Gasztro

Megint a dánoké a világ legjobb étterme

A tavalyi elsőség után a koppenhágai Noma étterem immár zsinórban másodszor került a gasztronómia Olümposzára.
Megint a dánoké a világ legjobb éttermeKülönleges étteremért nem feltétlenül kell Dániáig utazni!

A mérvadó Restaurant Magazine című folyóirat hétfőn hirdette ki a szavazás eredményét, amely nem kevesebb, mint 800 gasztroguru-ítész döntése alapján született meg. A Noma tavaly taszította le a trónról Adrián Ferrá világhírű éttermét, a katalán El Bullit, amely eddig egyébként már négyszer hódította el a rangos címet. A sonkáiról, olívaolajáról és borairól is ismert spanyoloknak így sincs okuk a szégyenre: a gironai El Celler de Can Roca a második, míg a San Sebastian-i Mugaritz a harmadik helyre került. A negyedik az olasz Osteria Francescana lett, az ötödik pedig az extrém séf, Heston Blumenthal vezette brit Fat Duck lett.
 
A Noma idén is túlnyomó részt északi fogásokat kínáló menüjével érdemelte ki a dicsőséget. Az albán apától és dán anyától született René Redzepi séf olyan szezonális és helyi jellegzetességeket használ alapanyagként, mint a fésűkagyló, a vízitorma vagy a joghurt. „Azt hiszem, elértük a siker csúcsát, most már a régió dicsőségéért dolgozunk. Ez jót tesz majd a többi, még fel nem fedezett séfnek” – nyilatkozta a 33 éves Redzepi. De jó lenne, ha jövőre már egy magyar étterem is felkerülne az ötvenes listára!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top