Gasztro

Kecskekocsonya, tejfölcsempészek és drogos tészta külföldön

Voltál már úgy, hogy magyaros fogást akartál készíteni külföldön, de alig találtál hozzávalót? Történeteinkből kiderül, hogy a tejföl nélkülözhetetlen, az édeskömény nem jó a paprikás csirkébe, de kocsonyát kecskéből is lehet csinálni.
Te is szereted a mákot? Süss mákos sütiket!

Ánizsos-joghurtos rakott krumpli
Adrienn francia barátját látogatta meg Párizsban. „Okosan kitaláltam, hogy mire hazaér a munkából, készítek neki rakott krumplit. Lementem a sarki boltba, hogy megvásároljam a hozzávalókat. Már ekkor tudhattam volna, hogy nem lesz jó vége a dolognak… Nemhogy a fűszerek nevét nem értettem, de tejföl helyett valami joghurtszerű masszát sikerült vásárolnom, a kolbásznak ánizsos íze volt, a fűszereket már említeni se merem. Egyedül a krumpli meg a tojás stimmelt – ennyire rossz rakott krumplit azóta se ettem.”

Tejföldíler-hálózat
András egy görög szigeten töltött egy teljes nyári szezont telepített idegenvezetőként. „Nagyon szerettem a helyi ételeket, de a tejföl annyira hiányzott, hogy a charterekkel érkező ismerőseimet próbáltam rávenni arra, indulás előtt vásároljanak nekem néhány dobozzal, és »csempésszék« Görögországba a kézipoggyászban. Kiszámoltam, hogy a reptér közelében vásárolt tejföl a becsekkolás és a kétórás repülőút ideje alatt még éppen nem romlik meg. Amikor nem találtam magamnak »dílert«, görög joghurtból házilag próbáltam meg tejfölt készíteni. Hiába tanulmányoztam a szakirodalmat, az eredmény nyomába sem ért az itthoni ízeknek, és nem volt olyan gusztusos, hogy szívesen megegyem.”

Paprikás csirke édesköménnyel

Turóczi Gábor, a Lucullus Baráti Társaság elnöke a világ számos pontján állt már neki a paprikás csirke elkészítésének, többek között az Északi-sarkon és a mongol pusztában is. „Az ilyen kiruccanásokra mindig viszek magammal fokhagymát, házi pirospaprikát, mangalica- vagy kacsazsírt. Trinidad és Tobagóban azonban spontán jött az ötlet, és mindent sikerült beszereznem, csak köményt nem. A helyben fellelhető édesköménnyel borzasztóan félresikerült az étel, de a helyieknek bejött, és egy ismerős vendéglős fel is vette az étlapra Hungarian Chicken Curry néven.”

Paprikás csirke joghurttal
A paprikás csirke másokon is kifogott. Kriszti Olaszországban próbálkozott meg vele, de hiába vitt magával pirospaprikát, a tejföl és a hazai zöldpaprika hiánya meghiúsította az ő terveit is. „Az ételt végül natúr joghurttal és olasz paprikával főztem meg. Nekünk nem, de az olaszoknak ízlett, merthogy fogalmuk sem volt, milyennek kellene lennie.”

Kenyai kocsonya

Berta hosszabb időt töltött Kenyában. Úgy gondolta, nem a szokásos gulyáslevessel és paprikás krumplival fogja elkápráztatni a helyieket, hanem készít egy igazi kocsonyát. „A fűszerek beszerzésével nem volt gond, sertéshús helyett viszont marha- és kecskehúst kellett használnom. A ház asszonya és a szomszédok persze megőrültek a kíváncsiságtól, mi tart órákig a furcsa mzungu (Afrikában a fehér embereket hívják így) étel elkészítésén. Bár az eredményt egyáltalán nem lehetett hazai értelemben kocsonyának nevezni, nagy sikert arattam vele. Egy helyi háziasszony azt mondta rá, nagyon jó, csak kár, hogy elhűlt.”

Mákos tészta betépve

Egyes alapanyagoknak nem a beszerzése, hanem a megítélése problémás. Éva Rómában volt bébiszitter, és mivel mindig is rajongott a mákos sütikért, ott is többször készített ilyet. „A szülőknek már az sem tetszett, amikor a nagymamám útravalónak szánt vaníliás-mákos kiflijeivel kínálgattam a gyerekeket, amikor pedig először kellett teljesen egyedül vigyáznom rájuk, elszabadult a pokol. Az anyuka csak annyi utasítást adott az olasz gyerekmenü elkészítésével kapcsolatban, hogy a kicsik tésztát egyenek. Mivel nem voltak nagy ismereteim az olasz konyháról, mákos tésztát főztem nekik. Mikor kiderült, kitört a botrány, és hamarosan új állás után kellett néznem, ráadásul fel akartak jelenteni azért, mert kábítószert adtam a gyerekeiknek.”

Túrógombócból tejberizs
Daniella Brüsszelben élt majdnem egy évig, előtte eszébe se jutott főzni, de aztán hiányozni kezdtek neki a magyar kaják. „Egy magyar bulira készültünk, és kitaláltam, hogy összedobok egy Mami-féle tojásfehérjés túrógombócot. Az áruházban azonban se túró, se tejföl, se gríz, se zsemlemorzsa nem volt, így aztán egy adag tejberizs lett a vége, mert ahhoz legalább mindent meg tudtam venni.”

Neked van hasonló sztorid? Oszd meg velünk kommentben!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top