Gasztro

SZÍVÜGYÜNK A MAGYAR HAL

Az egészségtudatos táplálkozás jelentősen befolyásolja egészségünket, erősebbé teszi szervezetünket a betegségekkel szemben. A halhúsban nagy mennyiségben található omega–3 zsírsav, mely a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében nagyon fontos szerepet játszik. Az omega–3 zsírsav bevitele 25–30%-kal is csökkenteni tudja a trigliceridszintet, ezért a táplálkozáskutatók heti rendszerességgel ajánlják a hal fogyasztását.

SZÍVÜGYÜNK A MAGYAR HAL

A kismamák számára elengedhetetlenül fontos ezeknek a tápanyagoknak a bevitele a szervezetbe, mert jelentősen csökkenthető általuk a koraszülés veszélye.

A halhús laza szövetszerkezetű, így könnyen emészthető és alacsony kalóriatartalmú.

Proteinjei tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, tápértékük magas.

Kedvező az energia- és zsírtartalma, 15–20%-os fehérjetartalma alkalmassá teszi arra is, hogy a testtömegcsökkentő étrendekbe is jól illeszkedjen.

HAL ÉS A KARÁCSONY

Karácsonykor a magyar asztalra hagyományosan hal kerül, mely a néphit szerint a bőséget szimbolizálja a következő esztendőben. A karácsonyi menü elképzelhetetlen halászlé nélkül. Az alábbi recept alapján gyorsan ízletes vacsorát készíthetünk!

SZÍVÜGYÜNK A MAGYAR HAL

BAJAI „HALÁSZOS” HALÁSZLÉRECEPT (5 fő részére)

Hozzávalók:

  • 3 kg tisztított hal, melynek ¾-e ponty
  • 3 fej vöröshagyma
  • 3 púpozott kanál pirospaprika
  • 3,5 l víz
  • ízlés szerint só
  • 4-5 db erős cseresznyepaprika
SZÍVÜGYÜNK A MAGYAR HAL

A halat beirdaljuk, felszeleteljük, a fejeket félbevágjuk, az egészet besózzuk, majd kis időre félretesszük. A vöröshagymát felkockázzuk, majd a bográcsba beletesszük a halat és a hagymát. Felöntjük vízzel, amit nagy tűzön felforralunk. 15-20 perc után, ha elforrta a habját, beletesszük a pirospaprikát, a belsőségeket és ízlés szerint a csípős paprikát. Ezután még 25 percig erős tűzön főzzük.

A halászléhez gyufatésztát főzünk, melyet külön tálalunk.

A recept külön előnye, hogy 1 óra alatt az asztalon gőzölög a friss, kitűnő halászlé.

Jó étvágyat kívánunk!

További receptek: http://www.magyarhal.amc.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top