Gasztro

Ne kockáztass, inkább dörzsölj!

Ha a jó időre tekintettel a hétvégére kirándulást tervezünk a Bakonyba, hogy megszedjük magunkat egészséges medvehagymával, jól tesszük. De legyünk elővigyázatosak!
Ne kockáztass, inkább dörzsölj!A Sülvefővén pazar medvehagymás recepteket találsz!

Jó tudni, hogy a medvehagyma hasonló alakú levelei miatt könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel. Mivel ez utóbbi növények rendkívül mérgezőek, nagyon veszélyes a fogyasztásuk is. A gyöngyvirág minden része mérgező, akár halált is okozhat. Mészáros Imre, a medvehagyma.net szakértője szerint az a legegyszerűbb módja a megkülönböztetésnek, ha megdörzsöljük a leveleket. Az illatuk ugyanis egyértelműen a fokhagymára emlékeztet. A szakember elmondta, hogy a Bakonyban és a Mecsekben is jó eséllyel találhatunk értékes medvehagyma-lelőhelyekre. A medvehagyma levelének fogyasztása akár frissen, akár főzve egyre népszerűbb hazánkban is. A népi gyógyászatban egyébként már régóta használják kedvező élettani hatásai miatt. A tapasztalatok szerint szív- és érrendszeri vagy emésztési problémák esetén is eredményesen alkalmazható. Fő hatóanyaga – hasonlóan a fokhagymáéhoz – a kéntartalmú alliin. A medvehagyma azonban nemcsak egészséges, de finom is: a fokhagymáéhoz hasonló aromájú leveleket fogyaszthatjuk frissen, fűszerként, de saláták, levesek ízesítésére is kiválóan alkalmas.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top