Gasztro

Borral készült ételek, amiket mindenki imádni fog

Szeptemberben egymást érik a szüreti felvonulások és borfesztiválok, ahol számos kiváló bort szerezhetsz be. Érdemes belőlük néhány decit félretenni a főzéshez is, hiszen isteni ételeket készíthetsz vele. Komplett boros menüt ajánlunk levessel, főétellel, desszerttel.
Borral készült ételek, amiket mindenki imádni fog
Borok helyett inkább az olcsó koktélokra szavazol? Kattints ide!

Bár sokan nem tartják be, alapszabály, hogy ha biztosra akarsz menni, akkor olyan bort teszel az ételbe, amit önmagában is meginnál, vagyis nem a szőlőt sosem látott, ötszázért kapható kétliteres flakonból töltesz bele.

A borszakértők azt mondják, arra is érdemes figyelned, hogy olyan bort adj az ételhez, ami illeszkedik annak karakteréhez, és később kísérőként is fogyaszthatod mellé. Kicsit sarkítva: ne főzz fehérborral marhapörköltet, ha aztán vöröset fogsz hozzá inni.

Rozmaringos csirke
Rozmaringos csirke

A receptek sokszor azt írják, ízlés szerint adagold a bort, amit tapasztalat híján nem könnyű eltalálni, de akkor jó, ha nem érzed ki belőle a bort, viszont az étel íze kerekebb, harmonikusabb lesz.
Bort tehetsz ragukhoz, sültekhez, mártásokhoz egyaránt, készíthetsz vele előételt, levest, főfogást és desszertet is.

Az aszús sárgadinnyeleves még a nyarat idézi, az utolsó meleg napokon érdemes elkészíteni, hiszen hidegen fogyasztandó. Főzni se kell, viszont igen látványos lesz, ha visszatöltöd a kivájt dinnyébe. Szintén hidegen ajánlott enni a vörösborral és fűszerekkel készülő szilvalevest, aminek a receptjéért kattints ide!

A vörösboros vad- vagy marhapörkölt évente többször kötelező klasszikus, de ha nincs több órád az ebédkészítésre, akkor nem jelent alternatívát. Készíts inkább fehérboros-rozmaringos csirkecombot, ami 60-70 perc alatt megfő. Tálaláskor kínálj mellé sauvignon blanc-t, nagyszerűen passzol hozzá. Elkészítenéd? Itt elmondjuk, hogy kell.

Túrófánkok
Túrófánkok

Húsmentes fogásnak egy erdei gombás rizottót ajánlunk, amihez szintén száraz fehérbor szükséges. Ne izgulj, az ételben egyáltalán nem érződik majd a bor íze, viszont kihagyhatatlan belőle, mert így lesz igazán finom. Az alap rizottóreceptet variálhatod is, a gomba helyett tehetsz bele más zöldséget, esetleg tenger gyümölcseit is. A receptért kattints ide!

Édesszájúaknak nagyon ajánljuk a tokaji aszús málnaöntettel kínált túrófánkokat (ha gyereknek készíted, akkor persze kimaradhat az alkohol), aminek a receptjét itt megtalálod, illetve a málnás krémtortát, melynél a krémbe kerül Marsala édesbor vagy tokaji aszú.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top