Gasztro

Rozészezon: a kacsamelltől a sorbet-ig

Amikor az ember azt hallja, "alföldi bor", először az üde, könnyed, gyümölcsös jelzők jutnak az eszébe, hiszen a Csongrádi, a Hajós-Bajai és a Kunsági borvidéket ezek a karakterjegyek jellemzik. Az alföldi bor a mindennapok bora: könnyed, kiváló szomjoltó.

Az itteni borok könnyebbek, a hegyvidékieknél lágyabbak, viszonylag alacsony sav- és alkoholtartalmúak, ezért elsősorban halételekkel, szárnyasokkal, tésztákkal, salátákkal – azaz tipikusan nyári ételekkel – párosíthatók kiválóan. Márpedig ez nem elhanyagolható előny: ahogy világszerte, úgy Magyarországon is egyre keresettebbek a könnyebb borok. A kevésbé gyakorlott fogyasztó számára a tapasztalatok szerint sokkal kevésbé idegen egy ilyen nedű, mint egy testes, nehéz, letaglózó bor.

A nyár étele a lecsó – legyen szalonnás, tojásos, vagy éppen cukkinis –, hozzá a nyár bora, a rozé dukál, ami csirkepaprikáshoz is kiváló. Különösen ajánlom a mostanság divatos rozé kacsamellet nyári ebédekre, kerti partikra, romantikus vacsorákra – bár a név csalóka: a rozé ebben az esetben nem a borra, hanem a hús színére, átsütöttségének fokára utal.

A friss, zamatos alföldi bor önmagában is jó frissítő, de készíthetünk mellé rozés sorbet-et vagy gyümölcsös – például meggyes, málnás, epres –, illetve karamelles ízvilágú desszertet is.

Az áruházak, borszaküzletek kínálatából sokféleképpen lehet válogatni. Hiba lenne rangsort felállítani a hazai bortermő vidékek között. A termőterületek képviselőinek nem egymással kell vetekedniük, hanem mindenkinek meg kell találnia a maga helyét a piaci palettán, a helyi szőlő és az abból készült bor jellegzetességei alapján.

Rozészezon: a kacsamelltől a sorbetig

Termőhely alapján általában a szakértők, illetve a nagyobb tapasztalattal rendelkező borfogyasztók döntenek. Sokan egy-egy korábban már megismert és megkedvelt termelő borait keresik hűségesen, és vannak, akik csupán az árat figyelve választanak – bár az ár nem feltétlenül tükrözi a bor minőségét. Egyik megoldás sem jobb vagy rosszabb a másiknál, én mégis azt ajánlanám: mielőtt egy-egy ebéd vagy vacsora előtt bort választunk, lehetőség szerint kóstoljuk meg az italt! Erre országszerte számos rendezvény, fesztivál kínál jó alkalmat, és a termelők maguk is szívesen látják a borbarátokat mindenhol, nem beszélve a kereskedések, szakmai szervezetek programjairól.

Még egy tanács a nyári szezon előtt: sokan azt tartják, hogy a jó borból vétek fröccsöt készíteni, és így tönkretenni. Én ezzel szemben úgy vélem, minél illatosabb, zamatosabb, élénkebb egy rozé- vagy fehérbor, annál finomabb lesz a belőle készített fröccs. A jó borból jó fröccs lesz, és a legjobból lesz a legjobb fröccs. Rozészezon: a kacsamelltől a sorbetig

Bodor Bence
borász, borszakértő
Villány, Diósviszló

 

Készült a Nemzeti Bormarketing Alap támogatásával 

 

Rozészezon: a kacsamelltől a sorbetig

 

További információk: www.amc.hu és www.alfoldibor.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top