borsozzuk. Vékony réteg tejmártást terítünk szét rajta, majd újra a burgonya jön, és így tovább, míg a hozzávalók el nem fogynak. Mindig ügyelni kell a mártás és a burgonya arányára, mert a burgonya is nedvességet enged ki magából. A tetejére taleggiót vagy más sajtot (akár lajtát!) teszünk és 150 fokos sütőben sütjük legalább 40 percig. A burgonya puhaságát húsvillával ellenőrizzük.

Amikor készen van, folpackot terítünk rá és egy jeges vízzel megtöltött, ugyanilyen tepsivel enyhén megpréseljük. Érdemes már előző nap elkészíteni, hogy jól szeletelhetővé váljon.

    

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top