Süsd meg az ország tortáját!

2011-ben a kecskeméti barackkal töltött kölestorta lett az ország születésnapi tortája, amit Zila László cukrászmester alkotott. Augusztus 20-án te is megkóstolhatod a budai rakparton, vagy megsütheted akár otthon is.
Süsd meg az ország tortáját!
Süsd meg a Sülvefőve-WAMP játék nyertes tortáját is!
Madártejes torta, szatmári szilvatorta és pándi meggytorta, szilvagombóctorta – ezek voltak eddig Magyarország születésnapi tortái. Idén is három tortára lehetett szavazni, amit egy szakmai zsűri választott ki, a voksok alapján pedig ismét Zila László cukrászmester kreációja győzött, aki ezzel együtt már négy „ország tortáját” készített.

A kölestorta érdekessége, hogy lisztérzékenyek is fogyaszthatják, és még a fogyókúrázók étrendjébe is belefér egy-egy szelet. Az eredeti recept Karcagról származik, amit persze a cukrászmester továbbfejlesztett, így alakult ki a jellegzetesen magyar alapanyagokat (sárgabarack, köles) tartalmazó, mégis modern torta.
MTI Fotó: Soós Lajos
MTI Fotó: Soós Lajos

A tortát a budapesti augusztusi 20-i ünnepségek idején lehet majd megkóstolni, a budai rakparton 15-20 ezer szelet várja majd az édesszájúakat. Ha nem akarsz tolongani a tömegben, augusztus 20-tól az ország több mint 150 kézműves cukrászdájában tesztelheted a süteményt. Még jobb, ha elkészíted otthon, és bezsebeled a család és a barátok dicséreteit. Nem lesz egyszerű feladat, de érdemes vele megpróbálkozni. Ha ugyanilyet szeretnél, szükséges lesz egy speciális tortaformára is, amit Zila László irányításával fejlesztettek ki. A Zila Tortaforma szilikonból készült, és használatával egyforma, nagyon dekoratív mélyedések lesznek a sütemény tetején, amiket folyékony öntettel tölthetsz meg.



Kecskeméti barackkal töltött kölestorta

Hozzávalók 12 szelethez:


Köles-alapfőzet:

290 g hántolt köles
1100 ml tej
260 g cukor
1 db vaníliarúd kikapart belseje
5 g só
60 g vaj
1 db citrom lereszelt héja

Süsd meg az ország tortáját!


A hántolt kölest alaposan mossuk át forró vízzel, majd folyamatos keverés mellett főzzük puhára a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amint puhára főtt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat. Ezáltal mintegy 1400 gramm kölesalap készül.

A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre, és hűtsük le a töltéshez. Így visszamarad kb. 960 g forró kölesalap, ezt használjuk a piskóta sütéséhez. Tehát ugyanabból a köles-alapfőzetből készül a piskóta (960 g) és a krém (500 g).


Sütés:

960 g lefőzött kölesalap
3 egész tojás
30 g mandulaliszt
70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely
60 g áttört túró

A tortaforma 4 cm-es sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral. Érdemes szilikonos sütőpapírt is
belehelyezni, mert a hagyományos sütőpapírra ráragad: duplán csomagolunk.

A maradék lefőtt, forró kölesalaphoz (960 g) adjuk hozzá a túrót, a mandulalisztet és a
lenmagpelyhet, végül az egész tojásokat. Ekkor figyeljünk, hogy a köles alap ne legyen forróbb 80
°C-nál, különben megfő benne a tojás. Majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt
karikába. 180 °C-os előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra és
azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.

Töltés:

500 g langyosra hűlt, kölesalap
100 g darabolt sárgabarackkonzerv
50 g sárgabarack-koncentrátum (ennek hiányában használjuk a lent említett
sárgabaracköntetet, ebben az esetben főzzünk belőle nagyobb adagot)
150 g felvert tejszínhab
100 g lefőzött zselatin vagy 5 lapzselatin

Süsd meg az ország tortáját!


A Zila szilikon tortaformába helyezzük bele a fém tortakarikát, és fújjuk ki formaleválasztóval, vagy
kenjük ki vékonyan olvasztott vajjal, és helyezzük egy fémtálcára.

A félretett és langyosra lehűtött 500 g kölesalaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt
sárgabarackkonzervet, az 50 g sárgabarack-koncentrátumot, majd lazítsuk 150 g felvert
tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. A bekevert krém állaga akkor optimális, ha
kissé lágy, majdnem folyós, így könnyen felveszi a szilikonforma mintáját. A bekevert krémet
töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb
módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük.

Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük kb. 4 órára a mélyhűtőbe, majd ha
megdermedt, válasszuk le róla a szilikonformát.

Sárgabaracköntet:

230 g sárgabarack
70 g cukor
4,5 g pektin (ennek hiányában használjunk befőző cukrot)

Az öntet lefőzése: szezonálisan használhatunk friss, illetve fagyasztott sárgabarackot. A sárgabarackot turmixoljuk le, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk újra. Tortába töltés előtt hűtsük vissza.

Süsd meg az ország tortáját!


Összeállítás:

A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracköntetet.
Díszítsük csokoládélapból kivágott háromszögekkel és felezett sárgabarackkonzervvel.

Forrás: www.zilatortaforma.hu

Címkék: ország tortája

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

eda-1952 2011-09-09 21:56

Na ez volt a bajom nekem is ezzel a tejjel...))) A poharas sütiknél nem akkora  a gond, mert ha van egy pohár tej meg egy pohár liszt, akkor arányos egymással, legfeljebb nagyobb vagy kisebb adag lesz. Ha kefires a süti, akkor a kefir poharát használd, egyébként meg keress egy 2,5 decis poharat, az többnyire jó. (engem ezeknél a poharasoknál a tojás zavar, hiszen nem mindegy, hogy mennyi liszthez mennyi tojást ad az ember, de ez e kétésfél decis pohár általában jó.)

Victoria_E 2011-09-09 21:53

*azoknak aki valóban érzékenyek...jó vagyok...

Victoria_E 2011-09-09 21:51

...hát, pont az a abj, hogy nem azt jelenti...:(( meg kell nézzem a szótárban.....mondjuk a fertály kupa tej, az tényleg elég bizarr, mert ha a fertály az negyed, akkol a fél fertály az nyolcad...na de mekkora kupa....habár régen amennyire tudom volt egy méret és kész...nekem a mostani poharas sütikkel az a bajom, hogy nem tudom mekkora pohár....minden poharam más méretű..:)))

Victoria_E 2011-09-09 21:44

Egyetértek!

Victoria_E 2011-09-09 21:04

Szia,

Ez biztos igy van. Én nem vagyok cukor beteg, de ha lennék nem a TV kéne nekem elmagyarázza, hogy ehetem vagy nem a tortát, illetve nem enném, ha tudnám, hogy cukor van benne, dehát TV azt mondta, hogy lehet......Persze, ne hirdessék, ha nem igaz...s ne csak a cukrászt okoljuk, mert néha a média is rátesz...esetleg a cukrászmester dietetikussal közreműködve kidolgozhatna és közzétehetne egy valóban kockázatmentes receptet, akik valóban érzékenyek a tejre és cukorra, vagy a lisztre. 

eda-1952 2011-09-09 20:55

Minden magyar receptben deka szerepel, csak a frissen fordított külföldiekben nem. Nagyon régen voltak más mértékegységek is, de azokat már nem értjük: pl van egy a dédanyámtól maradt szakácskönyvből maradt pár oldal, egy olyan kelt tészta recepttel, amiben az szerepel, hogy kell hozzá fél fertály kupa tej. Na ez eddig meghaladta a képességeimet, úgyhogy nem sütöttem meg még...))))

Ha a "nálunk" Magyarországot jelenti, akkor akármelyik ABC-ben kapsz kölest, sőt gyógynövényes boltokban is.

Victoria_E 2011-09-09 20:49

olyan nekem is volt egyszer, pedig nem voltam naaagy Barbi rajongó, de anyukám megcsináltatta...:) 4 évesen meg ő sütött egyet, közepében volt egy mélyedés, s abban egy Kinder-tojás.....:D