Gasztro

Kókusz és datolya: 2 különleges ünnepi édesség

Az egyik sütit a kókusz teszi ellenállhatatlanná, a másikat pedig datolyával bolondíthatod. Bármelyik az asztalra kerülhet: az ünnepi vendégsereg biztosan nehezen teszi majd le a desszertes villát!
 Csokoládés kókusztorta

Hozzávalók 10-12 szelethez:

Kókusz és datolya: 2 különleges ünnepi édességA tésztához:

20 dkg liszt + a forma kiszórásához
10 dkg cukor
15 dkg vaj + a forma kivajazásához
4 evőkanál kakaópor
3 tojás
csipet só
1 teáskanál sütőpor
1 dl tej

A kókuszkrémhez:

4 tojássárgája
4 púpozott evőkanál cukor
2 dl tej
1 darab kókuszdió leve (ez nem kókusztej!) és húsa

A kókuszdió tetején találunk három bemélyedést: szúrjuk fel az egyiket, folyassuk ki rajta és fogjuk fel a gyümölcs levét, ezután kalapáccsal üssünk egy nagyot a kókuszdióra.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Keverjük össze a tészta hozzávalóit kézi mixerrel, nagy fokozaton. Vajazzunk, lisztezzünk ki egy 18 cm-es tortaformát, öntsük bele a tésztát, és 45–50 perc alatt süssük készre. Várjuk meg, míg kihűl, ekkor vegyük ki a formából, és vízszintesen vágjuk három lapra.

Készítsük el a krémet: A tojássárgákat keverjük fehéredésig a cukorral. Ha habos és fehér, adjuk hozzá a tejet és a kókuszdió levét, majd takaréklángon, folyamatosan keverve sűrítsük be a krémet. A kókusz húsának háromnegyedét reszeljük le sajtreszelőn, és keverjük a krémbe. Rétegezzük össze a tésztalapokat a krémmel, hagyjunk egy keveset a tetejére és az oldalára is. Díszítsük a tortát a maradék, káposztareszelőn lereszelt kókusszal. Tálalás előtt tartsuk hideg helyen.

Tipp: Ha a három bemélyedés penészes, ne vegyük meg a kókuszdiót!

Elkészítés: 40 perc
Sütés: 50 perc

 Datolyás gyümölcskenyér


Kókusz és datolya: 2 különleges ünnepi édességHozzávalók 4 személyre:

20 dkg datolya
20 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg mazsola
5 dkg mogyoró
10 dkg liszt + a forma kiszórásához
8 dkg barna cukor
5 dkg vaj + a forma kivajazásához
2 tojás
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál tej
1 teáskanál sütőpor
1 citrom lereszelt héja
1 mokkáskanál reszelt szerecsendió

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Magozzuk ki a datolyát, majd vágjuk össze az aszalt barackkal együtt. Keverjük el a mazsolával, a citromhéjjal és a durvára tört mogyoróval. Elegyítsük a lisztet a sütőporral, a kakaóval, a szerecsendióval és a cukorral, majd keverjük össze az aszalványokkal. Enyhén verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá az olvasztott vajat és a tejet, majd keverjük össze a többi hozzávalóval. Kivajazott-lisztezett őzgerincformába töltve süssük készre körülbelül 50-60 perc alatt, tűpróbával ellenőrizzük.

Elkészítés: 15 perc
Sütés: 60 perc

Kókusz és datolya: 2 különleges ünnepi édesség

2 illatos sütemény karácsonyra »

2 különleges ünnepi édesség

A 8 legszükségesebb sütőforma » 

2 különleges ünnepi édesség

Kata szelet »

Cikkünk a Nők Lapja Konyha novemberi számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top