Gasztro

Égetnivaló gyömbéres tökpite

Évek óta élek azzal az erősödő meggyőződéssel, hogy a mesterszakácsokkal szemben támasztott egyik legfontosabb szakmai követelmény az ételek névadásában való jártasság.

Égetnivaló gyömbéres tökpite Évek óta élek azzal az erősödő meggyőződéssel, hogy a mesterszakácsokkal szemben támasztott egyik legfontosabb szakmai követelmény az ételek névadásában való jártasság. Aki brillírozik a zseniálisan extravagáns, de távolról sem vásárian vicces fogáskeresztelőkben, annak félig nyert ügye van, mert nem hátrány, ha főzni is tud, legfeljebb nem elég. Hasonlít ez kissé az elburjánzott bormisztifikáláshoz, ahol első számú elvárás, hogy a szakértő képes legyen képesen beszélni, ezzel máris háromnegyedig nyert ügye van.

Most én is igyekszem itt kitenni magamért, a címek nem jogdíjasok, bárki felhasználhatja, de akkor legalább hívjon meg egy szeletre.

November 1-jén van a mindenszentek ünnepe, azaz halloween – mert az új generációnak így ismerősebb. Halottak napja viszont csak november 2-án van, de mivel a mindenszentek napja a halottak éjszakájával (a halottak vigíliájával) végződik, van némi egybemosódás – mindenesetre az rendjén való, hogy november 1-jén borulnak gyertyafénybe a temetők. És ilyenkor jelennek meg a töklámpások is, mert tökszezon van, ami ugye nagyon jó, akárcsak a tökpite.

Ebben a pitében az a csavar, hogy arisztokratikus arccal szolgálhatjuk fel, a hozzáértők pedig ránézésre tudják, hogy itt kicsit átértelmezett créme brûlée-ről van szó, s ez a ránézésre alapozott hit a felszeletelés után is él, mert a tökös pite napbarnított vaníliakrémre hajaz. Aztán belekóstolnak, s vanília helyett hirtelen mézeskalács-, gyömbér- és selymes sütőtökíz bukkan elő. Tálalhatjuk négy egyedi kis formában is (ekkor kb. 10 perccel rövidebb sütési idő is elég), úgy még inkább créme brûlée jellegű, s ha van némi vénánk a látványszakácskodáshoz, akkor a vendégek előtt karamellizáljuk a tetejére a cukrot a gázlánggal, trendi nevén zsebsárkánnyal.

 

Égetnivaló gyömbéres tökpite (2 óra+hűlési idő)

Hozzávalók:
• az omlós tésztához: 20-22 dkg finomliszt, 10 dkg hideg, felkockázott vaj, 8 dkg cukor, 1 tojás, 1 mk. mézeskalácsfűszer (fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió)

• a töktöltelékhez: 50 dkg sütőtökpüré, 4 tojás, 8-10 dkg cukor, 1 kk. frissen reszelt gyömbér, 2-3 ek. tejszín, hüvelykujjnyi gyömbérdarab; a tetejére: 2-3 ek. cukor

Égetnivaló gyömbéres tökpite 1. Egy kisebb sütőtököt kettévágunk, kimagozzuk, majd 60 percre 190 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, egy rácsra. A rács alá tepsit helyezünk, 1 ujjnyi vizet öntünk bele, és 5-6 vékony karika gyömbért teszünk bele (egy kevés maradjon még, későbbre). A sütőtök így párolódás közben is kap némi gyömbérillat-infúziót.

2. A tésztához a lisztet átszitáljuk, és minden hozzávalót forgókéses robotgépbe dobunk. Fél perc alatt kis tésztalabdát pörgetünk, de tovább ne tartson, mert felmelegszik a vaj! (Gép híján egy kés segítségével összeaprítjuk a vajat a liszttel és a többivel, és gyors mozdulattal formáljuk gombóccá.) A tésztát egy órára hűtőbe tesszük, hogy a vaj megkeményedjen – ettől lesz ropogós-omlós a tésztakehely.

3. A tésztát kinyújtjuk, kibélelünk vele egy 24-25 cm-es tortaformát, visszatesszük a hűtőbe 10 percre, aztán lefedjük alufóliával, és babszemekkel lenyomtatva sütjük 190 °C-os sütőben 10 percig. Ezután levesszük a babot és a papírt, a tésztát visszatesszük pirulni 5-8 percre, és a hőmérsékletet 160 °C-ra csökkentjük.

4. A sütőtököt kikanalazzuk a héjából, a tojásokat kissé felverjük, a maradék gyömbért meghámozzuk, és reszelünk belőle egy kiskanálnyit, majd az összes hozzávalót krémesítjük a robotgépben (vagy szitán áttörjük).

5. A krémet a tésztára simítjuk, és 30-35 percig sütjük.

6. Ha kihűlt, meghintjük a cukorral, és a gázlánggal karamellizáljuk. Azonnal tálalható, a vékony karamellréteg bájos roppanással törik, alatta ott vár a puhán ölelő párnás tökkrém.

 

Égetnivaló gyömbéres tökpite Cikkünk a legfrissebb Nők Lapjában jelent meg.

Az e heti szám tartalmából: 

  • Gyerektelen 30-asok – Szülnék én, ha…
  • 1 csapatban négy anya – A pálya széléről
  • Hova vigyem a párom? Romantikus helyek Magyarországon
  • Tudunk-e segíteni az utcán élőknek?
  • Katasztrófaturizmus – Retúrjeggyel a pokolba
  • A férfiak, akikért hiába dobog a szívünk
  • Mikor sírnak a férfiak?
  • D. Tóth Kriszta – Hármacskán, kettecskén

Előfizetnél a hetilapra? Itt megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top