Gasztro

Így kóstolj pálinkát stílusosan!

A Budavári Pálinkafesztivál újabb bizonyíték arra, hogy a pálinka már rég nem az a gyanús eredetű szesz, amit valamelyik kiskocsma mélyén tolnak le egy söröcske mellé. Ráadásul a Sülvefőve séfjeinek köszönhetően most különféle gasztroélményekkel is összeköthető!
Így kóstolj pálinkát stílusosan!Ismeritek a pálinka szesztestvéreit? Igen, vannak ilyenek…

Idén a szilva lesz a főszereplő, és huszonöt különböző kiállító és pálinkafőzde kínálja portékáját a Vár nyújtotta exkluzív környezetben, ahol koncertek, valamint sajt-, bor-, pezsgő- és kolbászfinomságok várják a gasztroélményekre vágyó közönséget. A külön a szilvához kötődő meglepetésétkekről nem is beszélve! A hab a pálinkás tortán pedig a különféle főzdék prémiumszilváiból házasított „az év szilvapálinkája”, amit csak a helyszínen lehet majd megkóstolni. Hm, jól hangzik, nyami!
Azért, hogy ne forogjon velünk a világ rögtön az első pohár után, az NLC szeretne segítséget nyújtani a stílusos és mértékletes pálinkafogyasztáshoz néhány tippel. A Sülvefőve séfjei pedig felkészítik a gyomrunkat az italkóstolgatáshoz néhány erős, ám ízletes étekkel. Az első és talán legfontosabb jó tanács: ilyenkor mindenki feledkezzen meg a fogyókúrájáról egy kis időre!

Így kóstolj pálinkát stílusosan!Az igazi pálinkáspohár
Tény, nem mindegy, hogy mit, de az is számít, hogy miből! Az igazi pálinkáspohár mindig átlátszó, üvegtiszta. Öblös alakja a szájánál összeszűkül, ezáltal gyűjtve össze a pálinka finom gyümölcsillatát. Magyarországon főleg 3 cl-es és 5 cl-es méretben találkozhatunk vele.

Technikák
A pálinkát ideális esetben 15–20 fokos hőmérsékleten fogyasztjuk. Nem ajánlott hűtőből inni, de egy előhűtött pálinkáspohárral könnyedén megkaphatjuk az ideális hőmérsékletet. Ugyan akadnak kivételes esetek, de ezt a csodás és nagyon magyar italt nem ajánlott egyszerre lehúzni, hanem kortyonként ízlelgetve kell fogyasztani.

Igyál pálinkát, ha… *
• valami igazán fűszeres, magyaros étel elfogyasztására készülsz,
• étvágygerjesztőül,
• desszertkísérőül (ilyenkor a kicsit édeskésebb ízűeket preferáljuk),
• fertőtlenítésre (magas alkoholtartalma miatt fogfájás és
meghűlés ellen is kiváló),
• gyomorbántalmak engesztelésére,
• köhögés ellen,
• hasmenés ellen.

* A pálinka jótékony hatásai csak kismértékű fogyasztás esetén jönnek elő. 
    

A Sülvefőve séfjeinek tippjei pálinka mellé

Így kóstolj pálinkát stílusosan!Wossala Rozina
Nekem, ha pálinkafeszt, akkor töki pompos! Mindenki megtalálja a maga ízlésének megfelelőt, ráadásul képes tartani bennünk a lelket egy hosszabb pálinkakóstoló során is.

Harmath Csaba
Így kóstolj pálinkát stílusosan!Szerintem a pálinkaivást nem lehet bírni! Pálinkát kóstolni lehet, de inni nem. Illetve a tömegek úgy gondolják, mégis! Igen, tudatmódosulás nélkül nem fogyasztható nagyobb mennyiségben. Na mármost: ha ez utóbbi a cél, akkor rendben van! De akkor minek csillapítani a hatást? A cél ilyenkor nem az, hogy gyorsan módosult tudati állapotba kerüljünk? Ha netalán mégsem, akkor viszont van egy jó tippem, ez pedig a rillette. Ez a francia, zsírban abált hús, amit utána összetörnek, és a félig kihűlt zsírral összekevernek. Ropogós francia baguette-re kenve isteni, és ha nem vékonyan kenjük, akkor segít kicsit hosszabb ideig fenntartani a tudati állapotod részleges tisztaságát! De ismétlem: minek is?

Eperpálinkás vinaigrette-mártás ropogósra sült spárgávalíme, Csaba receptje, ami igazi kísértés az ízlelőbimbóknak.

Így kóstolj pálinkát stílusosan!Hernyák Tamás
A pálinka mellé ritkán ínyenckedem. Tudvalévő, hogy ekkora dózisú alkohol sokkolja az ízlelőbimbókat, tehát jómagam nem vagyok híve ezeknek az új keletű pálinkavacsoráknak.
De ha már pálinkázásra adtuk a fejünket, együnk hozzá valami zsírosat, mert a zsírban található lipideket oldja az alkohol, és azzal is kevesebb fog a fejünkbe szállni. Zsíros deszkánál jobbat nem tudok. Kacsazsírban sült kacsamáj… kihűtve… finom, friss, még langyos fehér kenyéren. Lila hagymával esetleg… Van ennél jobb? Szerintem nincs.

Tomi eperpálinkás pannacotta-receptjét itt találod!

Így kóstolj pálinkát stílusosan!Szőke Jani
Mangalicahurka, szalonna, töltött káposzta, kolbász, fehér kenyér, és ami nem maradhat ki: erős paprika!

Jani különleges, cseresznyepálinkás szufléját pedig megtalálod a Sülvefővén!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top