Gasztro

Húsbavágóan bizalmas – az 5 legjobb hentes

Nem csak nosztalgikus fantazmagória a régi idők hentes-vásárló közti tisztes bizalma. Újra reneszánszát éli a minőségi hús felfedezése, és ezzel együtt a hentes szakma megbecsülése is visszanyeri megkopott fényét. Lássuk a legnevesebbeket!

Az alapanyag a gasztronómia alfája és ómegája – mondják sokszor, nem is alaptalanul. Ennek ellenére a magukra valamit adó háziasszonyok többsége is a hipermarketek pultjainál szerzi be a minőségi alapanyagtól sokszor fényévekre levő dömpingárut. Húsoknál azonban én nem ismerek tréfát – a hipermarketek előre kimért árui szóba sem jöhetnek, csak a bizalmas kapcsolatban levő hentesektől vásárolok. Lássuk csak, mit is tudnak ezek a hentesek!

Hogy melyik is a jó hentes, mindig megosztotta a piacjárókat. Mindenkinek megvan a tuti embere, barátságok mehetnek gallyra egy-egy ilyen érzékeny téma szóba kerülésénél. Jól emlékszem gyermekkoromból, ha szüleim baráti társaságában szóba került a Tolbuchin körúti Nagycsarnok, rögtön éles vita alakult ki, hogy kinek is van ott jobb hentese. Mindenkinek megvolt a saját, általa legmegbízhatóbbnak tartott favoritja, aki mindig a legszebb, legjobb minőségű árut kínálta, sőt törzsvevőinek még valami extrát is elő tudott húzni a pult alól. Azóta sok idő eltelt, a Tolbuchin körút Vámház körút lett, de a hentesek bizalmi pozíciója továbbra is megmaradt. Vannak, akik tudnak ezzel élni, és vannak, akik sajnos nem.

 Gál József

A leghíresebb magyar hentes Gál József, aki mert merészet álmodni, és pultjába nemcsak a „legtökéletesebb” zsírtalan, vörös húsokat teszi ki, hanem megtalálhatók nála a faggyús, vékony zsírerezetű, márványos, igazán ízletes húsok is. A jelenlegi választékot a vásárlókkal folytatott folyamatos kommunikáció alapján alakította ki, ezenkívül kísérletező ember lévén az évek során kitapasztalta a különböző húsfajták közötti különbségeket, így vevőinek csak az általa legjobbnak vélt árut kínálja.

Húsbavágóan bizalmas - az 5 legjobb hentes
Még több fotót találsz a boltról, ha ráklikkelsz a képre!

Arról is híres, hogy a legtöbb hentessel ellentétben lehet nála érlelt marhát is kapni, azaz több napig (egy-két-három hétig) pihentetik a marhahúst, hogy az enzimek puhábbá, porhanyósabbá varázsolják a húst. Árul T-bone-t, borjúbrízt, marhapofát, mangalicát, bárányt, báránymájat, ököruszályt stb.  (Szerencsére egyre több hentes ismeri fel, hogy létezik egy folyamatosan bővülő vásárlóréteg, akiknek érdemes nemcsak a megszokott húsárut kínálni.)

Gál József
Üzlet: Budapest, V. kerület, Fővám tér – Nagycsarnok, földszint, középső, széles folyosón végig, majd az első üzlet jobbra az utolsó keresztutcán, az őstermelői rész előtt. 

 Török Hentes

2000-ben nyílt a hentesbolt a Budapesten élő török kolónia igényeinek kielégítésére. Ez az a hentes, ahol nemcsak húsvét előtt lehet bárányt kapni, hanem egész évben, jó minőségben. Nemcsak lapockát és combot, hanem bordát és bélszínt is, sőt báránynyakat és belsőségeket is. A húst a vágóhídról szállítják, és a boltban történik a feldolgozás. A bárányon kívül tartanak még csirkét és marhahúst is. Mindezt pácolt, fűszerezett, sütésre kész formában is. A kínálatban szerepel köfte (fűszerezett darált marha vagy bárányhús), csevabcsicsa, báránykebab, valamint csirkemellsaslik. A hentesboltban török élelmiszereket is kaphatunk a joghurttól egészen a török olívabogyóig, de találunk itt fűszereket, padlizsánkrémet, pácolt sült paprikát, fűszeres rizzsel töltött szőlőlevelet is.

Még több fotót találsz a boltról, ha ráklikkelsz a képre!
Még több fotót találsz a boltról, ha ráklikkelsz a képre!

Török Hentes
Üzlet: 1051 Budapest, Magyar u. 52.
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 9–18, szombaton 9–14 óráig, vasárnap zárva.

 Semmelweis utcai csirkés

Ahol a Röser bazár átjárója a Károly körútról a Semmelweis utcára lyukad, ott található jobb oldalon a „Csirkés”. Napközben illat után is mehetünk, mert helyben, frissen sütik a csirkedarabokat, csirkemájat, amit már jó messziről ki lehet szimatolni.

Még több fotót találsz a boltról, ha ráklikkelsz a képre!
Még több fotót találsz a boltról, ha ráklikkelsz a képre!

Gyönyörű baromfihúsuk van és remek libájuk és kacsájuk. Időnként libamájat is kisütnek, ez helyben megvásárolható. Az üzletet nemcsak az ínycsiklandozó illatok miatt lehet könnyen megtalálni, hanem az utcán kígyózó sor miatt is.

Üzlet: 1052 Budapest, Semmelweis u. 19.

 Sonkamester

Árpás László sonkamester a délvidékről érkezett, szakmáját tekintve pedig semmi köze a sonkához, ez nála szerelem. Körülbelül 15 éve kezdte a sonkamesterséget, és saját hibáiból tanult. Elmondása szerint nagyon sok húst kellett kidobnia, míg eltalálta a megfelelő ízesítést. Nagykőrösön van a műhelye, egy feldolgozóüzemben bérel területet, ahol saját maga kísérletezi ki a sonkák és egyéb disznóságok ízesítését. Nagykőrösön dolgozik, Budaörsön lakik, míg üzlete Etyeken található.

A pincesoron csinos kis portál fogadja a vendéget, a nagy, régi ajtón át belépve váratlan látvány tárul elénk: barokk parasztbútorok, csipke, régi fényképek és mázas cserépedények között gyönyörűen megterített asztal áll. Egy kis emelvényen foglal helyet maga a mester az asztalával, a gyönyörű mechanikus szeletelőmasinájával és a kétszárnyú parasztszekrényével, amely magába rejti a ház legértékesebb kincseit. Ebben a belülről megvilágított szekrényben lógnak a csinosra formázott sonkák, kolbászok, kötözött sonkák és fokhagymás szalonnák. Még a kötözés technikája is egyedi, Árpás László maga végez minden feladatot. Egyelőre nehezére esne kiadni a kezéből, pedig egyre nagyobb igény van már most is a termékeire.

Még több fotót találsz a boltról, ha ráklikkelsz a képre!
Még több fotót találsz a boltról, ha ráklikkelsz a képre!

Számos étterem és ínyenc-gourmet bolt áll sorba, hogy hozzá is szállítson a Sonkamester áruiból. Termékei közül a legnépszerűbbek a sonkák, melyek egyedi érlelésűek, egy kicsit füstöltek és szárítottak, majd 9 hónaptól egy évig érlelődnek, de van 6 éves sonkája is.

További termékei: Hosszan érlelt csontos sonka, hosszan érlelt kötözött sonka, fokhagymás, főtt hasaalja szalonna, hosszan érlelt kötözött tarja, paprikás vastag kolbász, zöld borsos kolbász. Húsvétra szarvasgombás, olívaolajas főtt sonkát ígér a mester.

Üzlet:
Etyek, Pincesor, Újhegy út, körülbelül a tizedik pince balra.

Lumi Bt. – Lehel piac

A Lehel piacon van három lelkes, fiatal hentessrác, akik mindig odafigyelnek üzletük áruválasztékára. Gyönyörű húsokat kínálnak, bár náluk még nem kapható T-bone, márványozott hátszín, bélszín. Boldogan tartanának, ha lenne rá kereslet. A vásárlók sajnos még nem nagyon keresik ezeket a húsrészeket, de rendelés esetén szívesen elkészítik, ha a vásárló az egész húsdarabot megvásárolja.

Még több fotót találsz a boltról, ha ráklikkelsz a képre!
Még több fotót találsz a boltról, ha ráklikkelsz a képre!

2005-ben nyitották hentesüzletüket a Lehel piac területén, és azóta számos törzsvásárlójuk lett, akik vakon bíznak a szakértelmükben. Mindenkihez van néhány kedves szavuk, ha valaki vásárlás közben hezitál, azonnal segítenek, hogy melyik húsrészt érdemes vásárolni, sőt elkészítési tanácsokkal, receptekkel is segítséget nyújtanak vevőiknek. Élvezet nézni őket, ahogy a pultjukat rendezgetik; látszik rajtuk, hogy jó érzékkel és szaktudással nyújtják a legjobbat a vásárlóiknak, és mindezt esztétikus formában.

Üzlet: Lumi Bt., Lehel téri piac, Bulcsú utcai bejárattól megközelítve, a középső folyosón található balra.
F410
Infó: www.lehel-csarnok.hu »

Húsbavágóan bizalmas - az 5 legjobb hentes

10 külföldi delibolt Budapesten »

Húsbavágóan bizalmas - az 5 legjobb hentes

15 nélkülözhetetlen konyhai eszköz »

Húsbavágóan bizalmas - az 5 legjobb hentes

A 8 legjobb konyhás webshop »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top