Gasztro

A sztárséf receptje: paella

Vannak rizses és krumplis családok. Mármint abból a szempontból, hogy a húshoz melyik köretet szeretik jobban. Ám a rizsben sokkal több a lehetőség. A levestől a desszertig minden készíthető belőle.

Több mint köret – a rizsVannak, akik a rizsfőzés titkait és szertartását ugyanolyan komolyan veszik, ahogy mások a teázáséit. Forró vagy éppen hideg vízzel öntik fel, miután olajon megfuttatták, és a fűszerezésnek is rengeteg lehetősége van. Adhatunk hozzá petrezselymet, más zöld fűszert, és felönthetjük finom zöldséglével. Ha a kész rizsbe borsót, kukoricát, párolt gombát, reszelt sajtot keverünk, majd kis csészébe nyomkodjuk, és abból borítjuk a tányérra – akár egy homoktortát –, a gyerekek szívesebben eszik.

A maradék rizst pedig kiválóan lehet használni, rengeteg rakott étel tartozéka lehet, a rakott keltől a rakott karfiolig. Tamás ezúttal apróra vágott zöldségeket adott hozzá, ütött bele egy tojást – hogy legyen, ami összetartsa –, reszelt bele sajtot, és kanállal kis lepényeket szaggatott belőle, amelyeket aztán olajban sütött ki. Bármilyen zöldséget használhatunk, legyen az zöldbab, brokkoli, répa.

A rizsfelfújt – másik nevén: rizskoch – készítéséről is sok, egymással ellentétes ajánlatot olvasni. Van olyan recept, ahol a hosszú szemű rizsre esküsznek, máshol viszont csakis a gömbölyű szeműt ajánlják. Tamás szerint mindkettőből készíthetjük, nem ezen múlik.

A rizskoch nagyon finom lekvárral, de adhatunk hozzá zamatos szilvarösztert. Ha lehet, inkább gyümölcsös alapú öntetben gondolkozzunk.

Jó étvágyat!

 

Paella (50 perc + 35 perc pihentetés)

Hozzávalók: 30 dkg rizs, 1 g sáfrány, 20 dkg koktélgarnéla, 8 óriásgarnéla, 20 dkg feketekagyló-hús, 3 paradicsom, 8 dl halalaplé, 2 dl húsleves, só, 1,5 dl olívaolaj, 1 csokor petrezselyem.

A halalaplét negyed kiló tengerihal-csont, 1 szál sárgarépa, 1 gyökér, 1 csokor petrezselyem, 2 szál angol zeller és kevés só hozzáadásával másfél liter vízben 30 percig főzzük. 20 percig pihentetjük, és leszűrjük. A paradicsomot meghámozzuk, és kockákra vágjuk. Az olívaolajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a rákokat, majd tányérra szedjük. A visszamaradt olajon megpirítjuk a paradicsomot, majd hozzáadjuk a rizst, a sáfrányt, ízlés szerint sót, és felöntjük a halalaplével és a húslevessel. 10 percig nagy lángon főzzük, végül hozzáadjuk a rákokat és a kagylót, és kis lángon készre főzzük. Megszórjuk petrezselyemmel, és 15 percig pihentetjük.

Több mint köret – a rizs

 

További két fantasztikus rizses receptet (rizslepény, rizsfelfújt) találhattok a Nők Lapja e heti számában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top