Gasztro

Cseréld bográcsra a konyhád!

Nyár van, talpig fürdőruhában... tesszük fel rotyogni a pincepörköltet. Például. A Sülvefőve séfjeinek segítségével utánajártunk, mi kell egy jó kis kirándulós bográcsozáshoz, és mit is rotyogtassunk ilyenkor.
Cseréld bográcsra a konyhád! Séfjeink nemrég az ideális piknikkosarat is összerakták nektek!

Bogrács

Mindennek az alapja! Egy jó kis ipari, zománcozott vasbogrács tökéletesen megteszi. De ha válogatósak vagyunk, akkor találunk külön halászléfőző-bográcsot (ennek a szája szűkebb a megszokottnál), valamint rozsdamentes, zománcozott és öntöttvas bográcsokat is. Utóbbiban túl sokáig ne tároljuk az ételt, mert reakcióba lép a fémmel és hamar megromlik. Az árak 4000-től egészen 50 000 forintig terjednek, attól függően, melyik anyagot választjuk, és hány literes kiszerelésben gondolkodunk. Egy átlagos, 6-10 fős bográcsozáshoz nem árt biztosítani egy tíz-tizenkét literes bográcsot. Akik szeretnék magukban felkelteni az ősmagyar érzést, azok rekonstruált cserépüstben is elkészíthetik gulyásukat, az erdélyi bográcsok pedig majdnem félgömb alakúak. 

Cseréld bográcsra a konyhád! Állvány
Hiába van tüzünk és bográcsunk, egy jó állvány nélkül meg vagyunk lőve. Az előrelátó szakács viszonylag magasan függeszti a tűz fölé a bográcsot, nehogy odaégjen az étel, ezért fontos, hogy az állványhoz tartozó lánc kellően hosszú és állítható legyen. 

Kijelölt tűzrakóhely
A saját kertünkben ott csiholunk lángokat, ahol csak akarunk. De kint a természetben csak a kijelölt tűzrakóhelyben gondolkodjunk, ha a finom ízek mellé nem akarunk egy bosszantó büntetést is begyűjteni. 

Társaság
A főzés többnyire magányos tevékenység, ám a bográcsban főzésre ez az állítás nem igaz. A természetben főzés társasági esemény, amihez legalább egy tucatnyi embert érdemes összecsődíteni!

Otthoni szeletelés
Ha nem akarunk a természet gravitációjával (a vágódeszka-támaszként funkcionáló farönk girbegurba lejtése), a hangyákkal és más hasonló nyalánkságokkal megküzdeni, a húsok és zöldségek szeletelését végezzük el otthon. Jobban járunk.

Víz
Nemcsak azért fontos, mert egy halászlé vagy egy gulyás esetében kihagyhatatlan, hanem azért is, mert a lángok váratlan elharapódzása esetén is jól jöhet. Sőt, a végén a parázs locsolása egyenesen kötelező! Ha nincs a közelben kút vagy egy kerti slag, akkor minimum tizenöt litert érdemes belőle magunkkal vinni. 

Szemeteszsák
Senki nem örülne, ha a kijelölt tűzrakóhelyeken a mi használt szalvétáinkkal és műanyag kanalainkkal futna össze. Ahogy mi sem mások hasonló örökségének. 

Segédeszközök
Gyufa, gyújtós és egy óriási fakanál elengedhetetlen. A tálaláshoz pedig tányérok, poharak, kések, villák és kanalak ajánlottak. Fából a legstílusosabbak, porcelánból a legjobbak, de megértjük, ha a súly miatt a legtöbben a műanyag változatra voksoltok… Viszont legalább a borhoz legyen üvegpohár! 

Bor
Nemcsak az ételbe, de magunkba is locsolhatjuk, amíg a fazékban rotyog az étel. Ügyeljünk arra, hogy a választott bor passzoljon a bográcsban főtt ebédünkhöz. 

A fa
Egy igazi profi nem támaszkodik arra, hogy mit tud összeszedni az erdőben, hanem maga viszi a tűzifát is a bográcsozáshoz. Lásd lejjebb Szőke Jani tippjét!

Asztal és székek
Egy stabil, a súlyt jól bíró kerti asztal és a hozzá tartozó székek beszerzése erősen javallott, mivel a piknikezéssel ellentétben egy tál forró pörköltet nem túl kényelmes az ölünkből enni. A természetbe ezeket nehéz kivinni, viszont az pozitív, hogy egyre több helyen találhatunk asztallal és padokkal megspékelt, tűzrakóhelyes pihenőket.

Mit főznének bográcsban a Sülvefőve séfjei?

Szőke Jani
Cseréld bográcsra a konyhád! „A fa lényeg!”
Ez az egyik kedvenc főzési formám: bográcsban, szabad tűzön. Csuda dolog, ahogy a tűzben ropogó fa illata és a friss levegő beépül a tökéletes étel ízébe! Hihetetlen különbség van egy normál konyhában és a szabad ég alatt készített étel között. Ha még nem próbáltátok, itt az ideje! Kedvencek: a pörkölt, a pincepörkölt, amit a Sülvefővén is megtaláltok, a lecsó, a paprikás krumpli, a gulyás és a halászlé. A lényeg: a fa. Jó minőségű, ne túl száraz legyen – nekem az akác vált be leginkább. Ha bizonytalan a helyszín, már otthon mindent készítsünk elő, akkor nem érhet minket meglepetés.  

Hernyák Tomi
„A bográcsozásban a hangulat a fontos!”
Cseréld bográcsra a konyhád! Napfény, haverok, finom borok, jó sztorik, kellő mennyiségű hagyma, libazsír, igazi házi pirospaprika, biztos forrásból beszerzett hús, friss zöldségek, esetleg extra-titkos fűszerek – szerintem ezek a bográcsozás legfontosabb hozzávalói. A gázzal melegített bogrács éppoly illúzióromboló, mint a műanyag pohárból kóstolt bor. Ilyenekre ügyeljünk! Ez nem sznobság. Papírtányér, műanyag tányér és műanyag kanál is kilőve. Ez mindig idegesít, és lerontja az étel élvezeti értékét. Nem Zsolnay étkészletre meg ezüstkanalakra gondoltam, de valahol a kettő között van a lényeg. A bográcsozásban a hangulat a fontos, az étel eltörpül mellette. Kellenek hozzá a szúnyogok, a meg nem gyulladó tűz, a soha meg nem puhuló hús, a vigyázz, mindjárt odakapó végeredmény, és természetesen sok-sok bor, amit ne felejtsünk néha az ételbe is rakni. Legutóbbi és legintenzívebb élményem pár héttel korábbra nyúlik vissza, amikor legújabb szomszédjaink vendégeltek meg minket egy igen frankó kecskepörköltre. Mentával tuningolták fel az egyébként is pikáns, és mondhatni egzotikus fűszerezésű egytálételt. Isteni volt!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top