Gasztro

A 8 legszükségesebb sütőforma

Tökéletes süteményekhez jó tepsikre és sütőformákra van szükség. Némelyik azért kell, mert valóban nélkülözhetetlen a konyhában, némelyik pedig azért, mert belehalunk, ha nem lehet a miénk.

1. Nagy tepsi vagy sütőlap

Egy nagy tepsi a legtöbb sütőhöz alapból jár, ha nem, akkor viszont érdemes inkább sütőlapot venni. Aprósüteményekhez, linzerkorongokhoz és mézeskalácshoz nélkülözhetetlen, illetve kisebb tepsiben nagyon macerás egy tisztességes adagot kisütni. A sütőlap annyival jobb a tepsinél, hogy többlapos süteményeket (pl. mézes zserbó vagy mézes krémes tésztáját) nem kell a tepsi alján sütni.

Sütőlap - Ikea
Sütőlap – Ikea

2. Kapcsos tortaforma

A kapcsos tortaforma nagy találmány, mert valahogy a kerek alakú torta mindig finomabb, mint a szögletes. Még akkor is, ha teljesen ugyanúgy készül. A kapcsos tortaforma használható sütőben és hűtőben is. El lehet benne készíteni tortaalapokat, amelyeket kihűlés után krémmel lehet betölteni, ideális sajttortához, de mindenféle sütés nélkül készíthető joghurt- és túrótortákhoz is. Nélkülözhetetlenségének további bizonyítéka, hogy sós sütemények (pl. a francia quiche) elkészítésére is alkalmas.

Kapcsos tortaforma - Ikea
Kapcsos tortaforma – Ikea

3. Muffinforma

A muffin olyan divat lett, hogy a modern háziasszony konyhájában legalább egy muffinsütő fellelhető. Néha több is akad, mert a hagyományos muffinpapírrral kibélelt formával szemben egyre többen lelkesednek a szilikonos formáért, mely nagyon jól működik, és azon se kell aggódni, hogy a süti túlságosan beleragad a formába. A muffinforma igen speciális eszköz, muffin sütésén kívül legfeljebb apró kakaós és fahéjas csigák készítéséhez használható.

Muffin forma - Ikea
Muffinforma – Ikea

4. Kuglófforma

A klasszikus kuglófformán kívül mindenféle ünnephez kötődő kuglóf forma fellelhető. Kuglófot ezerféle ízesítéssel lehet sütni, azonban jóval nehezebb elkészíteni, mint a muffint, mert a tésztája nemcsak annyiból áll, hogy a hozzávalókat össze kell keverni, hanem hólyagosra kell dagasztani, hogy igazán finom legyen.

Kuglóf forma - Kookta
Kuglófforma – Kookta

5. Őzgerincforma

Nagymamám anno különböző tepsik mellé egy kuglófformát és egy őzgerincformát szerzett be. Abban készül a gyümölcskenyér, a diós tojásfehérjéből sütött piskóta és a méteres sütemény, de később – amikor a szomszéd nénitől megtanulta – abban csinálta a joghurttortát is. Az őzgerincforma sohasem megy ki a divatból, és a benne sütött süteményeknek mindig gyerekkoríze van.

Őzgerinc forma - Sodrofa
Őzgerincforma – Sodrófa

6. Piteforma

Nem a nagyanyáink által sütött pitékhez, hanem a híres amerikai pitékhez nélkülözhetetlen. De jól jön minden olyan süteményhez, amelyet nem lehet szeletelni. Ilyen a morzsás alma is. De a híres francia tortához, a Tarte Tatinhoz is jó, mert azt nem lehet kapcsos tortaformában megsütni.

Pitesütő - Sodrofa
Pitesütő – Sodrófa

7. Vízgőzölős tepsi

Haladó és kísérletező háziasszonyok kedvence a Crème Brûlée-készítő tepsi, amely tartalmaz egy fémtepsit, amibe a vizet lehet önteni, egy rácsot és a 4 db kerámiatálkát, amiben az édességet el lehet készíteni. Nevével ellenétben nemcsak Crème Brûlée készítésére alkalmas, hanem felfújtakhoz és pudingokhoz is nélkülözhetetlen. Nagyon egyszerű szerkezetnek tűnik, és valóban az is, viszont a konyhában fellelhető dolgokból lehetetlen így összehozni. Arról nem is beszélve, hogy a forró vizes tepsi mindig veszélyes üzem, nagyon vigyázni kell vele, és ez a praktikus tepsi biztonságosabbá teszi. Itt már tényleg csak annyi a kihívás, hogy a krém állaga tökéletes legyen.

Vízgőzölős tepsi - Sodrofa
Vízgőzölős tepsi – Sodrófa

8. Szögletes sütőtál brownie-hoz

Erős túlzás legszükségesebbnek nevezni a szögletes sütőtálat, de aki olyan csokoládésütis és brownie-mániás férfit fogott ki, mint az én férjem, egyetlen dolgot tehet. Miközben halálra unja, hogy nagyjából ugyanazt a süteményt kell elkészítenie mindig, a legszebb és legérdekesebb sütőtál felkutatásában éli ki kreativitását. Tehát a megőrülést elkerülendő, igenis szükséges konyhaeszköz. Az egyszerűbb szögletes tálban almás pitét és túrós-barackos rácsost is lehet benne sütni.

Mintás sütőtál - Kookta, szögletes sütőforma - Sodrofa
Mintás sütőtál – Kookta, szögletes sütőforma – Sodrófa

Lelőhelyek:
Sodrófa: www.sodrofa.co.hu »
Kookta: www.kookta.hu »
Ikea: www.ikea.hu »

A 8 legszükségesebb sütőformaElindult a Sülvefőve!
Gasztrománok és konyhatündérek, gourmet-k és gourmand-ok, nők és férfiak! Elindult az új főzős közösségi oldalunk, a Sülvefőve! Tölts fel egy receptet, és nyerj!  »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top