Gasztro

Popeye bekrepálna a spenóttól

Lúgosítasz, fogyózol, tisztítókúrán vagy? Ha nem szeretnéd hajhullással, nehéz légzéssel, nyelvgyulladással és sápadt bőrrel kezdeni a nyarat, nem árt odafigyelned.
Popeye bekrepálna a spenóttól Létezik olyan, hogy termékenységi étrend? De még mennyire!

A minap egy menekülttáborokról szóló tévés riportfilmben panaszkodtak a bentlakók, hogy már hetek óta kizárólag egy tál rizzsel kell beérniük napi táplálékként. Dr. László András gasztorenterológus főorvos szerint az egyoldalú táplálkozás – legyen bármi is a táplálék – mindig egészségtelen. „Az embernek tápanyagokra (fehérje, szénhidrát, zsír), vitaminokra és nyomelemekre van szüksége. Akármelyik is marad ki hosszabb ideig az étrendből, az hiánybetegséget fog okozni. Ennek tipikus példája a skorbut, amely régebben hosszú ideig hajóúton lévő, csak rizzsel táplálkozó tengerészeken alakult ki a C-vitamin-hiánytól. A menekülttáborokban lakóknak is ettől kell tartaniuk.”

De mi lesz a fogyókúrámmal?

Dr. László András
 
Dr. László András
gasztroenterológus

Bár a folyamatos rizsevés a magyar nőket nem veszélyezteti, a tavaszi szezonban megszokott diétázás már annál inkább. Kocsis Ági táplálkozás-szakértő elmondta, hogy ezek a speciális gyümölcs- vagy zöldségfajták fogyasztására korlátozódó kúrák nem jelentenek veszélyt ránk nézve. Feltéve, ha maximum egy hétig élünk az útmutatásaik szerint. De a fürdőruhaszezonra készülve sokan lépik át ezt az időtartamot. „Már az első hét alatt a szükségesnél kevesebb energiát veszünk magunkhoz. Így a koncentrációnk és az állóképességünk csökkenhet. Ezért ha ennél hosszabb távon szeretnénk diétázni, mindenképp érdemes szakemberhez fordulnunk.”

A vegák bírják?
„A vegetáriánusok a burgonyával, tejjel, tojással beviszik a szükséges tápanyagokat. Így a vegetarianizmus nem okoz hiánybetegséget. Ha viszont valaki csak zöldségeket eszik hosszú ideig, akkor az ún. esszenciális (tehát az emberi szervezet által nem előállítható) aminosavak hiányától fehérjehiány alakul ki, annak minden következményével (testszerte ödémák, gyengeség stb.) – figyelmeztet bennünket a főorvos. – Az egyoldalú táplálkozás következményei attól függenek, hogy mit fogyaszt, illetve mit nem fogyaszt az ember, de az nem vita tárgya, hogy káros és egészségtelen.”

Kocsis Ági táplálkozás-szakértő
 

Kocsis Ági
táplálkozás-szakértő

Szakértőnk utánajárt, milyen következményekkel kéne számolnia néhány roppant egyoldalúan táplálkozó ikonikus hírességnek. A következmények részletezése nélkül csak annyit tett hozzá, hogy kizárólag a lenti ételek fogyasztásába hőseink előbb-utóbb biztosan belehalnának…

Popeye (spenót)
A fehérjehiány miatt kóros mennyiségű folyadék gyülemlene fel a szövetei között, legyengülne az immunrendszere. Vashiány, fáradékonyság, vérszegénység, hajhullás, vesekő kialakulásával kéne számolnia. És persze odalenne a híresen nagy ereje!

Piedone (hagymás bab)
A szeleken kívül vitaminhiánnyal, vashiánnyal (vérszegénység – fehér, élettelen bőr, töredezett haj, köröm) kéne számolnia.

Hyppolit – Schneider Mátyás (a hagymát is hagymával)
Az erős szájszag és a szelek mellett fehérjehiány, zsírhiány, valamint a zsírban oldódó vitaminok hiánya alakulna ki nála.

Na de akkor mennyire veszélyes?
Felkértünk egy másik gasztorenterológus szakorvost, dr. Papp Jánost is, hogy mondja el a véleményét az egyoldalú táplálkozásról. S bár abban nem volt vita szakértőink között, hogy ez a fajta monománia kifejezetten egészségtelen és veszélyes, ő azért nem látta annyira sötéten a folyton ugyanazt evő emberek helyzetét: „Biztos vagyok benne, hogy az emberi szervezet alkalmazkodóképessége csodálatos, a legvégletesebb körülmények között is hosszú ideig, sikeresen tud harcolni. Ha az egyoldalú táplálkozást csak egészen kevés egyéb táplálékkal egészítik ki, lehet, hogy az szerencsésen éppen a hiányt pótolja. Azaz nehéz megjósolni a pontos következményeket. Nagyon sok függ az egyoldalú táplálkozás tartamától is, és attól, hogy a szervezetnek milyen tartalékai vannak.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top