Gasztro

Kuka helyett ínyencfogások – ételmaradékból

A Michelin-csillagos olasz szakács szerint akkor vagy igazi szakácstehetség, ha a maradékból is ötletes fogásokat tudsz készíteni. Kukába dobni könnyű...

Olaszországban a vásárolt élelmiszerek 30 százaléka a kukában végzi, nem véletlen hát, hogy sztárszakácsok álltak össze egy kampány kedvéért, melyben az élelmiszer szemétbe dobása ellen tiltakoznak.

Száraz kenyérből nem csak bundás kenyeret süthetünk

Maradék ételből is készülhetnek ínyencfogások – hirdetik fennhangon. A maradék ötletes felhasználásában mutatkozik meg az igazi szakácstehetség – vallja a torinói Salone del Gusto élelmiszer-kiállításon és vásáron maradékból főző Davide Scabin, a világ ötven legjobb szakácsa között számon tartott olasz séf, aki elsők között csatlakozott az „ételt ne dobj szemétbe, alkoss vele” címmel összefoglalható mozgalomhoz. Itália legnevesebb szakácsai pedig szépen felsorakoztak mellé, és most az egyszer nemcsak főznek, de nevelnek is, nem is akárhogyan.

A konyhában az esztétika után elérkezett az etika korszaka” – hangsúlyozta a La Repubblica napilapban Massimo Bottura, az Olaszország legjobbjának tartott, két Michelin-csillagos szakács. Az olasz gasztronómia sztárjai a Coldiretti vészkiáltására léptek. A termelői szövetség adatai ugyanis azt mutatják, hogy Olaszországban naponta 4 millió tonna még fogyasztható élelmiszer kerül a szemétbe. Minden olasz évente 27 kilogramm ételt dob a kukába, fejenként több mint ötszáz euró értékben. Kihajítják a kenyér és tészta 15 százalékát, a hús 18 és a zöldség-gyümölcs 12 százalékát. A hűtőszekrény egyre gyakrabban csak közbenső állomásnak számít az élelmiszerüzlet és a hulladéktároló között.

Massimo Bottura, a két Michelin-csillagos szakács
Massimo Bottura, a két Michelin-csillagos szakács

A szakácsakció megtette hatását: az olasz rádió-televízió főzőműsorai megteltek maradékból készülő fogásokkal, a könyvesboltok polcain az ételmaradékok felhasználásáról szóló receptkönyvek sorakoznak. Az olasz konyha egyik fellegváraként ismert Bolognában mutatták be Andrea Segre, a város egyetemén tanító agrárprofesszor könyvét az élelmiszer-pazarlásról. Az olvasókkal való találkozón 500 főnek szolgáltak fel maradékból készített ebédet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top