Gasztro

Ízek, filmek, receptek, avagy a 8 legjobb gasztromozi

Mivel két héten belül két új mozifilm (az Ízek, imák, szerelmek és a Soul Kitchen) is beindította az ízlelőbimbóinkat, gyorsan utánajártunk, milyen gasztrofilmek hozhatják még meg az étvágyunkat egy jófajta főzéshez vagy éttermi kóstolgatáshoz. Ínyenckedésre felkészülni!
Soul Kitchen

A menü – Mediterrán ízekkel kevert német vígjáték, ahol a rideg, őszi környezet ellenére a szereplőkből annyi érzelem sugárzik, hogy bármely néző szívét képes megmelengetni. Egy görög srác Hamburgban szeretne a másodvonalbeli étterméből igazán menő, gourmet-helyet varázsolni, de ebben nemcsak a korábbi igénytelen törzsvendégek akadályozzák, de a barátok, rokonok, sőt még a szerelme is. Nonstop pörgés a vége főcím legördüléséig, ráadásul a filmben Gryllus Dorka a főfogás (persze képletesen értve).

Ízek, filmek, receptek

A séf – A kicsit szigorú arcú Birol Ünel (Fallal szemben), aki maximalista séfként nem tűri az igénytelenséget, és még a vendégei kedvéért sem hajlandó lejjebb adni az igényeiből. A konyhában garantált a puskaporos hangulat.

A konyhafőnök ajánlata: zöldborsókrémleves füstöltangolna-galuskával.

 Julie & Julia – Két nő, egy recept

A menü – Szívvel-lélekkel teli történet két nőről, akik az életük igazi értelmét a főzésben találták meg, és anélkül voltak igazán nagy hatással egymásra, hogy valaha is találkoztak volna.

Ízek, filmek, receptek

A séf – Jelen esetben szakácsok. Julia Child (Meryl Streep) a 20. század egyik legfontosabb receptkönyvét írta meg Amerikában, ráadásul főzőműsoraival a főzést kiemelte a hétköznapi robotolások közül, és megmutatta a tengerentúlon, hogy a konyhában is lehet valaki művész. Julie Powell (Amy Adams) az ő szakácskönyve alapján lett a konyha mestere, ráadásul kísérleteit blogjában dokumentálta, ezért maga is elismert gasztroblogger lett Amerikában.

A konyhafőnök ajánlata: füstöltkecsege-terrine és marinírozott homár medvehagyma-pestóval, pirított mogyoróval.

 L’ecsó

A menü – Igazi franciás könnyedség párizsi háztetőkkel, finom borokkal és még azoknál is finomabb ételekkel, andalító sanzonokkal, szigorú étteremkritikussal és a filmtörténet legszerethetőbb főszereplőivel.

Ízek, filmek, receptek

A séf – Konyhafőnökünk legfőbb jellegzetessége, hogy más helyeken még a konyha közelébe se tehetné be a lábát. Remy ugyanis patkány, ám ő a csatornabéli szemét rágcsálása helyett igazi gourmet, aki nemcsak értékelni tudja a finom falatokat, hanem elkészíteni is. A Disney–Pixar világában persze bármi lehetséges, így még Remyből is lehet egy elit párizsi étterem főszakácsa.

A konyhafőnök ajánlata: ratatouille friss zöldségekből.

 Melegkonyha

A menü – Spanyol komédia egy étteremben kibontakozó szerelmi háromszögről, melyben két meleg férfi és egy heteró nő az érintett. Így talán nem lehet kérdés, hogy ki marad majd hoppon.

A séf – Maxi nemcsak séf, hanem étterem-tulajdonos is egyben, és legfőbb célja, hogy a helyből egy Michelin-csillagos éttermet varázsoljon, és ennek érdekében még a magánéletét is hajlandó feláldozni, de aztán jön a megvilágosodás: egy gourmet-étteremnél sokkal jobban fekszik neki egy spanyolosan családias, házias ízekkel dolgozó kisvendéglő.

A konyhafőnök ajánlata: tapas minden mennyiségben.

 Ízek, imák, szerelmek

A menü – Sok-sok szerelmi kaland, utazás, olaszországi gasztrotúra, indiai lélektisztulás, valamint az Igazi megtalálása Balin, és persze mesés tájak, jó pasik és életöröm ezerrel.

Ízek, filmek, receptek

A séf – Mivel főhősnőnk (Liz Gilbert) nem séf, csupán a kulináris élvezetek megszállottja, így be kell érnünk Olaszország legjobb szakácsainak és ételdizájnereinek munkáival, akik a lélegzetelállító pastákon túl egy tipikus amerikai hálaadásnapi vacsorából is képesek csodát varázsolni.

A konyhafőnök ajánlata: kiváló alapanyagokból készített, igazi olasz Margherita-pizza.

 Mediterrán finomságok

A menü – Úgy tűnik, ha Spanyolországról van szó, akkor nem maradhatunk szerelmi háromszög nélkül. A Melegkonyhához hasonlóan ezúttal is két férfi, egy nő a felállás, csak esetünkben nem a nő marad hoppon, hanem az ő kegyeiért epekedik mindkét pasi, ráadásul még azt is elintézik neki, hogy saját étterme és séfkarrierje legyen.

Ízek, filmek, receptek

A séf – Sofía (a Rachel Weisz és Marion Cotillard keverékeként leírható Olivia Molina) nem elégedik meg a szokásos asszonysorssal, hogy a szerelem után jöjjön a házasság, majd pedig a gyerekek. Kiváló főzéstudományát használva mesterszakács lesz, és meg sem áll a saját étterem nyitásáig. Ám Sofía nemcsak a konyhában ínyenc, hanem az ágyban is, így egyetlen férfi nem elég számára.

A konyhafőnök ajánlata: serpenyőben sült fácánmell, hagyma és szarvasgombás Soubise, burgonyafelfújt.

 Ízlések és pofonok

A menü – A spanyol Sofía amerikai rokona Kate (Catherine Zeta-Jones), akinek nőként kell helytállnia a férfiak uralta gourmet-konyha világában. A helytállás természetesen nem egy véres drámában, hanem egy habkönnyű romantikus vígjátékban valósulhat meg.

Ízek, filmek, receptek

A séf – Kate mindennapi éttermi küzdelmei akkor válnak igazán komollyá, amikor egy új szakácsot (Aaron Eckhart) szerződtetnek mellé, aki nemcsak piszkosul tehetséges, de emellett piszkosul ügyes és szemtelen is. Hősnőnknek már csak azért is nehéz felvennie vele a versenyt, mert mindeközben örököl egy unokahugit is, akire vigyáznia kellene. Ám persze kiderül, hogy a konyha és a család azért jól megférnek egymás mellett.

A konyhafőnök ajánlata: céklás gnocchi füstölt tokhallal.

 Csokoládé

A menü – Természetesen, ahogy azt illik, mi is a végére hagytuk a desszertet. Egy franciásan könnyed és gyönyörű szerelmes mesét, amelyben az édes ízek vannak a középpontban, és a megtekintése komoly veszélyt jelent az éppen aktuális versenysúlyunkra nézve.

Ízek, filmek, receptek

A séf – A titokzatos és szépséges Vianne Rocher (Juliette Binoche) érkezése kisebbfajta ízforradalomba taszít egy francia kisvárost, mivel a hölgy mágikus képességének köszönhetően mindenkinek személyre szabott ínyencséggel tud kedveskedni, ám egyesek szerint ezzel erkölcsi mélyrepülésbe viszi a várost.

A konyhafőnök ajánlata: Tainori csokoládé torta mangósörbettel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top