Gasztro

Mégis egészséges csokit enni?

Örvendetes kutatási eredmény látott napvilágot: állítólag kisebb a szívinfarktus esélye azoknál, akik rendszeresen esznek csokoládét.
 Egészségesebb csokit enni, mint elkerülni
Van, akinek az életét jelenti a csokoládé – nézd meg, kik élnek a csokikészítésből!

Egy nemrégiben lezajlott párizsi kardiológuskonferencián hozták nyilvánosságra azt az angol kutatók által készített tanulmányt, mely szerint a rendszeres csokoládéfogyasztás hozzájárulhat ahhoz, hogy elkerüljük a szívinfarktust.

Bár azt eddig is tudtuk, hogy a csokoládéban lévő antioxidánsok jó hatással vannak a szervezetre, azt azért eddig nem állította senki, hogy együk bátran az édességet, hiszen az elhízás az egyik vezető oka sok érrendszeri- és szívproblémának.

A több mint 100 ezer ember bevonásával készült kutatásban azt hasonlították össze, hogy milyen arányban kapnak szívinfarktust azok, akik rendszeresen fogyasztanak (bármilyen formában) csokoládét, illetve azok, akik kevesebbet esznek ebből az édességből. Az eredmény meglepő lett: akik sok csokit esznek, 37 százalékkal kisebb eséllyel kapnak infarktust, mint a kevés csokit fogyasztó társaik.

 Egészségesebb csokit enni, mint elkerülniA tanulmány furcsa módon nem tett különbséget fehér, tej- és étcsokoládé között – pedig eddig mindig az étcsokoládé fogyasztását javasolták –, és azt sem tudtuk meg, mi számít soknak vagy kevésnek, mindenesetre sokan azzal magyarázzák az eredményt, hogy a csokoládénak egyfajta nyugtató, stresszoldó hatása van, ami valószínűleg ebben az esetben is érvényesülhet.

Azt azért maguk a kutatók is hangsúlyozzák, ez nem azt jelenti, hogy ezentúl táblaszám kell enni a magas kalóriatartalmú csokoládét, de érdemes egy kiegyensúlyozott étkezés részeként beiktatni a fogyasztását.

A dietetikusok – nem meglepő módon – nem lelkesednek a tanulmány eredményéért, szerintük egyéb ételek fogyasztásával is rengeteget tehetünk azért, hogy mérsékelni tudjuk az infarktus kockázatát. Persze azért néha belefér néhány kocka magas kakaótartalmú csoki, de ne együnk egész nap csokis kekszet arra hivatkozva, hogy éppen a szívünket védjük.

Úgy érzed, hozzájárulnál a kutatás teszteléséhez? Akkor próbáld ki a málnával és banánnal készülő csokikrémet, a körtés csokitortát vagy a kardamomos-kávés csokoládétortát!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top