Gasztro

Gép nélkül készíthető házi fagyik

A fagyigép olyan tárgy, aminek a megvásárlásán pont addig gondolkodunk, míg vége a nyárnak. Ha te is szeretnél házi fagyit gyártani, de még nem akarsz beruházni egy ilyen masinára, kövesd a legújabb Nők Lapja Konyha receptjeit, ezeket gép nélkül is megvalósíthatod.

Gép nélkül készíthető házi fagyikRibizlisorbet

Hozzávalók 12-15 gombóchoz:

50 dkg ribizli (friss vagy mirelit)
1 kisebb citrom
1,5 dl víz
20 dkg cukor

A hozzávalókat összemérjük egy edényben, és addig turmixoljuk, amíg a cukor teljesen elolvad. Akkor lesz szép a sorbet, ha – a ribizli héja miatt – átszűrjük a szirupot, de ezt el is hagyhatjuk. A keveréket egy lapos tepsibe öntve fagyasztóba tesszük, és óránként átkeverjük villával, amíg adagolhatóvá válik. (Fagylaltgépben is elkészíthetjük.)

Narancsos-kekszes csokoládéfagylalt

Gép nélkül készíthető házi fagyikHozzávalók 20-22 gombóchoz:

5 dl tejszín
1,5 dl tej
5 tojássárgája
18 dkg kristálycukor
5 dkg kakaópor
5 dkg étcsokoládé
1-2 narancs reszelt héja (ízlés szerint)
néhány darab omlós keksz, összetördelve
3 tojásfehérje
12 dkg porcukor

A tejszínt lábasban felforraljuk, a tojássárgáját a kristálycukorral, a kakaóporral és egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a maradék tejet is hozzáadjuk. A forró tejszínt kis adagokban a kakaós keverékbe öntjük, elkeverjük, majd az így elkészült elegyet vízgőz fölött besűrítjük. Az apróra vágott csokoládét a forró keverékbe szórjuk, hagyjuk felolvadni, végül a narancs reszelt héját is belekeverjük, és langyosra hűtjük a keveréket. A 3 tojásfehérjét a 12 dkg porcukorral kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a csokoládés részt. Egy lapos edénybe öntjük, és fagyasztóba tesszük. A kekszet már félig fagyott állapotban adjuk hozzá, hogy a keverék ne áztassa el, hanem ropogós maradjon.

Tipp: Ha van fagyigépünk, akkor csak a narancshéj belekeveréséig követjük a receptet, utána hűtőbe tesszük kis időre a masszát, majd fagylaltgépbe kanalazzuk, és elkészítjük. A kekszet akkor morzsoljuk bele, mikor kivesszük, hogy nagyobb darabokban maradjon meg.

Mentás citromfagylalt

Gép nélkül készíthető házi fagyikHozzávalók 10-12 gombóchoz:

3 szem citrom
22 dkg cukor
5 dl víz
10-15 levél menta

A citromot megmossuk, héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk, majd elegyítjük a vízzel és a cukorral, aztán addig kevergetjük, amíg a cukor teljesen elolvad. Készíthetjük fagylaltgépben vagy sorbet-nak is: gépben elkészítve krémesebb, fagyasztóba téve jégkása jellege lesz.
A megmosott mentaleveleket apróra vágjuk. Ha fagylaltgépben készítjük, csak akkor tesszük a mentát a fagylalthoz, mikor már háromnegyedig megfagyott. Ha sorbet-t készítünk, egy lapos edénybe borítjuk az aprított mentával elkevert masszát (minél laposabb az edény, annál hamarabb fagy), fagyasztóba tesszük, és óránként átkeverjük villával, amíg adagolható lesz.

Tipp: Ha azt szeretnénk, hogy jobban kijöjjön a menta színe és íze, bele is turmixolhatjuk a cukorszirupba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top