Gasztro

4 tévhit az instant kávéról

Lassan oldódó hiedelmeink.

Bár a magyarok közel kétharmada naponta fogyaszt kávét, mégis zavar él a fejekben a feketével kapcsolatban. A Nescafé felméréséből kiderül, hogy az instant kávét gyakran megalapozatlan vádak érik. A megkérdezettek 16 százaléka tudja csak, hogy az instant valódi kávéból készül. Tízből hatan – tévesen – élénkítő hatását gyengébbnek tartják a géppel főzött kávénál. Napi 2-3 feketének egészségvédő hatása is lehet; ennek ellenére sokan még mindig vízhajtó, csontkárosító szerepet tulajdonítanak neki.

4 tévhit az instant kávéról
 A leggyakoribb tévhitek az instant kávéval kapcsolatban:


1. tévhit: Az instant kávé mesterséges.

Tény: Az instant 100% valódi kávéból készül.

A felmérésben megkérdezettek közel harmada tévesen úgy véli, hogy az instant kávéba mesterséges anyagok kerülnek a készítéskor, ráadásul egyharmaduknak fogalma sincs, hogyan és miből készül ez a fajta fekete. Pedig az instant teljes mértékben valódi kávé, arabica és robusta fajták keveréke. A két fajta keverésének aránya adja meg a különböző instant kávékra jellemző ízt.

A granulátum összetételével kapcsolatban is változóak a vélemények: a válaszadók 38 százaléka tartja pótkávénak az instantot. Míg a pótkávé összetevői gabonafélék lehetnek, mint például a cikória – melynek íze hasonlít kissé a kávéra –, addig az instant termékek 100% valódi kávéból készülnek.


4 tévhit az instant kávéról2. tévhit: Az instant kávéban vannak adalékanyagok.

Tény: Az egyetlen adalék a forró víz, amelyet mi magunk öntünk hozzá.

Az instantról csak minden második megkérdezett tudja, hogy valódi kávébabból lefőzött kávéból készül. Az őrölt pörkölt kávé lefőzését követő vízelvonással készítik a granulátumot. Ezt a vízelvonást pótoljuk, amikor az instanthoz öntjük a forró vizet. Így az eredeti lefőzött kávét nyerjük vissza. „Sem tartósítószerre, sem adalékanyagokra nincs szükség ahhoz, hogy a kávégranulátum megőrizze frissességét” – mondja Tóth Tímea, a Nestlé dietetikusa.

3. tévhit: A főzött kávé jobb.

Tény: Az instant ereje és íze ugyanolyan, mint a főzött kávéé.

A kutatásból kiderült, hogy 60 százalék nem tartja olyan erősnek az instant kávét, mint főzött társait. Mivel az instant egy előfőzött kávé, rajtunk múlik, hogy milyen erősre és ízesre szeretnénk elkészíteni. Mindez attól függ, mennyi forró vizet vagy tejet öntünk a granulátumhoz. Az instant kávé antioxidáns hatású polifenol-tartalma sem tér el a főzött verziótól, sőt jó hír, hogy a feketénkhez hozzáadott tej sem ront az egészségvédő hatáson. Így napi 2-3 csésze akár instant, akár főzött kávé elfogyasztása hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez.

4. tévhit: A kávé vízhajtó.

Tény: A sejten belüli folyadékmennyiségre nincsen hatással.

A kávéról a válaszadók harmada azt gondolja, hogy dehidratálja (kiszárítja) a szervezetet, pedig nincsen hatással a sejten belüli folyadékmennyiségre, sőt részét képezheti a napi folyadékbevitelnek. A feketéhez sok tévhit kötődik, például hogy csontritkulást okoz, hogy emeli a koleszterinszintet és a szívritmuszavar kockázatát. Ezzel szemben a legfrissebb kutatások szerint a normális vagy már beállított vérnyomással rendelkezők is nyugodtan elfogyaszthatnak napi 1-3 csészével. Még a kismamáknak sem tiltott a kávézás; a magzat élénkségét szem előtt tartva 1-2 kávé megengedett lehet ebben az időszakban is.

Tudtad? A NESCAFÉ azonnal oldódó kávé története egészen 1930-ig vezethető vissza, amikor a brazil kormány megkereste a NESTLÉ szakértőit: olyan terméket szerettek volna kifejleszteni, amelyből pusztán víz hozzáadásával tökéletes kávé nyerhető. Majd egy évtizednyi kutatás után így született meg a svájci Orbe-ban a közkedvelt ital, a NESCAFÉ. Az 1940-es években az Egyesült Államokban hamar népszerűvé vált a minden különösebb felszerelés nélkül elkészíthető kávéfajta. Az ital népszerűsége az 1950-es évektől tovább nőtt. Egyre-másra jelentek meg a különleges változatok – például a koffeinmentes vagy a tejporral kiegészített azonnal oldódó kávék. Nálunk 1962-ben jelent meg először a NESCAFÉ. Érdekesség, hogy a holdra szálláskor az Apollo–11 személyzete is vitt magával a Nestlé instant kávéjából 1969-ben! 


További információk:
www.eletmodkozpont.hu »

4 tévhit az instant kávérólÉdes csábítás: kávés csokoládétorta
Két izgalmas íz egyesülése: az ínycsiklandó csokoládé bársonyossága és a kávé fanyar aromája egy könnyű desszertben alkot tökéletes párost.
Receptért katt ide! »

Fűszeres kávé »
Narancsos kávé »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top