Gasztro

Gordon Ramsay: Játék a tűzzel

Ismerd meg az igazi Gordon Ramsay-t, a goromba és nyers modorú sztárszakácsot!

Gordon Ramsay: Játék a tűzzelMi tagadás: a szabadszájú séf meghódította a világot! Legalábbis azt a részét, amelyik őszintén szurkol felfelé ívelésének, amelyik szereti szókimondó stílusát és azt is, amelyik olyan szerencsésnek mondhatja magát, hogy főztjébe is belekóstolhat. Ám biztosak lehetünk benne, hogy legalább ugyanennyien vannak az ellenérdekelt oldalon is! Tehát akik a bukását várják, akik csak szeretnék kimondani a szót, és akik belekóstoltak a főztjébe és elöntötte őket a sárga irigység. Mily szerencsésnek tudhatjuk magukat, hogy egyik kategóriába sem tartozunk! Így legalább higgadtan szemlélhetjük Gordon Ramsay „játékát a tűzzel”.

A jól eltalált cím ugyan képletes, mégis roppant jól jellemzi azt az élet-halál harcot, amit egy rangját kivívó séfnek a könyörtelen világban megélnie kell. Mert nem elég elérni a Michelin-csillagot (az ő esetében már többes számban kell, hogy beszéljünk!), de meg is kell tartani azt! Márpedig a séf munkája – és ezt tőle tudjuk a leghitelesebben – csapatmunka. A csapat nem kap csillagot, a séf viszont igen. Ha a csapat is úgy akarja. Ramsay ezzel is tisztában van, ezért is törekszik arra, hogy kinevelje rangtársait, akik idővel akár konkurenssé, sőt ellenféllé is válhatnak. Mégis Ramsay számára ez tűnik járható – és tegyük hozzá: becsületes! – útnak. Minderről legújabb magyarul megjelent kötetéből értesülhetünk. És hát arról is, hogy a versengés iránti olthatatlan vágyakozásában minden eladott példánnyal közelebb jut az annyira vágyott legnagyobb példányszámhoz. Segítsünk neki? Talán a szellemi élvezetért, amit az étkek és étkezés körüli cseppet sem békés világról nekünk átnyújt, nos talán ezért megéri!

A „Játék a tűzzel” Ramsay útjának elképesztő történetét dokumentálja: hogyan válhatott beosztott szakácsból a konyha szupersztárjává. Gordon keresetlen stílusban mesél a kockázat és a kaland iránti szenvedélyéről, s megosztja olvasóival jól megérdemelt sikerének titkait.
Ramsay olyan mélységeket és magasságokat járt meg, glasgow-i éttermének csődjétől kínos kalandjáig az adóhatósággal, ami egy gyengébb embert összeroppantana. Gordon azonban elébe ment a kudarcnak, szinte minden nehézséget leküzdött, így lett belőle a világ egyik ünnepelt séfje, aki ráadásul lebilincselő tévés személyiség és egy nemzetközi étterembirodalom feje is.

Gordon Ramsay:

Játék a tűzzel – A legvagányabb séf elképesztő életútja
Fordította: Csonka Ágnes
Kiadó: Alexandra Könyvesház Kft. Alexandra Kiadója, 2010
A könyv ára: 2999 Ft
Tipp: rendeld meg a Polc.hu weboldalon! »

 

Gordon Ramsay: Játék a tűzzelGordon Ramsay karácsonyi menüje

A sztárséf útmutatásai alapján egy könnyű karácsonyi vacsora erejéig konyhádba varázsolhatod a rafinált francia és a csodás amerikai gasztronómia remekeit. »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top