Gasztro

Csinálj csokit porszívóval!

A tájékozott olvasó bizonyára rákérdez magában: miféle könyvet alkotott újfent a világkonyha bűvészkedő séfje? Nos, elárulhatjuk: tartalmában és formájában egyaránt lenyűgözőt.

A tökéletesség nyomában – Klasszikus ételek újragondolva És ez persze nem véletlen, hiszen aki tökéletességre törekszik az egyik oldalon, a másikon sem lehet tökéletlen. Heston Blumenthal esetében szó sem lehet semmiféle kettősségről. De azt is jó előre sietünk megjegyezni, hogy a szerényebb életlehetőségek között élő olvasók óvatosak legyenek, nehogy frusztrálttá váljanak attól, amit Heston jó 300 oldalon elébük tár. Mert az mind-mind annyira a csúcson van, mint az a néhány száz hegymászó, aki feljutott az Everest-re, aztán élve le is jött onnan.

Azt persze nem állítjuk, hogy Hestont utánozni nem is érdemes, hiszen mindenki valahol alul kezdte a hegymászást. Meg aztán akibe játékos, kísérletező kedv szorult, az igenis próbálkozzék! Pláne, ha a modellt már a kezében tartja!

Mit is olvashatunk és láthatunk Blumenthal művében? Nem kevesebb, mint 8 hétköznapinak számító őseurópai étel újragondolt elkészítése köré csoportosuló óriási értékű kulináris ismerethalmazt. Mert hát enélkül ki merne könyvet írni a sült csirkéről, pizzáról, sült kolbászról, steakről – hogy tovább ne is soroljam. Persze ha Heston Blumenthalnak magyar kötődései is lennének, talán még a mi lecsónkat, gulyásunkat, pörköltjeinket is bevette volna a kínálatba. De senki se bánkódjék: ez majd egy magyar séfre vár, akit talán éppen e könyv megismerése inspirál, hogy elinduljon az ízlelőbimbók és agyi éhségközpontok meghódítása felé vezető rögös úton.

Nos, még valamit a könyvről (amit úgy is meg kell venni karácsonyra!): ezúttal ez most nem csak egy szakácskönyv! Ez bizony a legjobb értelemben vett ismeretterjesztés, életmódtörténet, riportgyűjtemény, ódaikus értekezés és nem utolsósorban nyálcsorgató képalbum az ételekről és az élelmiszerekről. Szóval a művelt ember nélkülözhetetlen tudástára, aminek birtoklására mindannyian vágyunk. Rajta hát, csak bele kell kóstolni!

Tipp: így készül a híres sültszalonnás-tojásos fagylalt!

Heston Blumenthal, a világ egyik legelismertebb séfje, hírnevét éttermében, a neves The Fat Duckban alapozta meg olyan eredeti – és sok számára talán bizarr – fogások megalkotásával, mint például a csigakása, a nitrogénnel hűtött rántotta és a sültszalonnás-tojásos fagylalt. Ezt követően Heston elhatározta, hogy ideje visszatérni az alapokhoz: kreatív tehetségét a legismertebb, de gyakran rosszul elkészített ételek újbóli felfedezésére összpontosította.

Körbeutazta a világot nyolc olyan étel “tökéletes” változata után kutatva, melyek az európai konyha kulináris örökségének alapjait képviselik:

-sült csirke sült burgonyával,
-pizza,
-sült kolbász tört burgonyával,
-steak,
-bolognai spagetti
-fish & chips (rántott hal sült burgonyával),
-Fekete-erdő torta,
-szirupos tortafagylalt.

A “tökéletességről” megoszlanak a vélemények, ezért Heston szakértőkkel és szakácsokkal folytatott beszélgetéseit, valamint saját kulináris és tudományos kísérleteit is felhasználva nekilát kideríteni, mi teszi e közismert étkeket ilyen elfogadottá. Felkutatja minden étel eredetét, segít megtalálni a legjobb hozzávalókat, és természetesen azt is kideríti, hogyan -és miért így- tudjuk e fogásokat a legtökéletesebben elkészíteni. Menet közben értékes főzési tanácsokkal szolgál; mindent megtudhatunk attól kezdve, hogy a sütéshez hogyan szeleteljük megfelelően a burgonyát, miként válasszuk ki a legalkalmasabb marhahúst, milyen titkos összetevői vannak a tökéletes bolognai spagettinek, egészen addig, hogy miként lehet megragadni egy “fish & chips” bolt lényegét egy parfümös üvegben, valamint hogy hogyan tudunk házilag buborékos csokoládét készíteni porszívó segítségével.

Heston Blumenthal: A tökéletesség nyomában – Klasszikus ételek újragondolva
Fordította: Kiss Dóra
Kiadó: Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2010
A könyv ára: 4.900,-Ft
Tipp: rendeld meg a Polc.hu weboldalon! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top