Gasztro

Ez a 8 legkárosabb étel!

A legmagasabb zsír- és nátriumtartalmú, azaz egészségügyi szempontból legkárosabb amerikai ételeket gyűjtötte csokorba a Center for Science int he Public Interest (CSPI) szervezet. Elég jól néznek ki, így nem csodáljuk, hogy szívesen megeszik őket.
A 8 legkárosabb étel
Elborzadtál a kalóriáktól? Készíts egészséges joghurtfagyit!

A legújabb kutatások szerint az Egyesült Államok lakói közül háromból kettő túlsúlyos, ami nem csoda, hiszen rendszeresen az ajánlott kalóriamennyiség többszörösét fogyasztják. Egy egészségvédő csoport elrettentésül összeszedte és közzétette a zsír- és nátriumtartalom szempontjából legrosszabb amerikai fogásokat, amelyek közül több hasonló hazánkban is megtalálható.

Bár a kalóriatartalmuk elrettentő, a fogások étvágygerjesztően néznek ki, nem meglepő, hogy az amerikaiak szívesen fogyasztják őket, ebédidőben mi is örülnénk nekik. Persze azért nem árt számolgatni, mielőtt kérsz egyet az alábbi fogások közül: egy átlagos nő napi kalóriaigénye 2000 körül van, ha fogyókúrázol, nagyjából 1000-1300 kalóriát ehetsz. A telített zsír bevitelét pedig ajánlott napi 20 gramm alatt tartani.

Erre gondolva visszautasítanál például egy vastag húspogácsás-szalonnás-sajtos óriásburgert, amit parmezános buciban kínálnak, és sült krumplit, illetve rántott hagymakarikát adnak mellé? Ha nem, akkor jó tudni, hogy ezzel az (IHOP’-ban kapható) sajtburger menüvel 1250 kalóriát termelnél be, vagyis futhatnál legalább 1,5-2 órát, hogy eltüntesd.

Fotó: dailymail.co.uk
Fotó: dailymail.co.uk

A Cheesecake Factory Farmhouse Cheeseburger nevű étele is a legkárosabb nyolc fogás közé került: a hamburgerzsömlébe a húspogácsán kívül füstölt császárszalonnát, cheddar sajtot, hagymát, majonézt és egy tükörtojást raknak, ehhez a paradicsom és a salátalevél már valószínűleg csak színben tesz hozzá, nem adja meg az egészséges étkezés illúzióját. 1530 kalóriát tartalmaz, ha kérsz még hozzá sült krumplit, újabb 460 kalóriával fejelheted meg.

Fotó: dailymail.co.uk
Fotó: dailymail.co.uk

A nagy adag fettuccini tésztával kínált, sajttal töltött húsgolyót se kéne sokáig kínálgatni, lecsapnánk rá a menzán. Jár hozzá parmezános szósz és fokhagymás kenyér, az asztaltól felállva pedig 1520 kalóriával és 43 gramm telített zsírral lennénk gazdagabbak, és a délután hátralévő részét minden bizonnyal kajakómában töltenénk.

Fotó: dailymail.co.uk
Fotó: dailymail.co.uk

A köretből is lehet főszereplő: a Great Steak királyi adagot mér sült krumplijából, melyre sajtszósz, pirított szalonna, tejföl és snidling kerül – ez 1500 kalória bevitelével egyenlő.

Fotó: dailymail.co.uk
Fotó: dailymail.co.uk

A Morton’s Porterhouse hatalmas steakjét valószínűleg egyetlen nő se tudná elpusztítani, hiszen körülbelül 70 dekányi húst dobnak a rostlapra. Burgonyapürével és tejszínes spenóttal körítik, aki ezt meg bírja enni, máris többet fogyasztott a napi ajánlott mennyiségnél: 2570 kalóriát.

Fotó: dailymail.co.uk
Fotó: dailymail.co.uk

A Denny’s gyorsétterem-lánc egyik emblematikus étele a mozzarellás szendvics. Ez így elég ártatlanul hangzik, de úgy már kevésbé, ha eláruljuk, hogy a két kenyérszelet közé rántott mozzerellacsíkok kerülnek, majd az egészet alaposan megszórják sajttal, meggrillezik, és szószt, illetve sült krumplit kínálnak mellé. Ha betolsz egy ilyet reggelire, 1260 kalóriával és 21 gramm telített zsírral leszel gazdagabb, nem beszélve a 3 gramm nátriumról.

Fotó: dailymail.co.uk
Fotó: dailymail.co.uk

Nem számítanád főétkezésnek a Cheesecake Factory sajttortáját és a Cold Stone Creamery’s PB&C shake-jét sem? Ezek a délután közbeiktatott desszertek pedig még egy komplett főétkezésnél is több kalóriát tartalmaznak: a sajttortában 1540 kalória és 59 gramm telített zsír van, míg a földimogyorós-csokoládés shake 2010 kalóriát és 68 gramm telített zsírt tartalmaz.

Fotó: dailymail.co.uk
Fotó: dailymail.co.uk
Fotó: dailymail.co.uk
Fotó: dailymail.co.uk

Az éttermek közül csak kettő reagált a CSPI listájára, ők azzal védekeznek, hogy széles választékuk van egészséges, alacsony kalóriatartalmú ételekből is. A tervek szerint egyébként az USA-ban év végétől kötelező lesz feltüntetni az ételek mellett a tápértékre és kalóriatartalomra vonatkozó információkat.

Szeretnéd inkább saját magad elkészíteni a gyorsétteremben kapható fogásokat? Kattints a házi hamburgerért és hot dogért! Sokkal kevesebb kalóriát tartalmazó, könnyen elkészíthető sajttortát keresel? Mautner Zsófi poharas sajttortáját ajánljuk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top