Süsd meg az ország tortáját!

Megosztás
 
Még több megosztás ▾
2011-ben a kecskeméti barackkal töltött kölestorta lett az ország születésnapi tortája, amit Zila László cukrászmester alkotott. Augusztus 20-án te is megkóstolhatod a budai rakparton, vagy megsütheted akár otthon is.
2011. 08. 20. Gasztro rovat 
Süsd meg az ország tortáját!
Süsd meg a Sülvefőve-WAMP játék nyertes tortáját is!
Madártejes torta, szatmári szilvatorta és pándi meggytorta, szilvagombóctorta – ezek voltak eddig Magyarország születésnapi tortái. Idén is három tortára lehetett szavazni, amit egy szakmai zsűri választott ki, a voksok alapján pedig ismét Zila László cukrászmester kreációja győzött, aki ezzel együtt már négy „ország tortáját” készített.

A kölestorta érdekessége, hogy lisztérzékenyek is fogyaszthatják, és még a fogyókúrázók étrendjébe is belefér egy-egy szelet. Az eredeti recept Karcagról származik, amit persze a cukrászmester továbbfejlesztett, így alakult ki a jellegzetesen magyar alapanyagokat (sárgabarack, köles) tartalmazó, mégis modern torta.
MTI Fotó: Soós Lajos
MTI Fotó: Soós Lajos

A tortát a budapesti augusztusi 20-i ünnepségek idején lehet majd megkóstolni, a budai rakparton 15-20 ezer szelet várja majd az édesszájúakat. Ha nem akarsz tolongani a tömegben, augusztus 20-tól az ország több mint 150 kézműves cukrászdájában tesztelheted a süteményt. Még jobb, ha elkészíted otthon, és bezsebeled a család és a barátok dicséreteit. Nem lesz egyszerű feladat, de érdemes vele megpróbálkozni. Ha ugyanilyet szeretnél, szükséges lesz egy speciális tortaformára is, amit Zila László irányításával fejlesztettek ki. A Zila Tortaforma szilikonból készült, és használatával egyforma, nagyon dekoratív mélyedések lesznek a sütemény tetején, amiket folyékony öntettel tölthetsz meg.



Kecskeméti barackkal töltött kölestorta

Hozzávalók 12 szelethez:


Köles-alapfőzet:

290 g hántolt köles
1100 ml tej
260 g cukor
1 db vaníliarúd kikapart belseje
5 g só
60 g vaj
1 db citrom lereszelt héja

Süsd meg az ország tortáját!


A hántolt kölest alaposan mossuk át forró vízzel, majd folyamatos keverés mellett főzzük puhára a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amint puhára főtt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat. Ezáltal mintegy 1400 gramm kölesalap készül.

A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre, és hűtsük le a töltéshez. Így visszamarad kb. 960 g forró kölesalap, ezt használjuk a piskóta sütéséhez. Tehát ugyanabból a köles-alapfőzetből készül a piskóta (960 g) és a krém (500 g).


Sütés:

960 g lefőzött kölesalap
3 egész tojás
30 g mandulaliszt
70 g őrölt lenmag vagy lenmagpehely
60 g áttört túró

A tortaforma 4 cm-es sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral. Érdemes szilikonos sütőpapírt is
belehelyezni, mert a hagyományos sütőpapírra ráragad: duplán csomagolunk.

A maradék lefőtt, forró kölesalaphoz (960 g) adjuk hozzá a túrót, a mandulalisztet és a
lenmagpelyhet, végül az egész tojásokat. Ekkor figyeljünk, hogy a köles alap ne legyen forróbb 80
°C-nál, különben megfő benne a tojás. Majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt
karikába. 180 °C-os előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra és
azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.

Töltés:

500 g langyosra hűlt, kölesalap
100 g darabolt sárgabarackkonzerv
50 g sárgabarack-koncentrátum (ennek hiányában használjuk a lent említett
sárgabaracköntetet, ebben az esetben főzzünk belőle nagyobb adagot)
150 g felvert tejszínhab
100 g lefőzött zselatin vagy 5 lapzselatin

Süsd meg az ország tortáját!


A Zila szilikon tortaformába helyezzük bele a fém tortakarikát, és fújjuk ki formaleválasztóval, vagy
kenjük ki vékonyan olvasztott vajjal, és helyezzük egy fémtálcára.

A félretett és langyosra lehűtött 500 g kölesalaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt
sárgabarackkonzervet, az 50 g sárgabarack-koncentrátumot, majd lazítsuk 150 g felvert
tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. A bekevert krém állaga akkor optimális, ha
kissé lágy, majdnem folyós, így könnyen felveszi a szilikonforma mintáját. A bekevert krémet
töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb
módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük.

Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük kb. 4 órára a mélyhűtőbe, majd ha
megdermedt, válasszuk le róla a szilikonformát.

Sárgabaracköntet:

230 g sárgabarack
70 g cukor
4,5 g pektin (ennek hiányában használjunk befőző cukrot)

Az öntet lefőzése: szezonálisan használhatunk friss, illetve fagyasztott sárgabarackot. A sárgabarackot turmixoljuk le, majd folyamatos keverés mellett forraljuk fel. Ezután adjuk hozzá a cukorban elkevert pektint, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk újra. Tortába töltés előtt hűtsük vissza.

Süsd meg az ország tortáját!


Összeállítás:

A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracköntetet.
Díszítsük csokoládélapból kivágott háromszögekkel és felezett sárgabarackkonzervvel.

Forrás: www.zilatortaforma.hu

Kapcsolódó hozzászólások
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Torolt_felhasznalo_879276 2011-08-11 19:21

Hát, ha a hozzávalók közt cukor szerepel, az elég rossz előjel :D

eda-1952 2011-08-11 19:20

Én ettem kölest. Egyszer...)))) Többször nem, akkor sem, ha echte magyar alapanyag és akkor sem, ha másnak ízlik, elvégre nem vagyunk egyformák. Lenmaggal keverve meg pláne nem vágyom rá, de mondom, ízlések pofonok.... Azért remélem, a nyereg alatt puhított hús, vagy a harmatkása(Jókainál olvastam róla) nem jön újból divatba. (kedves tudorok, tudom a tudnivalót a nyereg alatt puhított húsról...))))

Sárgabarack szerintem sincs már, legfeljebb néhány elkésett fán, de épp ma láttam spanyolt...))))

Mici, bevallom nem értek a diabos diétához, aki ismeri az biztos rájön, hol a hiba. A szilikonos forma -direkt ehhez a tortához- nem lesz jó üzlet azt hiszem...))) Mert ha valakinek ízlik a torta, jó lesz neki síma tetővel is..)))

*Diorella* 2011-08-11 19:13

Akkor én felteszem a kezem, én szoktam kölest enni, sőt csináltattam már köles tortát is és nagyon nagyon finom volt. :)

Torolt_felhasznalo_879276 2011-08-11 18:51

A grammal még nincs is bajom, mert a mérlegem is azzal számol. De akkora, de akkora szájjal hirdették a tévében, hogy ez aztán húde egészséges torta, a diabosoknak kifejezetten jót tesz!!

Ehhez képest...

A spéci tortaformáról már inkább ne beszéljünk az külön egy kisebb vagyon :(

fórumozok 2011-08-11 18:51

én inkább ezen akadtam ki:

 

a jellegzetesen magyar alapanyagokat (sárgabarack, köles) tartalmazó, mégis modern torta.

 

na már most, tegye fel a kezét, aki már evett kölest 

 

másrészről: a sárgabarack = a kajszival (tudtommal) és ha minden igaz, már leérett 

eda-1952 2011-08-11 18:43

Az biztos, de most nem azon humorizálok, hogy aki odamegy, mert azt írják" te is megkóstolhatod", annak valószínűleg pechje lesz....)))

Kéremszépen, pár évtizede főzök, sütök tehát a szemem megakadt a mértékegységen: legközelebb latban lesz megadva vagy unciában? Mert azok legalább annyira idegen mértékegységek egy magyar receptben, mint a gramm. Persze lehet, hogy a dekát kivonták a forgalomból, csak én mint egy begyepesedett öreglány nem tudok róla..

(de, természetesen nem okoz gondot, csak bosszant.)

fórumozok 2011-08-11 18:21

szóval ez itt a reklám helye ;)

N?k Lapja Café 2011-08-11 18:21

2011-ben a kecskeméti barackkal töltött kölestorta lett az ország születésnapi tortája, amit Zila László cukrászmester alkotott. Augusztus 20-án te is megkóstolhatod a budai rakparton, vagy megsütheted akár otthon is.

Tovább a cikkre...

Nyereményjáték C&A - Nők Lapja játék

C&A - Nők Lapja játék

Szavazz a C&A és Nők Lapja rendezvényén készült fotókra!

Játszom
Nyereményjáték Nesquik kakaó ital

Nesquik kakaó ital

Megnyerheted a Nesquik ajándékát, egy Nesquik családi csomagot!

Játszom

Címlapon

Legjobbak

Út a semmibe – lenyűgöző képek

Út a semmibe - lenyűgöző képek

Az Atlanti út 8 hídból áll. A Romsdal-félszigetet köti...
Facebook lájkok száma
Családi titkairól vallott Várkonyi Andrea

Családi titkairól vallott Várkonyi Andrea

A Tények műsorvezetője eredetileg orvosnak készült, ám...
Facebook lájkok száma Hozzászólások száma2
Tangó: Tűz, szenvedély, erő, erotika

szenvedély és erotika

Tűz, szenvedély, erő, erotika, bizalom, odaadás,...
Facebook lájkok száma
Színes-vicces plakátok a természetért

Színes-vicces plakátok a természetért

Érdekes, vicces, meghökkentő plakátok, amelyek a...
Facebook lájkok száma
Ők a filmipar legdögösebb pasijai

Ők a filmipar legdögösebb pasijai

A romantikus filmek elmaradhatatlan „kellékei” a...
Facebook lájkok száma
Pályázatra fel – Legyen tiéd a legszebb balkon!

Pályázatra fel – Legyen tiéd a legszebb balkon!

„Mutasd a balkonod, megmondom ki vagy!” szlogennel...
Facebook lájkok száma
Elképesztő: szénből készítenek sajtot

Szénből készítenek sajtot

Nem túl gusztusos, de az ínyencek odavannak érte.
Facebook lájkok száma

Nem is hinnéd, hogy erre is jó az útifű!

Rálépsz, figyelmen kívül hagyod, vagy megpróbálod...
Facebook lájkok száma
Medencék: a fillérestől a méregdrágáig

Medencék: a fillérestől a méregdrágáig

Hamarosan itt a pancsolószezon, nem árt körbenézni,...
Facebook lájkok száma
Újabb világsztár érkezett Magyarországra

Újabb világsztár érkezett Magyarországra

Újabb világsztárral bővült a Spy című kémvígjáték...
Facebook lájkok száma

Legtöbbet megosztott cikkek

Mesebeli növényalagutak, ahol végigsétálnánk

Mesebeli növényalagutak, ahol végigsétálnánk

Ha tudnánk irányítani az álmainkat, akkor azt...
Facebook lájkok száma266
A jóganadrág váltja le a farmert

A jóganadrág váltja le a farmert

Az amerikai tinik szerint a farmer már nem menő.
Facebook lájkok száma141
Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Bámulatos fotók: legóból építette meg a Jégvarázs palotáját az apuka

Hivatalos játékkészlet lehet a kreatív apuka...
Facebook lájkok száma71
3 recept avokádóval

Avokádó

Most akkor zöldség vagy gyümölcs? A végeredmény, úgy...
Facebook lájkok száma58
Málnás túrótorta fehér csokival megspékelve

Málnás túrótorta fehér csokival megspékelve

Túrórudi-torta továbbfejlesztve fehér csokisra,...
Facebook lájkok száma52
Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

Futtatók markában – magyar prostituáltak Zürichben

A többség kényszer hatására válik prostituálttá
Facebook lájkok száma50
Oreo torta

Oreo torta

Te is imádod az Oreo kekszet? Képzelj el egy egész...
Facebook lájkok száma39
Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Arcporszívó és glamúrsisak – a legbizarrabb szépségkütyük a múltból

Egy elszánt nő, aki változtatni akar a külsején,...
Facebook lájkok száma38

© 2014 NLC - Nők lapja café. sanoma média budapest zrt. Minden jog fenntartva | impresszum | médiaajánlat | közönségszolgálat | felhasználási feltételek | adatvédelem