Gasztro

Delitippek: 5 ínyencbolt

Bátran készítsünk karácsonyra a megszokottól eltérő ízeket, biztos sikere lesz, ha a halászlé és a bejgli mellett idén meglepetés ínyencségekkel is előrukkolunk. Felkerestük a legjobb delikáteszeket.
 Culinaris

A Culinaris a delikateszek királya, a gourmet-k magyarországi Mekkája. Ebben az üzletben már nemcsak alapanyagokat lehet kapni, hanem életérzést is. A Hunyadi téren lévő apró üzlettel kezdődött a Culinaris története – két gasztronómia iránt elkötelezett amatőr szakács nyitotta meg. Kezdeti árukínálatukat Budapest eldugott helyeiről szerezték be, mára három üzlettel rendelkeznek és egy étteremmel. A kínálatot folyamatosan frissítik, és törekszenek a legjobb minőség beszerzésére. Külföldi útjaik során kóstolnak, ismerkednek, utánanéznek, megnéznek, majd ha valami elnyerte tetszésüket, megállapodnak, és bekerül az üzlet választékába.

Ma már több mint 10 ezer termék található a polcokon. A kínálat igyekszik sok külföldi konyha alapanyagát tükrözni, de széles a sajt-, a sonka-, szalámiválaszték is, van friss pékáru és érdekes zöldségek, gyümölcsök, valamint rengeteg friss fűszernövény. Akinek valami speciális hozzávalóra van szüksége egy érdekes recept elkészítéséhez, a Culinarisban nem fog csalódni, itt biztos megleli. Ha mégsem, a tulajdonos lehet, hogy fantáziát lát benne és beszerzi, mi több, már a kínálatában is fog szerepelni.

Még több fotóért katt a képre!
Még több fotóért katt a képre!

A csokoládék is a legjobb minőségűek, a fűszeres elvhez hűen fűszeres csokik is vannak, melyek meglepő ízkombinációja váratlan aromákat produkál (pl. eper- és zöldbors-csokoládé). Az olajválaszték is kimagasló, a többféle és fajta olívaolajon kívül találunk avokádó-, argan-, pisztácia-, mandula-, szezámmag- és különböző ízesített olajat is. Ugyanilyen széles az ecet-, a tészta-, a rizskínálat is. Válogathatunk továbbá neves hazai és külföldi pincészetek borai közül, magas minőségű, jó pezsgők és érdekesebb párlatok is helyet kaptak e gourmet-kincsesbányában.

A Culinaris, hogy vevőinek gyakorlatban is megmutathassa áruit, Ízakadémiáján főzőkurzusokat tart, ahol lelkes amatőrök profi szakácsok előadásában ismerkedhetnek meg egy-egy fűszerrel, zöldséggel, alapanyaggal, borral egy vacsoramenü elkészítése során.

A boltok címei:
1036 Budapest, Perc u. 8.
1055 Budapest, Balassi Bálint u. 7.
1067 Budapest, Hunyadi tér 3.
Honlap: www.culinaris.hu »

 Sarki Fűszeres

Újlipótváros legszebb épületében található a környék egyik leghangulatosabb üzlethelyisége. A három jó ízlésű tulajdonos 2009 tavaszán nyitotta meg gourmet-kávézó-bisztróját. Komoly előkészületek és tudatos vizsgálódás előzte meg a Sarki Fűszeres megnyitását. Két vendéglátós szakember és egy sportoló álmodta meg ezt a delikateszre épült bisztró-kávézót.

A választék a körültekintően megválogatott hazai és külföldi borokra, francia, olasz sajtok, olasz, spanyol, magyar érlelt sonkákra és szalámikra épül, ezek kiegészítőjeként a pultban friss, házi készítésű kőrözött, tepertőkrém és lilahagyma-lekvár csábítja a betérőket.

A tulajdonosok a kifogástalan külföldi termékeken kívül fontosnak tartják, hogy hazai termelők jó minőségű árui is megtalálhatók legyenek az üzletben. A sajtok közül a Sándor Tamás-féle bükki kézművessajtok és a sváb Stelcz hentes füstölt áruja, valamint a nagybörzsönyi lekvárok is a magas élvezeti értéket, a jó minőséget képviselik.
Finom, friss pékáru mindennap érkezik, és ha valaki reggel egy vajas kiflit szeretne a kávéja mellé, itt garantáltan a legfinomabb vajjal, a legfinomabb sós vagy só nélküli kiflit fogja megkapni.

Még több fotóért katt a képre!
Még több fotóért katt a képre!

Az üzlethelyiség nem nagy, de az előtte lévő teret egész évben maximálisan kihasználják. Ilyenkor télen melegítőberendezések biztosítják a hideg elleni védelmet. A fatüzelésű sparhelten forralt bor, a kemencében sült gesztenye, sütőtök és héjában sült burgonya még a fagyos lelkeket is felmelegíti.

A Sarki Fűszeres kávézója remek kávét kínál, hozzá reggelente ropogós croissant-nal és csokis párnával. Ha valaki nagyobb reggelire vágyik, az sem fog csalódni: finom szendvicsek, saláták közül tud választani.
A személyzet segítőkész, barátságos, mosolygós és mindenkihez van egy-egy jó szavuk.

Cím: 1137 Budapest, Pozsonyi út 53-55.
Honlap: www.sarkifuszeres.hu »

 1000 fűszer

A Fény utcai piac legalsó szintjén található boltot 8 éve nyitotta egy hölgy ázsiai származású barátnőjével. Akkoriban főleg távol-keleti fűszerek és alapanyagok szerepeltek a kínálatban, az évek során azonban az üzlethelyiség és a kínálat is bővült. A mostani választékot már a vevők alakították ki.

Megtalálhatóak a reformétkezéshez szükséges élelmiszerek, a ma divatos japán konyha, ezen belül a sushikészítés hozzávalói, széles a filteres, a szálas és gyógyteaválaszték is. A szárított fűszerkínálatra a tulajdonoshölgy nagyon büszke, akárcsak a friss zöldfűszer-kínálatra, melyből a hagyományos zöldfűszereken (kakukkfű, bazsalikom, menta, rozmaring stb.) kívül ázsiai friss zöldfűszerek is kaphatók, pl. galanga, kaffir lime levél, thai citromfű.

Még több fotóért katt a képre!
Még több fotóért katt a képre!

A bolt méretei ellenére széles a rizsválaszték: sushi, basmati, arborio rizotto rizs közül lehet választani, de megtalálhatóak a különböző olasz, kínai, japán tészták és rizslapok is.

A vásárlók főleg környékbeliek, világot látott fiatalok, kísérletező kedvű idősek és környéken lakó, dolgozó külföldiek. Egy ilyen külföldi neves fotós, David Shepherd képei díszítik a falakat.
A személyzet nagyon kedves, közvetlen és segítőkész; Laci, a bolt szíve mindenről szívesen ad felvilágosítást!

Cím: 1024 Budapest, Lövőház u. 12.
Nyitva: H–cs: 9–18, P:  8–18, Szo:  7.30–14

 Aranytálca Gurmandéria

Még több fotóért katt a képre!
Még több fotóért katt a képre!

A XII. kerület központjában, a polgármesteri hivatal és a Szamos cukrászda tőszomszédságában, a kis „városközpont” közepén található az Aranytálca Gurmandéria. A hangulatos üzletben kávézó is üzemel, ahol reggeli ottjártamkor a törzsvendégek iszogatták meleg kávéjukat.

Az üzletben szép hűtőpult fogadja a vásárlókat, benne olasz, osztrák sonkák, francia pástétomok, házi készítésű sült libamáj, valamint francia sajtkínálat, kiegészülve a felcsúti André-féle kézműves kecskesajtokkal. A sajtpult mellett található pékáruk frissek, finomak és egészségesek. A mellette álló hűtőben sorakoznak a jó minőségű magyar tejek, tejtermékek, valamint a kézi készítésű olasz tészták. A másik oldalon található a kávéspult, és mellette a polcokon a fűszerek: Jamie Oliver fűszerek és paszták, tészták, mustárok, érdekes és fűszerezett sók, francia lekvárok, sós karamell, édességek, csokoládék és hazai, valamint külföldi borok.
A pultban található felvágottakból és sajtokból szendvics is készül, kívánság szerint.

A bolt előtt lévő teraszon egész decemberben hétfőtől vasárnapig forralt bor, meleg tojáslikőr, forró csokoládé és házi sült libamájas kenyér kapható lila hagymával.

Cím: 1124 Budapest, Kiss János altábornagy u. 54.
Honlap: www.aranytalca.hu »

 Ázsia Bt.

Még több fotóért katt a képre!
Még több fotóért katt a képre!

Budapest első egzotikus élelmiszereket árusító boltja, mely mára már csak nevében hordozza a keleti orientációt. 1988-ban alapította egy magyar házaspár, nekik korábbról voltak már tapasztalataik az élelmiszer-kereskedelemben. Az ázsiai konyha szerelmeseiként ezt a szenvedélyüket igyekeztek apró üzlethelyiségükben, a Nagycsarnok aljában megvalósítani. Kezdetben csak kínai alapanyagokat forgalmaztak, később a szomszédos Közgáz számos ázsiai származású hallgatója volt segítségükre a kínálat kialakításában, így bővült a választék vietnami, laoszi, kambodzsai élelmiszerekkel.

Mára a kínálat nemzetközi: olasz, mexikói, indiai, angol és amerikai alapanyagokat, sőt a reformétkezéshez szükséges hozzávalókat is megtalálunk itt.
A legnépszerűbb és legkeresettebb termékek a sushikészítéshez szükséges alapanyagok: a bőséges rizsválasztékban megtaláljuk a kerek szemű sushirizst, lehet kapni norilapokat (algalapok), mirint vagy rizsecetet, wasabit krém, illetve por formában, és megfelelő sushiméretre szeletelt fagyasztott halakat, rákokat, melyek kiengedés után azonnal használhatók. Az elkészítéshez nélkülözhetetlen „felszerelés” is megvásárolható késsel együtt, és van félkész misoleves is.

Az Ázsia Bt. boltja híres a több mint egy egész falfelületet beborító fűszerpolcáról: 100 alapfűszert és 400 fűszerkeveréket találhatunk itt saját csomagolásban.
Az üzlet választékában jelentős szerepet kapnak a cukrászati dekoranyagok és alapanyagok is. Többféle süthető és bevonó csokoládépasztilla kapható, és rengeteg díszítőanyag közül lehet választani. Itt mindig kapunk nagyobb kiszerelésben natúr vagy színezett marcipánmasszát, puha kandírozott gyümölcsöt. A tulajdonosok ünnepek körül különösen odafigyelnek, hogy az ünnepekhez köthető termékekből bőséges kínálat legyen a polcokon.

A mélyhűtőpultban félkész és készételek, erdei gombák, zöldségek, halak, illetve tenger gyümölcsei sorakoznak, míg a hűtőben friss európai és ázsiai fűszernövényt találunk.
Az élelmiszereken kívül konyhai eszközöket is forgalmaznak, többféle rizsfőző, bambuszpároló, mozsár, tálka, pálcika, kínáló közül lehet választani.

A vásárlók legnagyobb része hagyományos magyar fogyasztó; a kísérletező kedvű fiataloktól, a fűszerért betérő nyugdíjas nénikig mindenki megfordul itt, de sok a környéken lakó, dolgozó külföldi vásárló is.
Webáruházukon keresztül is tudunk vásárolni, ezt főleg a vidéken élők használják rendszeresen.

A Nagyvásárcsarnokban lévő helyiséget az üzlet kinőtte, tavasszal költözik jóval nagyobb alapterületre a közvetlen közelben nyíló CET komplexumba.

Cím: 1093 Budapest, Vámház körút 1–3.
Honlap: www.azsiabt.hu »

 További üzletek:


Szép Kis India

Az indiai alapanyagokon kívül afrikai, kubai, indonéziai, Fülöp-szigeteki konyha hozzávalói találhatók meg, valamint néhány népszerű angol termék.
Cím: 1072 Budapest, Wesselényi u. 36.
Honlap: www.exoticindia.hu »

Hanna Fűszerszalon
A fűszereken és fűszerkeverékeken kívül forgalmaznak fűszeres mézeket, fűszeres olajokat, valamint lekvárokat, Jamie Oliver termékeket és még sok egyebet. Érdemes a webshopjukban is körülnézni!
Cím: 1053 Budapest, Veres Pálné u. 16.
Honlap: www.hannafuszer.hu »

Piccante Delicatesse
Hangulatos kávéházzal kiegészített delikateszbolt a Szépvölgyi úton, főleg olasz és francia termékekkel. A csemegepultban sonkák, szalámik, páték, mousse-ok, terrine-ek, sajtok, olajbogyók, a hűtőpultban vajak, friss házi tészták, tejtermékek kaphatók. Átgondolt a borválaszték is. A pékáru mindig friss, helyben sül, akár rendelésre is.
Cím: 1037 Budapest, Szépvölgyi út 63/A.
Honlap: www.piccantedelicatesse.hu »

Tirah Shop
Török, arab élelmiszereken kívül megtalálhatók a boltjaikban az indiai, japán, thai alapélelmiszerek, illetve az olasz konyha néhány hozzávalója.
Cím: Budapest VIII. ker., József körút 69.; és Budapest XIII. ker., Lehel Piac utcaszint (tojásosok mögött).

Hamarosan nyílik: Baldaszti’s
Januárban várható annak a csúcsminőségű gourmet-boltnak a megnyitója, mely Budán a Lánchíd utcában nyílik. Az üzlet kínálatának, valamint a bisztró-kávéház koncepciójának kialakításában Mautner Zsófi és Segal Viktor nyújtottak szakmai segítséget a tulajdonosok részére. Az üzlet a lehető legmagasabb minőségű árukat fogja kínálni a fűszerektől a lekvárokig.

Karácsonyi deli tippek Csokiban utaznak
Egy közgazdász, egy újságíró és egy cukrász. A közös bennük az, hogy szeretik a lyukas csokoládét, a kerek csokoládét, a töltött csokoládét… és ma már hivatásszerűen is a mesés édességgel foglalkoznak.
Interjú Wagner Beával, Bilák Imrével és Mészáros Gáborral »
Karácsonyi deli tippek A legjobb szakácskönyvek karácsonyra
A csúcsgasztró nemcsak a szájnak, de a szemnek is ékesen szólhat. Karácsonyra akár a saját gyomrod is megajándékozhatod ezekkel az „ínycsiklandozó” könyvekkel. A legjobbakból válogattunk! »
Karácsonyi deli tippek A gasztrokozmopolita főváros – 10 külföldi delibolt Budapesten
Elmondható-e már Budapestről, hogy itt minden kapható? Ki kell-e még ugrani Bécsbe egy-egy speciális fűszerért, vagy itthon is beszerezhetjük? Kinyomoztuk! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top