Gasztro

Ördögi csirke Marton Levente konyhájából

Az olaszok addig festették az ördögöt a falra, amíg megjelent. Szerencsére. Az ördög nagyon kellemes megnyilvánulási formát öltött magára, semmi szarv, semmi vasvilla, helyette csalogató csirkesült, de figyelem, elkárhozásig tömhetjük magunkat ezzel a csirkével, mégsem tudunk majd betelni vele. Ez a sátán csapdája.

Az ördögi csirke Toszkánában született, lánykori neve pollo alla diavola, s egyesek szerint – így az olasz konyhát jól ismerő Lénárd Sándor remek könyve szerint is – nem annyira az ördög keze műve, mint inkább egy ördöglányé. A sátáncsaládhoz tartozó hölgyek népszerűek a csontja velejéig katolikus Olaszországban, különösen az ördög öreganyja, aki már-már kedves, nagymamás anyóka lehetne, ha nem viselne patákat.

A pollo alla diavola neve eredetileg onnan származik, hogy a hátán felvágott, kilapított egész csirkéket izzó parázs fölött, rácsra fektetve sütötték meg, felső részére pedig egy felforrósított vaslapot vagy vasalót helyeztek, hogy mindkét oldalról egyszerre érje a hő. Így a csirke egész gyorsan átsült, de látványa erősen emlékeztetett azokra a pokolbéli kínokra, amelyekkel a fráterek rémisztgették a népet a horrorfilmek és a költségvetési megszorítások előtti korban.
Ma már néhány hagyományőrző éttermet leszámítva nemigen sütik ilyen módon az ördöglány-csirkét, az „ördögiség” sokkal inkább a csípősségre utal – olyan erősen megfűszerezik pepperonival, hogy a pokol tűzét érezzük végigkúszni a gerincünkön.

Főzz Marton Leventével!Csirke ördöglány módra zöld krumplival

Hozzávalók:

  • 1 kisebb, kb. 1 kg-os csirke (grillcsirke),
  • 3-4 szál friss rozmaring,
  • 1 citrom,
  • 1 vöröshagyma,
  • 1 evőkanál csípős paprikakrém, 1-2 csilipaprika, só, bors, olívaolaj.
  • A zöld krumplihoz: 80 dkg krumpli, 3 csokor petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 1 lila hagyma, 1 evőkanál puha vaj

  1. A csirkét szárnyasollóval vagy erős késsel felvágjuk a gerinc egyik, majd a másik oldalán (az így kieső keskeny farhát jó lesz levesbe). Hátával lefelé erősen a deszkára nyomjuk, amíg teljesen szétnyílik, akár egy könyv. Ezt pillangó-módszernek hívják.

    2.  Dörzsöljük be sóval, borssal, a csípőspaprika-krémmel és olívaolajjal, majd helyezzük egy kerámiatálba, és dobjuk rá a rozmaringokat. A vöröshagymát és a csilipaprikákat karikázzuk fel vékonyan, és szórjuk rá a csirkére. Végül locsoljuk meg a citrom levével, majd a kifacsart citromokat is dobjuk melléje. Fóliázzuk le, és tegyük a hűtőszekrénybe pácolódni legalább 2 órára, de jobb, ha egész éjszakára.

    3. A sütőt melegítsük fel 230 fokra. A csirkéről vegyük le a hagymát, tegyük jól kiolajozott tepsibe, a rozmaringot és a citromhéjat dobjuk melléje. Mellével lefelé süssük 25-30 percig, aztán fordítsuk meg, és süssük újabb kb. 25 percig. Ha nagyon barnul, akkor takarjuk le vízbe áztatott, összegyűrt és kisimított sütőpapírral.

    4. A zöld burgonyához főzzük meg héjában a krumplit, még forrón héjazzuk le, kockázzuk fel. A petrezselymet, a fokhagymát, a lila hagymát és a szoba-hőmérsékletű vajat robotgépben aprítsuk össze, öntsük egy serpenyőbe, süssük 1-2 percig, aztán forgassuk bele a krumplikockákat.

Főzz Marton Leventével!A cikk a Nők Lapja legfrissebb számából származó átvétel.
Az e heti szám tartalmából

  • 4 nő, 4 tánc
  • Gyereket Moszkvából
  • 6 magyar sípálya
  • Exkluzív interjú Stohl Andrással
  • Novodomszky Éva: „Szicíliában sértés a hálapénz!”
  • Idén is kérjünk influenzaoltást?
  • Új év, új én – Négyhetes akcióterv a jobb közérzetért  

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top