5 izgalmas piskótatekercs

A lekváros piskótatekercs afféle „megúszós” desszert: amikor a háziasszonynak nincs ötlete, gyorsan összedob egy piskótát, megkeni lekvárral, és feltálalja ebéd után. A Nők Lapja Konyha októberi számában olyan ötleteket találsz, amivel a menzás sütiből igazi ínyenc desszert lehet.

 Csíkos piskótatekercs baracklekvárral

Hozzávalók 8-10 szelethez:

4 tojás
8 dkg cukor
7 dkg liszt
2 dkg kakaópor
25 dkg baracklekvár


5 izgalmas piskótatekercsA tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a sárgáját egy kanállal összetörjük, majd a habba forgatjuk, végül a lisztet is óvatosan belekeverjük. A masszát kettéválasztjuk, és az egyik felébe beleszitáljuk a kakaóport, belekeverjük. A két masszát külön-külön sima csöves nyomózsákba töltjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire – a színeket váltogatva – csíkokat nyomunk szorosan egymás mellé.

180 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki, mert akkor nem tudjuk majd feltekerni! A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd lehúzzuk róla a papírt. A piskótát egy konyharuhára helyezzük, majd egyenletesen elkenjük rajta a lekvárt. Szorosan feltekerjük, tálalásig a hűtőbe tesszük.

Elkészítés: 25 perc
Sütés: 12-15 perc

Barackos-mascarponés tekercs

Hozzávalók 8-10 szelethez:

A piskótához:

4 tojás
6 dkg liszt
6 dkg cukor
fél csomag sütőpor

A krémhez:

25 dkg mascarpone
5 dkg porcukor
1 dl hideg tejszín
20 dkg barackbefőtt vagy friss barack


5 izgalmas piskótatekercsA piskótához tojást és a cukrot összekeverjük, majd gépi habverővel jól kihabosítjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a tojásos-vajas masszához szitálva óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben körülbelül 1 cm vastagra kenjük. 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Akkor jó a piskóta, ha ruganyos, és a felületét megnyomva nem marad ott az ujjlenyomatunk. A sütőből kivéve langyosra hűtjük, lehúzzuk róla a papírt, és konyharuhát teszünk alá a tekeréshez.
A krémhez a mascarponét a cukorral simára keverjük, előbb lassú, majd gyors fokozaton felhabosítjuk, és közben hozzácsurgatjuk a hideg tejszínt. Akkor jó, ha krémes állagú. A kompót levével megkenhetjük a piskótát, hogy még szaftosabb legyen, majd elkenjük rajta a krémet. A barackokat apró kockákra vágjuk, majd egyenletesen a krém tetejére szórjuk. A konyharuha segítségével szorosan feltekerjük, és tálalásig hűtőbe tesszük.

Elkészítés: 30 perc
Sütés: 12-15 perc

 Mogyorókrémes rolád

Hozzávalók 8-10 szelethez:

A piskótához:
 
3 tojás
6 dkg cukor
5 dkg liszt
5 dkg aprított, pörkölt mogyoró
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál olaj

A krémhez:

30 dkg mogyorókrém
12 dkg Rama sütőmargarin
7 dkg aprított mogyoró + 7 dkg a díszítéshez


5 izgalmas piskótatekercsA tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját egy evőkanál cukorral kihabosítjuk, a maradék cukorral kemény habbá verjük a fehérjét. A két habot óvatosan összeforgatjuk. Beleöntjük az aprított mogyorót, az olajat, végül a kakaóporral elkevert lisztet is. Sütőpapírral bélelt tepsiben körülbelül 1 cm vastagra kenjük, és 180 fokos sütőben megsütjük.
A krémhez a mogyorókrémet a puha Rama margarinnal és a 7 dkg aprított mogyoróval kihabosítjuk. A piskótáról lehúzzuk a papírt, és megkenjük a krém kétharmadával. Szorosan feltekerjük, majd kívülről is megkenjük a maradék krémmel. A külsejét tetszés szerint egész vagy tört mogyoróval díszíthetjük.

Elkészítés: 30 perc
Sütés: 12-15 perc

 Mákos-meggylekváros piskótatekercs

Hozzávalók 8-10 szelethez:

A tésztához:

4 tojás
6 dkg liszt
7 dkg cukor
3 dkg mák + a panírozáshoz
csipet fahéj
fél csomag sütőpor
fél citrom reszelt héja
5 dkg kandírozott narancshéj
20-25 dkg meggylekvár (vagy más piros lekvár)


5 izgalmas piskótatekercsA tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukor felével kihabosítjuk, a fehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük. A többi hozzávalót a lekvár kivételével szárazon elkeverjük, a két habot óvatosan összeforgatjuk, majd a száraz anyagokat is elkeverjük benne. Sütőpapírral bélelt tepsiben 1 cm vékonyra kenjük, majd 170 C fokos sütőben 12-15 percig sütjük.
Ha langyosra hűlt, lehúzzuk róla a papírt, és egyenletesen megkenjük a lekvárral. Két evőkanálnyi lekvárt tegyünk félre a külső bevonathoz! Feltekerés után a külsejét megkenjük a maradék lekvárral, majd bepanírozzuk a darált mákkal.

Elkészítés: 35 perc
Sütés: 12-15 perc

Mandulakrémes-karamellás piskótatekercs

Hozzávalók 10-12 szelethez:

A tésztához:

4 tojás
6 dkg cukor
8 dkg liszt
1 csomag vaníliás cukor
2-3 evőkanál víz

A karamellhez:

5 dkg kristálycukor

A krémhez:

12 dkg porcukor
15 dkg puha Rama sütőmargarin
10 dkg pörkölt, szeletelt mandula
Amaretto likőr vagy mandulaaroma ízlés szerint


5 izgalmas piskótatekercsA tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját 2 evőkanál cukorral, 2 evőkanál liszttel és a vízzel simára keverjük, a fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A lisztes pépet óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjés masszába, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a maradék lisztet is.

Sütőpapírral bélelt tepsibe körülbelül fél cm vastagra kenjük, majd 180 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.

Amikor kész a piskóta, a cukrot üvegszerűen átlátszóra karamellizáljuk, majd mikor kihűlt a piskóta, megcsurgatjuk vele. Hagyjuk kihűlni.

A krémhez a porcukrot a puha Rama margarinnal kihabosítjuk, beleverjük a likőrt vagy az aromát (ügyeljünk rá, hogy az aroma színezett lehet!) és 5 dkg szeletelt mandulát, melyet előzőleg még apróbbra törünk.

A piskótáról lehúzzuk a papírt, a krém kétharmadát egyenleten elkenjük rajta. Szorosan feltekerjük, és a maradék krémet elkenjük a külsején, majd a maradék szeletelt mandulával bepanírozzuk. A tetejét egész mandulával díszíthetjük.

Elkészítés: 40 perc
Sütés: 12-15 perc





Címkék: sütemény, piskóta

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

bigacsiga2 2011-11-06 14:06

Na végre sikerült normális piskótatekercset sütnöm, ami nem tört össze tekerés közbe. 

Az első receptet csináltam meg csak nem csíkosra, de most, hogy ez jó lett, lehet variálni...  

bigacsiga2 2011-11-06 11:57

Na ezt ecsetelgettem én is a kanalas mértéknél... 

Azért csak értjük egymást.  :D

bigacsiga2 2011-11-06 11:55

Torolt_felhasznalo_845566 2011-10-23 09:22

Köszönöm és mindenkinek jó étvágyat a vasárnapi piskótához;).

Banya44 2011-10-16 22:08

Nagy tepsibe való adag!

 

8 db. tojás,8 ev,kanál cukor.

8 kanál liszt.

Sütőpor nem kell bele, anélkűl is szépen megnő.

Banya44 2011-10-16 22:02

Szeretem a piskóta tekercset, finom puha.

eda-1952 2011-10-16 21:46

A régi gyalázatos receptek piskótánál csapott ek lisztet és púpos ek cukrot írtak elő. Én meg mélán nézegettem, hogy melyik kanalamról beszélnek, mert többféle volt...)))

Ezt jól kifőztük!
Ha újdonságot szeretnél varázsolni a húsvéti asztalra, itt a helyed! Töltsd fel kedvenc húsvéti receptedet a Nők Lapja Café oldalára, és szavazz az általad legjobbnak tartott receptre!
A legtöbb szavazatot kapott receptet megjelentetjük a Nők Lapja Café gasztro rovatában.

További információk>>>