Gasztro

Ajándéklista borbolondoknak

Már bőven advent van, úgyhogy itt az ideje átgondolni, mit is kéne adni a boros barátunknak. Bort semmiképpen!

Mostanra már mindenkin rajta van a karácsonyi para, úgyhogy itt az ideje átgondolni, mit is kéne adni annak a jóbarátnak, aki csak felhős tekintettel hajlandó kiejteni azt a száján, hogy Villány, vagy annak a családtagnak, aki kiröhögi a borsznobokat, de a savtartalomra grammban tippel, és folyton az almasavbontásról magyaráz a vacsoraasztalnál. Nos, bort, azt semmiképpen.

Csak mellényúlni lehet – ha egészen véletlenül ismerjük is az ízlését, kedvenc termelőjét és fajtáját, az évjárat biztos nem fog stimmelni. Nem beszélve arról, ha mi magunk nem értünk a borhoz: túl könnyű olyat ajándékozni, amire a legkedvesebb ajándékozott is csak annyit mond – „főzni jó lesz”. Ez pedig természetesen azt jelenti, hogy még főzni sem lesz jó. Higgyetek nekem, sok környékbeli csöves érezte már jól magát az évek során az innen-onnan bekapott ajándék piáktól.

Ne ajándékozzunk kézenfekvő és akciós borbigyókat sem: a karácsonyfa alakú dugó és az első használatra elgörbülő, ámde mívesen faragott dugóhúzó a legjobb esetben is a fiók alján, majd egy jótékonysági vásáron végzik. Borhőmérőt sem használ soha senki. Még udvariasságból sem.

Ami már jobb választás lehet az a nem túl kézenfekvő (ám persze természetesen teljesen felesleges) borbigyó: mondjuk dekantáló-tisztító gyöngyöcskék vagy kefe, dekantálóba való szűrő, esetleg nagyon márkás és darabra kapható (~ méregdrága) kóstolópohár a kedvenc fajtájához. Ne riasszon el senkit ezeknek a cuccoknak a tök felesleges mivolta – ha szépek, én például erősen kattanok rájuk.

Amivel viszont biztos a siker, azok a fogyóeszközök. Ilyen lehet a pohárjelölő – főként, ha a delikvens gyakran rendez bulit –, a cseppőr vagy a vákuumdugó (amihez ha csak pótdugókat akarunk venni, akkor nem árt kinyomozni az eredeti készlet márkáját). Cseppőrből akár névre szóló darabokat is csináltathatunk: azzal aztán igazán nagyot lehet villantani a következő kóstolón!

 Vacuvin Party Pohárjelölő ( 1890 Ft/12 db)
Vacuvin Party Pohárjelölő (Bortársaság, 1890 Ft/12 db)
A Nők Lapja Cafén vezeti internetes naplóját Sára, aki legújabb bejegyzésében nemcsak arról írt, vajon mi lehet az ideális karácsonyi ajándék boros ismerősünknek, de arra is ad tippeket, mit igyunk a fa alatt.
Sommás kijelentések, szélsőséges szubjektivitás, hormonok dúlta érzékszervek. Borblog nőknek. »
Ajándéklista borbolondoknak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top