Gasztro

Boszorkánykonyha – A csábítás receptjei

A játékos receptkönyv nemcsak a csábítás trükkjeit ismerteti, de kiváló főzési tippekkel is megajándékozza olvasóját.

Boszorkánykonyha – A csábítás receptjeiBBC, azaz Brigitte Bulard-Cordeau Normandiában, a Cotentin-félszigeten született és gyermekkorát is itt töltötte. Ám később olyan lelkes párizsivá lett, hogy bevallása szerint négy napnál hosszabb időre még egyszer sem hagyta el szeretett városát. Mindezt azért kell előrebocsátanom, mert eddigi tevékenysége alapján bárki egy lelkes vidék-rajongót gyanítana személyében. Hát hogyisne, hiszen a macskák szerelmesét, varázslatos gyermekmesék íróját és a boszorkánykonyhák jelenkori nagymesterét nehéz elképzelni még egy olyannyira felzaklató világvárosban is, mint Párizs. Nos, ettől az életrajzi anomáliától eltekintve BBC (előszeretettel ő maga nevezi így magát) olyan bűvök és bájok birtokosaként éli az életét, amit sokan megirigyelhetnének tőle.
A macskatenyésztők és egyéb állatbarátok ezt bizonyára régóta tudják, hiszen ő a Chat magazine és Animal magazine főszerkesztő-igazgatója, bár e lapok forgatói mégis inkább az írásaiból ismerik. Mások pedig a kisgyermekek számára írt állattörténeteiről.

Az, hogy a „boszorkánykodáshoz” is ért, csak az utóbbi időkben derült ki róla. Úgy véli, éppen ebben e tevékenységben csúcsosodik ki a természethez fűződő különösen erős kapcsolata. És, valljuk be, ezt igazolja az ajánlatunkban szereplő lebilincselő könyve is, melynek már a megformáltsága is szokatlan, sőt rendkívüli. Ugyanis – mintha csak egy fakszimile kiadás lenne – a papírjától kezdve a betűkön át a gazdag képanyagig régi könyvek benyomását kelti. És, hogy miről szól? Hát leghétköznapibb módon szólva sütés-főzésről. Ám ne puszta szakácskönyvet értsünk alatta! Sokkal inkább múltidézés ez, kultúrtörténeti adatgyűjtemény, ami elejétől végéig szórakoztató és nem egyszer meghökkentő. Kinek jutna ugyanis eszébe például, hogy pipacsszirmokkal fűszerezze briósát? Avagy borágólevéllel ízesítse a kenyerét? Csupa-csupa francia ínyencség, nálunk ismeretlen étek! Talán már ebből is kitetszik, hogy a konyha és az étkezőasztal iránt elkötelezettek számára ez a mű nélkülözhetetlen olvasmány. És mindebben hol a boszorkányság, a csábítás? Nos, ezt csak az tudhatja meg, aki az egészet elolvassa, sőt áttanulmányozza!

Brigitte Bulard-Cordeau: Boszorkánykonyha – A csábítás receptjei
Fordította: Hajós Katalin és Makádi Balázs
Kiadó: Jószöveg Műhely Kiadó, 2010
Rendeld meg a Polc.hu-n! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top